Már néhány nagyáruházban is találkozhatunk online kasszával

A SPAR már megkezdte, további hat nagy áruházlánc pedig megkezdheti az online pénztárgépre való átállást.
A SPAR Magyarország Kft. már megkezdte az online kassza átállást, múlt hétvégétől már öt üzlet pénztárgépei állnak összeköttetésben a NAV-val - jelentette be Heiszler Gabriella, a SPAR cégvezetője.

A pénztárgép-forgalmazó Laurel Kft. pénteken közölte, hogy sikerrel zárult hat áruházlánc kasszarendszerének hatósági engedélyezési eljárása. Az Auchan, az OMV, az XXXLutz, a Bauhaus, Duty Free és a Hervis kasszamegoldásait is alkalmasnak találta az engedélyeztetési hatóság arra, hogy végrehajtsák az online átállást. Ezzel egyszerre több szegmensben – élelmiszer és vegyes iparcikk, bútoráruház, sport, szabadidő, barkácsáruház, vámmentes bolt, illetve töltőállomás-hálózat – sikerül megvalósítani az online kasszabekötést.

Minden üzletlánc a saját működésére, specialitásaira igazított szoftvereket használ, így az engedélyeztetési eljárások is különbözőek. Bessenyei István, a Laurel cégcsoport tulajdonos ügyvezetője kiemelte, hogy a telepítés, a személyzet képzése, valamint a NAV-bekötés adminisztrációja még heteket, hónapokat vehet igénybe, de elmondható, hogy a hat lánc mindent megtett annak érdekében, hogy végrehajtsa az online átállásról szóló rendelet előírásait.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség ugyancsak pénteken jelentette be, hogy javaslattal fordult az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) annak érdekében, hogy a nagykasszák online átállásának időigénye miatt január 1-jétől a gyógyszertárak, benzinkutak, szállodák, nagy áruházak zavartalanul folytathassák tevékenységüket a régi számítógép alapú pénztárgépeik átállításának hiányában is. Javaslatuk arra irányult, hogy a kiskasszákhoz hasonló feladatokat nevesítsen a NAV, amelyek teljesítése esetén a nagykasszák a 2013. december 31-i átállási határidőt követően továbbra is használhatók az adóhatóság bármilyen büntetése nélkül.

Az OKSZ szerint döntő előrelépést jelent az, hogy a NAV december 19-én közzétette legújabb tájékoztatóját, amely szerint ha a nagykasszát üzemeltető szolgáltató minden tőle elvárhatót megtett az online pénztárgép átállás érdekében, az adóhatóság az ellenőrzéskor a büntetés, üzletbezárás mellőzéséről dönthet mérlegelése során.

Pankucsi Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerint jövőre már általános lesz, hogy minden kassza online bekötéssel működik. A SPAR bebizonyította, hogy amelyik cég komolyan vette a jogszabályban előírt határidőt, az már tarthat itt a folyamatban - tette hozzá.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu