Orbán: megszorítások helyett megújítás

A kormány a megszorítások helyett a gazdaság megújítását választotta - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Bernadette Ségollal, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárával.
A kormányfő hangsúlyozta: a kabinet politikájának fontos eleme a megszorítások elutasítása, mert ezekkel nem lehet rendbe tenni a gazdaságot - ebben a szakszervezetekkel is egyetértés van.

Orbán Viktor elmondta: a tárgyaláson tájékoztatta a főtitkárt arról, hogy Magyarországon érdekes gazdaságszervezési folyamat zajlik, "amit a világon nagyon sok helyen kicsit lekezelő módon unortodoxnak minősítenek", holott közelebb járnának az igazsághoz, ha inkább innovatívnak neveznék, hiszen számos újítást tartalmaz.

A magyar gazdaságpolitika arra az "egymillió dolláros kérdésre" keresi a választ, hogy miképpen lehet egyszerre államadósságot és hiányt csökkenteni, növekedést gerjeszteni, új munkahelyeket létrehozni, és emelni a béreket - fejtette ki.

Hozzátette, hogy az első negyedév adatai alapján "nekünk van egy magyar válaszunk erre a kérdésre", hiszen csökken az államadósság és a hiány is, megindult a bővülés, a munkanélküliség csökken, és komolyan emelkedett a reálbér. Ráadásul mindezt úgy, hogy nem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) finanszírozza Magyarországot, hanem "a pénzpiacokról a saját lábunkon állva tartjuk fenn a magyar pénzügyi rendszert" - jegyezte meg a miniszterelnök.

Bernadette Ségol arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly az Európai Tanács tagjai elfogadtak egy szociális ügyekkel kapcsolatos útitervet. Az ETUC várja ennek eredményét még ebben a hónapban - mondta a főtitkár, hangsúlyozva: "az EU-ban a szociális dimenzió nagyon fontos", hiszen az unió nemcsak egy kereskedelmi piac, hanem egy olyan közösség is, amelynek feladata a szociális állapotok javítása.

Szakszervezeti szövetségük üzenetei között említette, hogy az eddigi válságkezelő gazdaságpolitika nem járt sikerrel, továbbá a szakszervezetekkel való szociális párbeszéd erősítését, az európai szociális szint fenntartását és a szociális leszakadás kezelését.

A főtitkár - mint közölte - arról is konzultált Orbán Viktorral, hogy az alkotmányban hogy kell szerepelniük a szociális és szakszervezeti jogoknak, majd megjegyezte, hogy szövetségük figyelemmel kíséri az ezzel összefüggő megfogalmazásokat a magyar alaptörvényben.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu