Az áfacsökkentés hatása már érezhető

A kereskedők érvényesítik az 5 százalékos áfát az áraikban, már nagyobb a kereslet a sertéshús iránt.
Januártól csökkent a sertéstőkehús áfája, 27 helyett csak 5 százalék az általános forgalmi adó mértéke. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztói árak 17 százalékkal alacsonyabbak, ha a kereskedők teljes mértékben „átadják” a kedvezményt a vásárlóknak. 

Éder Tamás, a Hússzövetség vezetője szerint már most érzékelhető a sertéshúst érintő áfacsökkentés hatása, az alacsonyabb fogyasztói árak miatt legalább 5-10 százalékkal nőtt a tőkehús forgalma.

– Annyira erős a verseny, hogy amelyik szereplő nem érvényesíti teljes mértékben az áfacsökkentést az árban, az egyszerűen kiárazza magát a piacról – mondta az elnök. Szerinte a továbbiakban is megmarad a nagyobb forgalom, de legalább ugyanilyen fontos az áfacsökkentés fehérítő hatása, hiszen az áfával trükközőknek ilyen adótartalom mellett már nem éri meg a kockázat. Ez azzal jár, hogy az eddig is tisztességesen működő vállalatok piacot szerezhetnek vissza az illegális cégektől.

Az év eleji árcsökkenés szinte teljes egészében az áfacsökkentéssel magyarázható, mivel a sertéshús árának történelmi mélypontra süllyedése még a tavalyi évben lezajlott. Az ugyanakkor kérdéses, hogy az alacsonyabb fogyasztói árak miatt mennyire szoknak rá vagy át az emberek a sertéshúsra, főleg úgy, hogy mostanra olcsóbb lett a baromfihúsnál.

Éder Tamás szerint várható bizonyos mértékű helyettesítő hatás, de erre vonatkozó kutatások híján ennek mértékét nem lehet pontosan tudni. Másfelől „aki eddig csirkemellfilét evett, annak csak kis része fog áttérni a karajra”. A forgalomnövekedés abból a szempontból is kedvező lehet, hogy a kormány megduplázná a jelenlegi mintegy hárommilliós sertésállományt. A Hússzövetség vezetője ezzel kapcsolatban megjegyezte: a kétszeres állományhoz nem kell kétszer akkora fogyasztás, mivel az ágazat a feldolgozott alapanyag mintegy harmadát külföldről szerzi be. Másfelől a szektor fehéredése teret adhat a hatékonyan működő vállalatok növekedéséhez is. 

Az áfacsökkentést mint marketingeszközt az áruházláncok többsége is igyekszik kihasználni, az akciós kiadványokban többféle sertéshúst kínálnak kedvezőbb áron. A legtöbb vállalat külön felhívja a figyelmet arra, hogy az áfacsökkentés hatását teljes mértékben érvényesítik az áraikban. Az akciós kínálatban így már 900 forintért lehet kapni csont nélküli sertéscombot, és 1200 forint körül adják kilóját a csont nélküli karajnak. Nem ritka, hogy ezekkel az árakkal a sertéshús olcsóbbá vált a csirkemellnél, de akár a mellfilénél is.A fővárosi Lehel téri piacon is csökkent a sertéshús ára, ám magasabb szinten marad, mint a hipermarketekben. A combot és a karajt 1300-1400 forint körül kínálták, de volt olyan hentes, akinél magasabb volt az ár. Az egyik hentes azt mondta az árcsökkenésről, kilónként 100 forinttal árulja olcsóbban idén a sertéshúst, míg egy másik fix 200 forintos árcsökkenésről beszélt.

A januári forgalom alapján a keresletet nehéz megítélni, bár az egyik árus szerint többen viszik most a sertéshúst. Az biztos, mondták egybehangzóan, hogy a vásárlók tudnak az áfacsökkentésről, és számon is kérik, ha nem alacsonyabb az ár.    

Körömadó

Az áfacsökkentés csak a sertéstőkehúsokra érvényes. Ide tartozik a comb, a lapocka, a tarja, a karaj, az oldalas, a dagadó, a szűzpecsenye, de a húsos szalonna is.

Az érintett húsfajták áfája attól függetlenül 5 százalékos, hogy friss, hűtött vagy fagyasztott, és az sem számít, hogy csontos vagy csont nélküli, esetleg darált formában árusítják.

Nem csökken az áfája a belsőségeknek, a húsos csontnak (levescsont), a faroknak, a fejnek, a fülnek és a csülök nélküli körömnek, illetve lábnak sem.
A feldolgozott ermékekre sem vonatkozik a változás, emiatt nem lesz olcsóbb
a kolbász vagy a felvágott. 

Egy esetben a marhahús árára is hatással van az áfacsökkentés: ha a darált sertéshúst marhahússal keverik, de a sertéshús aránya nagyobb, kedvezményes az áfakulcs.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu