Marad a matricás fizetés is

Nem tervezik az e-útdíj-rendszer kiterjesztését a személygépkocsikra.
A használatarányos útdíjfizetés esetleges kiterjesztésére nincs kormányzati szándék vagy terv, ilyen döntésnek még csak az előkészületei sem folynak – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A személygépkocsikra az e-útdíj bevezetése után is az e-matricás rendszerben vásárolható meg az úthasználati jogosultság.

A technikai lehetőség fennáll, az e-útdíj-rendszer elméletileg akár több járműkategóriát is képes lenne kezelni. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár a Népszabadságnak adott interjújában ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a személygépkocsik után kötelező jelleggel semmiképpen nem kell majd használatarányos útdíjat fizetni.

Az NFM szerint az önkéntes csatlakozás lehetőségét is akkor érdemes megvizsgálni, ha erre tömeges igény mutatkozna. A kisebb távolságokra utazó, eseti úthasználó autósoknak jobban megérheti a számukra drágább átalány helyett csak a díjköteles hálózaton megtett kilométerek után fizetni. Az e-útdíj-rendszer kiterjesztése legfeljebb középtávon, a már működő e-matricás rendszer párhuzamos fenntartása mellett valósulhatna meg. Jelenleg azonban ilyen kormányzati törekvések nincsenek, a személygépkocsik az útdíjat továbbra is a megszokott módon fizethetik – áll az NFM közleményében.

Ugyancsak a minisztérium tette közzé – a Demokratikus Koalíció (DK) pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva, amikor is a párt az e-útdíj-rendszer azonnali leállítását követelte –, hogy „az utakon zavartalan a forgalom, az üzembiztosan működő rendszer leállítását, visszavonását” így semmi sem indokolja. Az induláskor óhatatlanul jelentkező, viszonylag kisszámú panaszt folyamatosan kezelik, és orvosolják a felmerülő problémákat.

Forgalomcsillapítás

Júliustól fizetnek e-útdíjat a 3,5 tonnánál nehezebb járművek.

A díj nagysága versenyképessé teszi a vasutat a közúti szállítással szemben.
A kamionforgalom számára nem lehet többé a szomszédos országok fizetős szakaszainak olcsó elkerülő útja Magyarország.

Bevétel
5,5 milliárd forintos bevételt termelt a használatarányos útdíjfizetési rendszer (e-útdíj) a hónap eleji bevezetése óta.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu