Csődbe ment a Best Reisen

A Best Reisen Utazási Iroda Kft. pénteken felfüggesztette utazási tevékenységét - mondta Zám Tibor, az utazási cég vezetője.
Már a cég által üzemeltetett pénteki charterjáratot sem indították el.

A Best Reisen délután közleménye kiemeli: az utazási cég augusztus 16-tól nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét.

A Zám Tibor cégvezető által kiküldött ügyfél-tájékoztató című közleményükben rögzítik: "sajnálattal tájékoztatjuk Önöket, hogy a Best Reisen 2013. augusztus 16. naptól nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét".

A cég azzal indokolta a lépést, hogy a magyar utazási piacot öt éve sújtó válság rendkívüli módon sújtotta az iparágat, így a Best Reisent is.

A közlemény szerint az utazási irodának különösen nagy veszteségei keletkeztek az egyiptomi és tunéziai utazások terén, mivel 2011 januárja óta politikai válság sújtotta a két észak-afrikai desztinációt, amelyek tradicionálisan a legerősebb, forgalmuk többségét adó úti céljaik voltak.

A szűkülő piac, a csökkenő fizetőképes kereslet, a kiélezett konkurenciaharc és a folyamatos árháború nem teszi lehetővé a gazdaságos működést. A folyamatos működés pénzügyi feltételei már nem biztosíthatóak - olvasható a Best Reisen közleményében.

A Best Reisen által biztosított vagyoni letét összege 1,3 milliárd forint, amely fedezi a külföldön tartózkodó utasaik hazautaztatását és az el nem utazottak teljes kártérítését.

"A biztosítótársasággal haladéktalanul felvesszük a kapcsolatot és minden szükséges információt, adatot, egyéb segítséget megadunk a helyzet megnyugtató rendezéséhez" - állítja az utazási cég közleménye.

A Best Reisen arra kéri az utasait, hogy kárigényükkel mielőbb keressék meg a QBE Insourance (Europe) Limited magyarországi fióktelepe ügyfélszolgálatát (1143 Budapest, Stefánia u. 51., telefon (06-1)460 1400, e-mail: info@hu.qbe.com)

Az iroda tavaly még több mint 6,1 milliárd forintos árbevételt ért el, 2011-es árbevétele 5,95 milliárd forintot tett ki. A tavalyi mérleg szerinti nyeresége még 40,45 millió forint volt, 2011-et 56,89 millió forintos veszteséggel zárta.

Néhány utas a reptéren értesült utazása elmaradásáról

Az iroda péntek reggeli járata még elvitte az utasokat az egyiptomi Hurghadába, de a kora esti, törökországi járatot már törölték.

Sok utas már ki sem ment a repülőtérre, az utazásuk elmaradásáról ott értesülő mintegy 15 utas azonban felháborodva vette tudomásul a történteket.

Fotó: MTI


Csizmadia Szilárd, a charter járatot üzemeltető Travel Service Kft. képviselője a repülőtéren azt mondta: a 17.45-re tervezett járat üresen indul a törökországi Antalyába, hogy a Best Reisen kinn nyaraló, mintegy 180 utasát hazaszállítsák azokkal a charterjáratokkal, amelyekkel kiutaztak.

A budapesti Liszt Ferenc-repülőtér 2B termináljára körülbelül 15 utas érkezett az antalyai géphez; ők felháborodással vették tudomásul, hogy törölték járatukat. A kora esti járattal 175-en utaztak volna Törökországba; az utazási iroda, akit tudott, értesített a járattörlésről.

A repülőtérre érkezett utasok közül többen is arról számoltak be, hogy már a reptérre tartva kapták a hírt a járattörlésről, egy soproni család e hét hétfőn fizette be az utazást, ennek fényében egyáltalán nem számítottak a törlésre.

A helyszínen az utazási iroda képviselője nem kívánt nyilatkozni, egy rövid tájékoztatót osztott ki a Törökországba készülő utasoknak. Eszerint sajnálattal értesítik az utasokat, hogy a Best Reisen Utazási Iroda Kft. befejezi utazásszervezői tevékenységét. Azt tanácsolják, hogy az érintettek vegyék fel a kapcsolatot az iroda biztosítójával, a QBE Magyarországgal.

Több, a reptérre érkezett utas is nehezményezte, hogy az utazási iroda péntek délután lévén mostanra bezárt, nem érik el további információért, és a hosszú hétvége miatt majd csak jövő szerdán tudnak intézkedni.

Csizmadia Szilárd, a Travel Service képviselője elmondta: ők is pénteken kaptak tájékoztatást a Best Reisentől az utazási tevékenységének felfüggesztéséről. Jelezte: külföldön nyaraló, a Best Reisen szervezésében kivitt ügyfeleik már érdeklődtek arról, hogyan jutnak majd haza.

Kiemelte: vasárnap, illetve jövő héten kedden és szerdán is indult volna a Best Reisennel közösen üzemeltetett járatuk Egyiptomba és Törökországba. Ezek a gépek üresen indulnak majd el Budapestről, és hazahozzák az iroda már kiutazott ügyfeleit. Mindhárom gép "teltházas", vagyis ezzel a három járattal a Best Reisen mintegy 540 utasát hozzák haza - mondta Csizmadia Szilárd. Az utazásszervező gondoskodik a hosszabb időre - például 2 hétre - kiutaztatott utasok hazahozásáról is - fűzte hozzá.

A QBE gondoskodik az utazási iroda utasainak kártalanításáról

A Best Reisen Utazási Iroda Kft. a QBE Magyarországi Fióktelepénél rendelkezik vagyoni biztosíték biztosítással, a biztosító gondoskodik az utazási iroda kinnrekedt utasainak hazaszállításáról, illetve szükség esetén a szállásdíjak kiegyenlítéséről is - közölte a biztosító.

A QBE tudomása szerint 700-800 főre tehető a külföldön rekedt utasok száma, főként Törökországban, Egyiptomban és Spanyolországban. Több ezer főre tehető azon utasok száma, akiket a Best Reisen már nem tud kiutaztatni, de a nyaralás költségeit már befizették.

A biztosító társaság kapott olyan jelzéseket, miszerint a kint tartózkodók szállásdíja sincs rendezve. Hamarosan ebben is intézkedni fognak - áll a közleményben.

A QBE közleménye részletezi, hogy a biztosítási szerződés feltételei alapján a QBE-nek milyen vállalt kötelezettségei állnak fenn az utasokkal szemben.

Ezek közé tartozik az, hogy az utazás megkezdése után szükséghelyzetbe került utasok érdekében teendő intézkedéseket megtegye, és a kényszerű kinntartózkodás költségeit fedezze. Amennyiben az elsődlegesen meghatározott biztosítási esemény nem meríti ki a biztosítási keretet, akkor a fennmaradó összeget az átvett előlegek és részvételi díjak visszafizetésére kell fordítani.

A közlemény szerint annak érdekében, hogy a teljes kárigény összegét - mely alapján a kártérítés mértéke meghatározható - a QBE megállapíthassa, az egyéni kárigények bejelentéséhez az utasoktól a következő dokumentumokra szükség van az eredeti számlákra, a jelentkezési lapra, az eredeti befizetési bizonylatokra (eredeti csekk, bevételi pénztárbizonylat, átutalás esetén a banki kivonat másolata), az eredeti utazási szerződésre, valamint az eredeti, az utazási irodánál kapott összes egyéb dokumentációra, a szerződött utas bankszámlaszámára (vagy postai utalási címére), illetve elérhetőségére.

Elegendő a károk kifizetésére a cég letétje

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője szerint a Best Reisen csődjében az egyedüli "jó hír" az, hogy az utazási iroda által biztosított 1,3 milliárd forint vagyoni letét hazai viszonylatban magasnak számít, amely fedezi a külföldön tartózkodó utasaik hazautaztatását és az el nem utazottak teljes kártérítését.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu