Rekordszinten az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén 25 bázisponttal, újabb történelmi mélypontot jelentő 4,75 százalékra csökkentette a kéthetes jegybanki kötvényre érvényes alapkamatot.
A jegybank így immár az egymást követő kilencedik hónapban csökkentette 25 bázisponttal az alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. 

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője kedd reggeli értékelésében úgy fogalmazott: bár egyes elemzők szerint nagyobb kamatvágás lenne indokolt, de „olyan területen mozgunk, ahol eddig nem volt az alapkamat, ezért érdemes inkább óvatosan tekinteni az eseményeket”.

A további csökkentés az infláció és a piaci folyamatok függvénye

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa szerint az irányadó kamat további csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és a pénzügyi piacokon fennmaradnak a kedvező folyamatok.

A testület keddi kamatdöntő ülése után kiadott közleményében jelezte: az infláció az idei év egészében a 3 százalékos cél alatt maradhat, de a kedvező pénzpiaci fejlemények és a gyenge reálgazdasági teljesítmény közötti ellentét óvatos monetáris politikai lépéseket indokol.

Kedden a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 4,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

A monetáris tanács szerint a globális kockázatvállalási hajlandóság az elmúlt hónapban kedvezően alakult és ebben a javuló nemzetközi környezetben a hazai pénzügyi piaci eszközök kockázati felára is jelentősen mérséklődött.

A 25 bázispontos kamatcsökkentést közleményében a tanács azzal magyarázta, hogy az elmúlt hónapban beérkezett adatok megerősítik, hogy a gyenge kereslet dezinflációs hatása erőteljesen érvényesül, ezért a vállalatok termelési költségeik emelkedését csak korlátozottan tudják árazásukban érvényesíteni. Ennek alapján az inflációs és reálgazdasági kilátások alacsonyabb alapkamattal konzisztensek - hangsúlyozta a testület.

A tanács szerint az infláció az idei év egészében a 3 százalékos cél alatt maradhat, míg 2014-ben a célérték közelében alakulhat. Emlékeztetnek: a szabályozott árak év eleji csökkentése és a gyenge kereslet következtében az infláció a jegybanki cél alá süllyedt.

Az egyes ágazatok adóterhelését növelő költségvetési intézkedések költségnövelő hatása azonban a termelési láncon keresztül fokozatosan a teljes vállalati szektorban jelentkezhet és ez az indirekt adók hatásaitól szűrt maginfláció emelkedéséhez vezethet - véli a tanács. Megítélése szerint ugyanakkor a negatív kibocsátási rés mellett a fogyasztói árakba történő továbbhárítás lassú és csak részleges lehet.

A monetáris tanács a növekedési kilátásokkal kapcsolatosan megismételte korábbi álláspontját, amely szerint a tavalyi recessziót követően a gazdaság növekedése idén indulhat meg újra.

Kifejtette: a növekedés idén az exportpiacok élénkülésével indulhat újra, ugyanakkor mind a külső és különösen a belső keresleti tényezők csupán mérsékelt bővülést vetítenek előre.

A fogyasztást illetően kiemelik: az alacsony inflációs környezetben a lakossági reáljövedelmek ismét növekedhetnek, de a válság előtt felhalmozott adósságok elhúzódó leépítése és a bizonytalan gazdasági környezet következtében a háztartásokat tartósan óvatos viselkedés és magas megtakarítási ráta jellemezheti, így a fogyasztási kereslet feltehetően csak 2014-től fog erősödni. 

Elemzők szerint a Monetáris Tanács nem okozott meglepetést.

Erősödött kissé a forint

A döntést követően az euró jegyzése 300,02 forintról 299,60 forintra csökkent.
A bejelentést megelőzően volt némi árfolyamkilengés, az euró jegyzése 300 forintról 303 forint közelébe szökött fel.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu