Folytatódik a Hagyó-per tárgyalása

A BKV Zrt. 118 millió forint összegű utastájékoztató beruházásának műszaki ellenőrei tanúkénti kihallgatásukon megerősítették a vádat a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen, a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán.
A két tanú - mindketten ma is a BKV Zrt.-nél dolgoznak - egybehangzóan állította: a C.C. Soft Kft. 118 millió forintért "elkészített" a Szentendrei HÉV Batthyány tér - Békásmegyer állomások közötti vizuális utastájékoztató rendszere a mai napig nem a rendeltetésének megfelelően, több hiányossággal, gyakori meghibásodásokkal működik.

A délelőtt meghallgatott tanú, nyomozati vallomását megerősítve, a bíróság előtt elmondta, hogy az utastájékoztató rendszer kiépítésére kiírt pályázat nyerteséről nem a felállított bizottság, hanem a BKV Zrt. vezetői döntöttek. A villamosmérnök végzettségű tanú hangsúlyozta: az utastájékoztató rendszert a C.C. Soft Kft. építette ki, amelyet annak ellenére hozott ki a "közbeszerzési pályázat" nyertesének a BKV Zrt. vezetése, hogy a cég soha nem készített hasonló rendszert, megfelelő referenciával nem rendelkezett. A nyomozati vallomásból felolvasott részlet szerint, mindannyian tudták, hogy a céget ajánló Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat ki "protezsálta" a BKV Zrt.-hez, ezért senki sem merte megkérdőjelezni döntéseit.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdésére a tanú elmondta: a "folyosói pletyka" szerint a fővárosi önkormányzat vezetőinek a javaslatára került Balogh Zsolt negyedrendű vádlott a BKV Zrt.-hez. A főváros vezetői közül később Hagyó Miklós neve merült fel. A tanú szerint a kivitelező cég által kiépített rendszer hiányosságai miatt a beruházás összegét csökkenteni kellett volna. Példaként említette, hogy a pályázati kiírásban szereplő LCD kijelzők helyett, lényegesen olcsóbb, normál LCD televíziókat alkalmaztak, amelyek nem alkalmasak 24 órás üzemre, valamint csak közelről és kis látószögből olvasható a rajtuk futó szöveg.

A cég eredetileg a többi pályázónál 10 százalékkal alacsonyabb áron, 85 millió forint nettó összegért vállalta a rendszer kiépítését, amit menet közben 99 millió forintra emeltek. A vádirat szerint "a műszaki átadás-átvételi eljárást 2007. november 30-án lefolytatták, azonban eredményes próbaüzem a mai napig nem zárult le". A vádirat kitér arra, hogy Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató a teljesítés igazolását nem akarta aláírni, ezért Hagyó Miklós elsőrendű vádlott behívatta hivatalába, ahol utasította, hogy intézkedjen a kifizetésről és az még karácsony előtt történjen meg. A beruházás ellenértékét két részletben utalták át a C.C Soft Kft. részére, ezzel 118,8 millió forint kárt okoztak a közlekedési vállalatnak.

A délutáni tárgyalás elején Homonnai János ügyész bejelentette: módosítja a vádat, hat kisebb súlyú szerződést "kirekeszt a vádból". Ezután az ügyész kérdésére a délután meghallgatott tanú - aki a délelőtti tanút váltotta a műszaki ellenőrzésben az utastájékoztatási rendszer kivitelezésekor a BKV Zrt.-nél - elmondta: a beruházással sok probléma volt, mert a kijelzők nem voltak alkalmasak kültéri használatra, valamint az alkalmazott szoftverrel is gond volt.

A mérnök, kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az átadás-átvételkor nem volt száz százalékban működőképes a rendszer, harminc napos hibamentes működés sem valósult meg, az utastájékoztató ma sem használható teljeskörűen. A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig megközelítőleg 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. A per csütörtökön tanúkihallgatásokkal folytatódik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu