Megállapodott a Lufthansa a dolgozókkal

A Lufthansa megállapodott szerdán a béremelésről a munkavállalók többségét képviselő szakszervezettel, így nem folytatódik a legnagyobb német légitársaságnál kezdett sztrájksorozat.
A Lufthansa vezetősége és a 33 ezer dolgozót képviselő ver.di szakszervezeti szövetség megállapodása szerint a dolgozók beosztástól függően 3 és 5,2 százalék közötti mértékű béremelést kapnak. A megállapodás 26 hónapra szól.

A ver.di márciusban elindított sztrájksorozata miatt a Lufthansa súlyos károkat szenvedett el. Az április 22-én tartott egész napos sztrájk miatt például a tervezett 1800 járat közül alig 40 közlekedett, ami körülbelül 20 millió eurós kiesést okozott. A megállapodással a sztrájkveszély elhárult.

A pilóták bérét ugyanakkor még nem rendezték. A munkaadó ajánlata és a német pilótaszövetség, a Vereinigung Cockpit (VC) követelése között egyelőre nagy a különbség. A Lufthansa nagyjából másfél százalékos emelést ajánl, míg a VC 5 százalékot meghaladó fizetésemelést követel.

A Lufthansa tavaly 990 millió euró adózott eredményt ért el, de ezt főként egy leányvállalat értékesítésével érte el, és a részvényeseknek nem fizetett osztalékot. A cég 2015-ig 3500 munkahelyet szüntet meg, és éves szinten 1,5 milliárd euróval csökkenti a költségeit.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu