Drágább lesz a vasúti közlekedés

Gyorsvonati felárat vezet be május 15-től a MÁV-START Zrt. - közölte a vasúttársaság a honlapján. Május közepétől a menetrendben megjelölt egyes gyors- és sebesvonatok használata esetén kötelező lesz gyorsvonati pótjegyet váltani.
Az e-ticket rendszerben jegyátvétellel vagy otthoni jegynyomtatással jegyet vásárló utasoknak csak június elsejétől kell megvásárolniuk a pótjegyet - írták.

A gyorsvonati pótjegy díja 100 kilométeres távolságig 150 forint. A 100 kilométernél hosszabb utakra 20 kilométerenként emelkedik a felár. Egy 200 kilométeres utazás esetén 295, 300 kilométerre 440, 400 kilométerre pedig már 590 forint. Az 500 kilométeres, illetve annál hosszabb utak esetén a pótjegy ára 795 forint lesz - derül ki a május 15-étől érvényes pót- és helyjegyárak táblázatából.

Aki Budapest-bérlettel és csatlakozó menetjeggyel utazik, az is köteles az utazás teljes - gyorsvonattal érintett - viszonylatára gyorsvonati pótjegyet váltani - olvasható a honlapon.

A MÁV közleménye szerint a gyorsvonati pótjegy ugyanaddig érvényes, mint az azonos távolságra szóló menetjegy, így ha az utas 100 kilométernél rövidebb utazásra érvényes gyorsvonati pótjegyével tárgynapon éjfél előtt kezdi meg az utazást, az a következő nap hajnali 3 óráig használható fel.

Élőállat- és kerékpárjegyhez, valamint kutya- és kerékpárbérlethez nem kell váltani gyorsvonati pótjegyet. Ezen felül gyorsvonati pótjegy megváltása nélkül utazhat: a nemzetközi menetjeggyel vagy FIP (nemzetközi menetkedvezményi egyezség) okmánnyal, havi vagy félhavi bérlettel, 30 napos bérlettel rendelkező utas, az 1 és 2 számjeggyel kezdődő sorszámú vasúti utazási igazolvánnyal, illetve az "A" és "B" sorozatú ideiglenes vasúti utazási igazolvánnyal, a felmutatóra szóló szabadjeggyel és vasutas IC kártyával rendelkező utas.

Nem kell gyorsvonati pótjegyet váltani a három éven aluli gyermeknek, ha külön ülőhelyet nem foglal el. Pótjegy megváltása nélkül utazhat a hadirokkantak utazási kedvezményére jogosult, az országgyűlési és európai parlamenti képviselő, a START Klub, START Klub Bónusz, START Klub VIP vagy START Klub Prémium kártyával rendelkező utas, továbbá azok, akik a kártyabirtokosokkal szombaton utaznak együtt, valamint a Balaton Mix jeggyel rendelkezők. Nem kell gyorsvonati pótjegyet vásárolni azoknak az utasoknak sem, akik a Püspökladány - Biharkeresztes, Békéscsaba - Lőkösháza, illetve a Nyíregyháza - Záhony szakaszon utaznak.

A MÁV a közleményében arra is kitért, hogy a gyorsvonati pótjegy-köteles vonat késése esetén a gyorsvonati pótjegyet vásárolt utas átalány-kártérítésre jogosult.

A kártérítés mértéke a gyorsvonati pótjegy-köteles vonat 30-119 perc közötti késése esetén a menetjegy árának 25 százaléka, 120 percet elérő vagy meghaladó késés esetén 50 százaléka.
 

REAKCIÓK

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a tavaly áprilisi vasúti járatritkítás után most a szolgáltatások színvonalának emelése helyett gyorsvonati felár bevezetéséről döntött a MÁV. Korondi Miklós országgyűlési képviselő csütörtöki közleményében "vérlázítónak" nevezi azt a kitételt, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti képviselőknek nem kell majd gyorsvonati pótjegyet váltani.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) elfogadhatatlannak tartja, hogy a MÁV-START Zrt. május 15-től gyorsvonati felárat vezet be. A szervezet az ellen is tiltakozik, hogy ez alól az országgyűlési és európai parlamenti képviselők mentesülnek. Scheiring Gábor csütörtökön azt mondta, a vasúti közlekedés versenyelőnyét növelni kellene, de az intézkedés éppen hogy rontja azt. Hozzátette: habár „Orbán Viktor szemmel láthatóan egy privilegizált társadalmi osztály felépítésére törekszik”, de semmi sem indokolja, hogy a képviselők mentesüljenek a felár megfizetése alól.
 

EGYPERCES - Nem mindenkinek kell pótjegy

Szabó Anett, a MÁV-START Zrt. szóvivője

Miért 15-től kérik a pótjegyet, amikor a legtöbben már megvásárolták az e hónapra szóló bérletet? 
– A hivatásforgalmi, illetve iskolalátogatási céllal rendszeresen utazó, MÁV-START-bérlettel rendelkező utasoknak nem kell a gyorsvonati felárat megfizetniük, így őket a gyorsvonati pótjegy bevezetése nem érinti.

Felkészültek a pénztárak a pluszforgalom kezelésére?
– A vasúttársaság folyamatosan figyelemmel kíséri a vasúti pénztárak utasforgalmát, és ahol szükségesnek  bizonyul, ott megerősíti a pénztári szolgálatot, illetve meghosszabbítja a nyitva tartást is.

A Budapest-bérletet nem éppen annak érdekében vezették be, hogy az utasoknak a fővárosi szakaszra – megadott vonalakon – ne kelljen a BKV-nak és a MÁV-nak is fizetniük?
– A Budapest-bérletet továbbra is elfogadja a MÁV-START Budapest közigazgatási határáig, a nem feláras vonatokon. A feláras vonatokon, azaz az InterCity, az EuroCity és a Railjet vonatokon eddig sem lehetett felár megváltása nélkül Budapest-bérlettel utazni.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu