Kasszakáosz: összehívják a munkabizottságot

A Nemzetgazdasági Minisztérium soron kívül összehívja az online-pénztárgép átállást segítő munkabizottságot két pénztárgép engedélyének visszavonása miatt.
Az engedélyezési hivatal csütörtök esti döntése, amely több tízezer, döntően kisvállalkozást érinthet váratlanul érte a forgalmazókat. A kereskedelmi szövetség pedig azt javasolja az érintett kereskedőknek, hogy minél előbb rendeljenek új pénztárgépet.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal csütörtökön visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét, mert a hivatal vizsgálata szerint az azokba beépített AEE adóügyi ellenőrző egység funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók.

Pankucsi Zoltán, az NGM adóügyi helyettes államtitkára a Kossuth Rádió Krónika című műsorában pénteken bejelentette, hogy a tárca soron kívül összehívja az online-pénztárgép átállást segítő munkabizottságot. Nagyon sok olyan gyakorlati kérdés felmerült, amit azonnal tisztázni kell - mondta. Hozzátette: "a kialakult helyzetre találnunk kell egy gyors, határozott, és minden érdekelt érdekeit figyelembe vevő megoldást". Pankucsi Zoltán szerint ebben a munkabizottság összehívása és véleményének kikérése fog támpontot adni. A műsorban elhangzott, hogy a munkacsoport már a jövő hét elején összeülhet.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség azt javasolja, minél előbb rendeljenek új pénztárgépet azok a kereskedők, akiknek arra a két gépre volt megrendelésük, amelyeknek engedélyét az engedélyezési hivatal visszavonta. Vámos György főtitkár azt is elmondta az MTI-nek pénteken, hogy a döntés több tízezer, döntően kisvállalkozást érinthet; a szövetség elemzi a helyzetet, ha szükséges kérni fogja a támogatási határidő módosítását.

Az OKSZ információi szerint a két pénztárgépre több mint 80 ezer megrendelés van, ami a "kiskasszák" csaknem fele, és több tízezer, döntően kisvállalkozás került nehéz helyzetbe. Vámos György szerint jelenleg még nem tudni, hogy a befizetett előlegeket egyáltalán vissza lehet-e szerezni, de ebben szükség lesz állami segítségre is, mert a vállalkozások önhibájukon kívül kerültek ilyen a helyzetbe.

A két online pénztárgép forgalmazási engedélyének visszavonása megdöbbentette a forgalmazókat, amelyről állításuk szerint a hivatal nem értesítette őket, a cégek vizsgálják a helyzetet. Az Alt Cash honlapján azt közölte: nincs tudomásuk arról, hogy a gépeikkel csalni lehetne, a pénztárgép jogerős forgalmazási és forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezett, az MKEH összes vizsgálatán hibamentesen szerepelt. A Japán Cash Company kereskedelmi igazgatója az MTI-nek elmondta: az érintett pénztárgép - amelyből még egy sem üzemel - korábban átment az ellenőrzéseken, az engedély visszavonásáról hivatalos indoklást nem kaptak.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu