A mentőcsomag csak az első lépés

Recesszió és megszorítások várnak az országra a következő két évben.
Úgy tűnik, a hétfői megállapodással, amely a 100 ezer euró fölötti bankbetétekből fizetné ki az adósságokat, elkerüli Ciprus a teljes gazdasági összeomlást, illetve a távozást az eurózónából, de a válság hatásai még sokáig érezhetőek lesznek.

Mihalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint a nagy betétek mintegy 40 százalékát banki részvényekké alakítják. A Bank of Cyprus elnöke tegnap benyújtotta lemondását.

A ciprusi bankok holnapig zárva maradnak, kinyitásuk után pedig korlátozzák, hogy mennyi pénzt lehet egy héten felvenni. Meghatározzák azt is, hogy mennyi eurót lehet az országból kivinni.

Az eseményeknek hosszabb távú hatásai is lesznek. Ciprusra kemény megszorító intézkedések várnak, amelyek segítségével fellendíthetik az ország gazdaságát, amely az idegenforgalom mellett alapvetően az offshore bankbetétekre, illetve az orosz cégek és magánszemélyek pénzére épült. Szakértők szerint az ország gazdasága 10%-kal zsugorodhat össze, a munkanélküliség pedig a jelenlegi 14,7%-ról a duplájára nőhet. – A közeljövő nagyon nehéz lesz – mondta Olli Rehn EU-biztos.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu