Varga: középpontban a rezsicsökkentés

A jövő évi büdzsé középpontjában a pénzügyi stabilitás megőrzése és a családok terheinek csökkentése áll, ezért lehet a rezsicsökkentés költségvetésének nevezni - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten, miután a parlament megkezdte a jövő évi költségvetés általános vitáját.
Varga Mihály hozzátette: a világgazdasági körülmények lehetővé tették az ideinél optimistább tervezést, a kormány jövőre 2 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol. Kiemelt cél a családok támogatása, a gyermekvállalás erősítése, ezért a legfontosabb intézkedésnek az adókedvezmény kiszélesítését nevezte a miniszter.

„A rezsicsökkentésnek köszönhetően nőhet a fogyasztás”

A családi adókedvezmény kiterjesztésének, a pedagógus béremelésnek, valamint a rezsicsökkentésnek köszönhetően 1,9 százalékkal nő majd a háztartások fogyasztása 2014-ben, így a belső kereslet nagyobb mértékben tud hozzájárulni a gazdasági növekedéshez - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón, miután a parlament megkezdte a jövő évi költségvetés általános vitáját.

A miniszter szerint az ország talpra állításához továbbra is arányos és kölcsönös tehervállalásra van szükség, így azok a szektorok, "amelyeket bevontunk a teherviselésbe (...) a mostani adóteherrel vagy központi elvonással kell, hogy számoljanak".

Új elem, hogy azoknak az egyetemistáknak, főiskolásoknak, akik tanulmányaik alatt gyermeket vállalnak, részben elengedik felvett diákhitelüket; erre 4 milliárd forint áll rendelkezésre - emelte ki Varga Mihály. Aláhúzta azt is, hogy a nyugdíjak jövőre is megőrzik vásárlóértéküket.

A pedagógus-béremelés átvezetése szintén megtörténik: 153 milliárd forint áll rendelkezésre többletforrásként a 2014-es költségvetésben, így jövőre is megvalósul a 2013-ban elindított béremelés. 2014 szeptemberében újabb béremelés lesz, ennek a fedezete rendelkezésre áll, 160 ezer pedagógust érintve - jelezte a miniszter.

Varga Mihály elmondta: a kormány célja, hogy a közfoglalkoztatottaknak a foglalkoztatási szempontból kritikus téli időszakban is legyen munkájuk, ezért téli közfoglalkoztatási program indul 2013. november 1-jén, amely 2014. április 30-áig tart, valamint 2014. év végén ismét elkezdődik. Erre a célra 2014-ben több mint 30 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az uniós források gyorsabb és hatékonyabb felhasználását szeretnék

A nemzetgazdasági miniszter megemlítette azt is, hogy az európai uniós források gyorsabb és hatékonyabb felhasználását szeretné elérni a kormány. 2013-hoz hasonlóan jövőre is lesz Beruházási Alap, amelyben a kormány a legfontosabb beruházásokat gyűjtötte össze.

A devizahitelesek problémájának megoldásáról Varga Mihály elmondta: mivel az eddigi visszajelzések alapján a bankok nem használták ki az időt a devizahitel-szerződések kedvezőbbé tételére, a nemzetgazdasági tárca kidolgozza javaslatait; a kérdéssel jövő héten érdemben foglalkozik a kormány, és az NGM időben széthúzott megoldásra tesz majd javaslatot, amely figyelembe veszi az ország reális teherviselő képességét is.

A forinthitelesek nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe

Varga Mihály elmondta: folyamatosan egyeztetnek a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) is a megoldásról. A miniszter az árfolyamszintet firtató kérdésre megerősítette: a forinthitelesek nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe, mintha devizában adósodtak volna el.

Arra a kérdésre, hogy szóba kerülhet-e egy, a korábbi árfolyamgáthoz hasonló megoldás, a miniszter hangsúlyozta: "részben azokból a megoldásokból is ki tudunk indulni, amelyek az elmúlt két, két és fél évben felmerültek".
Varga Mihály elmondta: hibának tartaná, ha minden olyan ötletet "kidobnánk az ablakon", amely az utóbbi időszakban több tízezer devizahitelesnek tudott segíteni.

Az üzemanyagárakat illető kérdésre Varga Mihály elmondta: a kormány nem csökkenti a jövedéki adó szintjét jövőre. Hozzátette: a rezsicsökkentéssel a kormány egyértelművé kívánta tenni, hogy a háztartásokon kíván segíteni, és figyelembe véve a GDP-arányos 3 százalékos hiánykorlátot, a kabinetnek ennyire van lehetősége.

Ingyenes lesz a készpénzfelvétel

Varga Mihály azt is bejelentette, hogy az ingyenes készpénzfelvételt lehetővé tevő megoldáson dolgozik a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Fidesz-frakció. Közölte: úgy látja, olyan megoldást tudnak találni a készpénzfelvétel ingyenességére, amely valóban tehermentesíti az ügyfeleket a készpénzfelvétel költségeitől, és megakadályozza, hogy a bankok ezeket a díjakat más módon terheljék rájuk.

A nemzetgazdasági miniszter a luxusadóról és a húsáfa csökkentéséről kifejtette: "a szakmai munkák a kormánydöntésig terjedtek, de van még néhány olyan kérdés, amelyet a kormánynak vizsgálnia kell a parlamenti vita megkezdése után is".

A kormány vizsgálja a luxusadót és a húsáfát is, de múlt héten úgy döntött, ezzel kapcsolatban nem kerül módosítás a törvényjavaslatba. A nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a parlament a későbbiekben kezdeményezhet változtatásokat.

"Még nem láttam olyan törvényjavaslatot, amelyet egy az egyben, pláne ha adóról van szó, fogadott volna el a parlament" - fogalmazott Varga Mihály.
Kérésre szólt arról is, hogy van négy-öt olyan adózási kérdés - ezek közé tartozik a bankkártyás fizetés illetékmentessége is - amelyekről a kormány már tárgyalt, de nem döntött, ezeket a következő kormányülésen zárja le.
 

REAKCIÓK

A kiszámítható költségvetési politika megteremtését, valamint a családok megerősítését, életfeltételeik javítását nevezte a jövő évi büdzsé legfontosabb céljainak a KDNP vezérszónoka csütörtökön, az országgyűlési vitában. Seszták Oszkár a családi adókedvezmény kiterjesztése mellett - amelyet elmondása szerint pártja régóta szorgalmazott - hangsúlyosan szólt a rezsicsökkentésről, valamint a foglalkoztatási célokról. Ez utóbbiak közül kiemelte, hogy a téli közmunkaprogramokra rendelkezésre álló 30 milliárd forint több tízezer ember alkalmazását teszi lehetővé. Hangsúlyozta azt is, hogy a kabinet jövőre sem lazít a költségvetési fegyelmen, nem választási büdzsét készített.

Az MSZP szerint megalapozatlan a jövő évi költségvetési javaslat, nem szolgálja a kiszámíthatóságot, a növekedést, és továbbra is a gazdagoknak kedvez. Józsa István, a szocialisták vezérszónoka a büdzsé csütörtöki parlamenti vitájában azt mondta: a kormány növekedési várakozása tavaly sem teljesült, idén és jövőre sem fog. Véleménye szerint jó, ha májusig kitart a költségvetés, ám az új kormánynak módosítania kell majd. Az Orbán-kormány három év alatt 12 új adót vezetett be, negyvenszer emelte az adókat, és csaknem 3000 milliárd forint megszorítást hajtott végre - jelentette ki, hozzátéve, ennek csak töredékét adja vissza a családi adókedvezmény kiterjesztése. Azt is mondta: a költségvetésnek semmi köze a rezsicsökkentéshez. Gúr Nándor, az MSZP alelnöke szerint a 2014-es a stadionépítések és a további elszegényedés költségvetése lesz. Az ugyancsak szocialista Burány Sándor arról beszélt: a büdzsében nincs szó gazdaságélénkítésről, munkahelyteremtésről és a szegénység elleni küzdelemről.

A Fidesz szóvivője szerint a jövő évi költségvetés biztosítja, hogy 2014-ben mind az ország, mind pedig a családok erősebbek lesznek. Selmeczi Gabriella sajtótájékoztatóján megerősítette a csütörtökön kezdődött parlamenti vitában elhangzott kormánypárti álláspontot, amely szerint a rezsicsökkentés költségvetése a jövő évi, hiszen a 2014-es lesz az első esztendő, amikor teljes egészében érvényesül az árcsökkentés hatása. Elmondta, hogy jövőre 260 ezer család nettó jövedelme is nő, miután a kiskeresetű családoknál csökkentik az adókat. Erősebbek lesznek a családok azért is, mert a költségvetés ösztönzi a minél nagyobb foglalkoztatottságot - tette hozzá, megjegyezve, hogy 2014-ben folytatódik az idén novemberben induló, az 55 évesnél idősebb nők alkalmazását támogató program, ahogyan a téli közfoglalkoztatás is. Emellett továbbra is támogatják a kisgyermekes édesanyák, a pályakezdő fiatalok, a nyugdíj előtt állók és az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatását - jelezte.
 

A Jobbik és az LMP alternatív büdzsét dolgozott ki

A Jobbik alternatív költségvetési javaslatot dolgozott ki, több kitörési pontot is meghatározva. Ezt a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese jelentette be csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Volner János azt mondta, a kitörési pontok a nemzeti érdekkel összhangban biztosítják a költségvetés jelentős egyenlegjavítását és a régóta késő jóléti fordulatot.

Blogot indított az LMP, ahol a párt politikusai és szakértői mellett bárki elmondhatja a véleményét a jövő évi költségvetési javaslatról, amelynek általános vitáját csütörtökön kezdődött. A Lehet Más a Politika ugyanitt fogja bemutatni saját alternatív büdzséjét is - jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor. Az ellenzéki képviselő azt mondta, hogy a költségvetési törvényjavaslat nem megbízható, nem reflektál a Magyarországon és a világban zajló társadalmi és gazdasági folyamatokra valamint nem mutat olyan kitörési pontokat, amelyeken keresztül az ország kijuthat abból a kátyúból, amelybe az elmúlt években keveredett.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu