Orbán Indiában: vegyék fel a térképükre Közép-Európát!

Ígéretes, a befektetőknek jó lehetőségeket tartogató régióként ajánlotta Közép-Európát indiai hallgatósága figyelmébe Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Újdelhiben.
A hivatalos indiai látogatáson tartózkodó magyar delegáció nem egy protokollvizitre érkezett a dél-ázsiai országba, hanem egy üzenet közvetítésére, amely így szól: Magyarország arra kéri Indiát, rajzolja térképére a közép-európai térséget - mondta a magyar kormányfő az indiai külügyminisztérium külpolitikai intézetében, a Sapru House-ban.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, a Magyarországot is magában foglaló Közép-Európa a kontinens egy jelentős, nagy lélekszámú és ígéretes kilátásokkal rendelkező területe, s Európa legnagyobb növekedési lehetősége is e régióban rejlik. Ráadásul Közép-Európa már túlvan a válságon, sikeresen megújult - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök a mintegy száz vendég, mások mellett a diplomáciai testületek képviselői, külpolitikai döntéshozók, kutatók és egyetemi hallgatók előtt angol nyelven tartott előadásában.

A közép-európai térség jó lehetőségeket kínál a befektetőknek, logisztikai szempontból pedig valószínűleg a legjobb hely a hatalmas európai uniós piac eléréséhez - mondta a kormányfő. Úgy fogalmazott, hogy Közép-Európa "visszatért a térképre", és kész egy mindenkinek előnyös együttműködésre a világ egyik legversenyképesebb gazdaságával, a globális erőt képviselő, nagy területű és hatalmas népességű Indiával.

Orbán Viktor a Magyarország és Európa egy változó világban cím előadásában megismételte azt az álláspontját, hogy ma szerte a világban korábban nem látott változások zajlanak, a globális átalakulás nyomán új erőközpontok alakulnak ki a világgazdaságban. India az egyik vezető erő ebben az átalakulásban, köszönhetően egyebek mellett látványos gazdasági növekedésének - mutatott rá.

Európával kapcsolatban megerősítette, hogy szerinte a kontinensnek versenyképessége visszanyeréséhez "meg kell fordulnia". Korábban ugyanis azért tudott erős lenni, mert az Ora et labora!, azaz az Imádkozz és dolgozz! szabályát követte. A modern politikai kommunikációs nyelven ez úgy hangzik - magyarázta -, hogy munka és keresztény kultúra - ma is erre kell építenie Európának.

A miniszterelnök előadásában ismertette a magyar belpolitika és gazdaság helyzetét is, a "nem konvencionális" megoldásokat. Felhívta a figyelmet a többi közt a 3 százalék alatti költségvetési hiányra, a csökkenő államadósságra, a 16 százalékos személyi jövedelemadóra és a parlamenti képviselők létszámának - 2014-től hatályos - megfelezésére.

A körülbelül háromnegyed órás rendezvényen a miniszterelnök több kérdést is kapott a hallgatóság soraiból. Ezek egyike az Európai Unió és a tagállamok viszonyát firtatta, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: az EU-ban állandó vita tárgya, hogy mely témákat szabályozzák közösségi és melyeket nemzeti hatáskörben. Ma egyre többen gondolják azt, hogy túl sok kérdést szabályoznak, döntenek el uniós szinten - jegyezte meg.

A kormányfőt helyi idő szerint reggel ünnepélyes katonai tiszteletadással fogadta Újdelhiben Manmohan Szingh indiai miniszterelnök az elnöki palota előtt, majd megkoszorúzták az indiai függetlenség vezéralakjának, Mahátma Gandhinak az emlékhelyét.

Orbán Viktor ezt követően tartott előadást a külpolitikai intézetben, majd látogatást tett - mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár társaságában - Pranab Mukherdzsi indiai államfőnél.

Orbán Viktor a magyar-indiai üzleti fórumon

Jelentősen, a mostani csaknem háromszorosára növelné az Európán kívülre irányuló magyar export mértékét 2018-ra Orbán Viktor miniszterelnök, aki erről indiai látogatása alkalmával beszélt csütörtökön az Újdelhiben megrendezett magyar-indiai üzleti fórumon.

A kormányfő rámutatott, hogy ma a magyar export több mint 85 százaléka az Európai Unióba irányul.Fotó: MTI

Emlékeztetett, hogy három éve a nem európai országokba irányuló magyar export még csak 8 százalék volt, ma 12, a cél pedig az, hogy 2018-ra elérje a 33 százalékot. Ezért is látogatott a vezetésével politikai-üzleti delegáció Indiába - folytatta. A keleti nyitás stratégiájára is utalva a miniszterelnök hangsúlyozta, erős magyar-indiai gazdasági kapcsolat nélkül a nem európai kivitelre vonatkozó egyharmados célkitűzés megvalósítása lehetetlen.

Orbán Viktor - a fórumon jelen lévő több mint 70 magyar és több tucat indiai üzletember előtt - egyebek mellett az építőipart, az energetikai szektort, a víz- és a hulladékgazdálkodást, valamint az információ- és a biotechnológiát említette a magyar-indiai gazdasági együttműködés lehetséges területei között, hangsúlyozva azt is, hogy Magyarországon zajlik az újraiparosítási program.Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy közvetlen légi összeköttetés nélkül rendkívül nehéz az állandó kapcsolat kialakítása a két ország között, ezért reményének adott hangot, hogy hamarosan közvetlen járat közlekedik majd Budapest és Mumbai (korábbi nevén Bombay) között.

A miniszterelnök kitért arra, hogy több mint kilencezer magyar dolgozik indiai tulajdonban lévő gyárakban.

A magyar belpolitikáról szólva úgy fogalmazott: ha bajban van az ország, ha reformok kellenek, a magyar lakosság az általa vezetett politikai közösséget választja meg, így történt ez 1998-ban és 2010-ben is. Kormánya az elmúlt három évben az ország megújításán, átszervezésén dolgozott, egyik fő célja pedig az, hogy Magyarországot kedvezőbb befektetési környezetté varázsolja - mondta, ígéretesnek nevezve az eddigi eredményeket, például az államadósság-csökkenést, a versenyképesség javulását és a Magyarországra befektetett tőke növekedését.

 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu