Új gyártóbázist épít a Lego Nyíregyházán

Mintegy 200 millió eurós (60 milliárd forintos) zöldmezős beruházással bővíti gyártókapacitását a Lego Csoport Nyíregyházán - jelentette be a dán világcég pénteken a szabolcsi megyeszékhelyen.
A magántulajdonban lévő vállalat 1932-es megalapítása óta messzire jutott, a tulajdonosi kör eközben azonban semmit sem változott: a székhelyét a dániai Billund városában kialakító cég még mindig az alapító, eredetileg ácsmester Ole Kirk Kristiansen családjának tulajdonában van. A vállalat apáról fiúra szállt, és jelenleg az alapító unokája, Kjeld Kirk Kristiansen a tulajdonos. A Lego név egy dán kifejezésből származik, a "leg godt" magyarul "Játssz jól!"-t jelent. Az alapító előbb fa-, majd egymással összekapcsolható műanyag játékok gyártásával indította vállalkozását. Jelenlegi formáját 1958-ban nyerte el a Lego, a cég védjegyévé vált "bütykei" segítségével egymással számtalan módon összekapcsolható műanyag építőelemek évtizedek alatt világhírhez segítették a dán társaságot: az építőelemekre alapozva a vállalat ma több mint 130 ország gyermekeit látja el játékokkal. A cégcsoport 12 264 embernek ad munkát és a világ harmadik legnagyobb játékgyártójává nőtte ki magát.

Öt helyszínen gyártanak

Az építőelemeket jelenleg öt helyszínen gyártják: a két dániai gyár mellett Magyarországon, Csehországban és Mexikóban. A cég a magyarországi betelepülésekor az amerikai érdekeltségű Flextronicstól bérelte a gyárat és vette át annak dolgozóit, majd több tízmillió eurós befektetéssel alakította ki üzemét 2008-ban a nyíregyházi ipari parkban. Az anyacég bérgyártójaként óta működő Lego Manufacturing Kft. 38 ezer négyzetméteres telephelye fontos fröccsöntő és csomagolási bázis, Duplo márkanevű termékkel lényegében a nyíregyházi gyár látja el a világpiacot. A kft. az utóbbi négy évben egyre növekvő árbevételeket ért el: 2009-ben 8,6 milliárd, 2010-ben 10,8 milliárd, míg 2011-ben a 12,3 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 266 millió forint volt az adózás utáni eredménye. A társaság bevétele 2012-ben megközelíti a 13 milliárd forintot.
A száz legjelentősebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei társas vállalkozás közül a foglalkoztatást tekintve a Lego Manufacturing Kft. harmadik volt 2011-ben, jelenleg 1250 embernek ad munkát. A szeptember-októberi termelési csúcsidőszakban egyébként még ennél is többen, 1300-an dolgoznak a cég bérelt üzemcsarnokban működtetett gyáregységében.

Növekvő árbevételeket produkálnak

Nemcsak a nyíregyházi egység, de a Lego Csoport is jól teljesített tavaly. A dán társaság által február végén közölt adatok szerint az adózott eredmény 2012-ben 5,6 milliárd dán koronára nőtt az egy évvel korábbi 4,2 milliárd koronáról. Az értékesítési árbevétel meghaladta a 4 milliárd dollárnak megfelelő koronát, amivel versenyben van a világ második legnagyobb játékgyártójával, a Hasbróval. Az első helyen álló Mattel tavaly 6,42 milliárd dollár értékben adott el játékokat. A jó eredményeket a családi tulajdonban lévő vállalat annak tulajdonította, hogy a hagyományos Lego City és a Lego Star Wars sorozat mellett nagy sikere van a lányok számára kitalált Lego Friends szériának. A vállalkozás a 2000-es évek elején egyébként még veszteséget veszteségre halmozott, de később talpra állt, főként annak köszönhetően, hogy ismét előtérbe helyezték a hagyományos építőkockák, illetve a klasszikus tematikus termékcsaládok gyártását. A cég árbevétele és nyeresége egyébként folyamatosan növekszik 2007 óta.

Miniszterelnöki köszönet a Lego-nak

A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta: a gazdasági válság is megmutatta, hogy csak azok a nemzetek tudnak kikeveredni a kátyúból, akik valami sajátosat, valami csak rájuk jellemzőt tudnak felmutatni a globális versenyben. A miniszterelnök szerint Magyarország bizonyos értelemben a vállalathoz hasonló vállalkozásba kezdett 2010-ben. "Ez ugyan egyáltalán nem játék, de legalább annyi ötletesség és fantázia kell hozzá, mint ahhoz, hogy Lego-elemekből teljesen felépítsünk egy külön világot" - fogalmazott a miniszterelnök az ünnepségen.

A miniszterelnök szerint az elmúlt években az is bizonyossá vált, hogy a magyar emberek képesek olyan színvonalon dolgozni, ami a Lego minőségi követelményeinek megfelel. Még rövidebben, a magyar munkások képesek világszínvonalon dolgozni - hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor szerint, amikor egy új beruházás vagy annak egy újabb üteme kezdődik el, akkor a befektetők, a tulajdonosok és a mérnökök mellett a munkásokra is gondolni kell. Nem véletlen - folytatta a miniszterelnök - hogy Nyíregyházán tesszük le egy 60 milliárd forintos beruházás időkapszuláját.

Az eddig 1200 dolgozót foglalkoztató gyárban további 250 ember számára jön létre munkalehetőség, amiért miniszterelnök köszönetet mondott a Legónak és a magyar embereknek.

Itt gyártják a Duplo-kockákat

Az új gyárkomplexum mintegy 100 hektáron helyezkedik el, a gyártórészleg területe 122 ezer négyzetméter. A beruházás során 250 új munkahely jön létre, így a nyíregyházi ipari parkban termelő Lego Manufacturing Kft.-nek jövőre már mintegy 1500, döntően a régióból érkező alkalmazott munkavállalója lesz.

A gyártás a tervek szerint 2014 első negyedévében indul el. Az új gyártóbázis terület-előkészítési munkálatai 2013 februárjában kezdődtek meg. Az építkezés földmunkái néhány hónapja tartanak a 36-os főút mellett kialakított területen.

A jelenleginél háromszor nagyobb gyár létrehozását azért határozta el a társaság vezetése, mert az ipari parkban lévő gyárterület bérleti szerződése 2015-ben lejár. Az új gyártótelepen 768 fröccsöntő gép biztosítja majd a megfelelő kapacitást, a logisztikai műveletekhez pedig 80 ezer raklapnyi összterületű raktár készül el.

A pénteki eseményen Bali Padda, a Lego Csoport ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a Lego hosszú távon épít magyarországi gyártókapacitására. Az új létesítmény a jövő gyára lesz, és mindenben megfelel a környezetvédelmi előírásoknak: a gyárban alkalmazott rendszer évi 60 ezer köbméterrel csökkenti a vízfogyasztást és 7 ezer tonnával a szén-dioxid kibocsátást - jelentette ki az alelnök.

A beruházás elindítását jelképező időkapszula ünnepélyes elhelyezése után tartott sajtótájékoztatón Martin Svejda, a Lego beruházási igazgatója elmondta: a cég számára fontos, hogy a piachoz közel végezzék a gyártást, ezért a nyíregyházi gyár elsősorban az európai piacra termel, kivéve a Duplo-kockákat, amelyeket a globális piacon értékesítenek. Az új gyártóbázisról szóló döntés meghozatalakor nem a munkaerő-költségek számítottak, hanem a piac közelsége és a már meglévő helyi tapasztalatok - fogalmazott Martin Svejda.

Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. igazgatója újságírói kérdésre elmondta: a nyíregyházi gyárban jelenleg 20 millió doboz játékot készítenek, a termelési kapacitás az új gyár beindításával évi 30-40 millió darab dobozra fog felmenni. A legyártott kockák száma megközelítőleg 15-20 milliárdra emelkedik, jelenleg ennek felét gyártja a nyíregyházi gyár - tette hozzá.

A dán vállalatok jelenléte már most is hasznosnak bizonyult Magyarország számára, hiszen tény, hogy eddig is már több mint egymilliárd eurót fektettek be az országba, létrehozva ezzel közel 13-14 ezer munkahelyet - mondta az ünnepségen Tom Norring, a Dán Királyság nagykövete.

Töretlen népszerűség

A Lego Csoport 2012-ben az előző évhez képest 18 százalékkal növelte árbevételét, ami 22 milliárd dán korona, azaz 3 milliárd euró volt - közölte Bali Padda, hozzátéve, hogy a növekedés szinte az összes, a társaság által elért földrajzi régióban megfigyelhető. Európában - területtől függően - 15-20, az amerikai piacon 10-12, de Koreában például 70 százalékos növekedést ért el a cégcsoport, amely Japánban és Kínában is jó eredményeket ért el. Kínában ráadásul szűk bázisról realizálták ezt az eredményt - tette hozzá Bali Padda.

A Lego a jövőben Ázsiára fókuszál: ennek jegyében építik majd fel legújabb gyárukat Sanghaj mellett, amely nagyjából ugyanakkora lesz, mint a most épülő nyíregyházi gyártóbázis.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu