Munkaerőhiány van az építőiparban

A lakástámogatási kedvezmény fellendítheti a lakáspiacot, de sok építőipari
szakmában kevés a szakember.
Az építőiparban jelenleg nagyjából 270 ezer főt foglalkoztatnak – olvasható az  Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének legutóbbi felmérésében. Az ágazatban minden második ember vállalkozóként megbízási szerződéssel vagy egyéb módon dolgozik, az alkalmazottként, munkaszerződéssel dolgozók száma 120 ezer fő körül van.

Az építőiparban 2006 volt az utolsó jó év, 2013-ig a piaca nagy részét elveszítette – mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke. Az utóbbi két évben volt némi bővülés a piacon, nagyjából 12-14 ezer fővel többen dolgoznak itthon, mint a mélypont idején, amikor sok alkalmazottat elbocsájtottak, és külföldön is rengetegen vállaltak munkát.
 

A szűkös anyagi lehetőségek miatt az építőipari cégek 75 százaléka nem vesz részt az építőipari szakmák pályaválasztók körében történő népszerűsítésében.


Az építőiparban a bruttó havi átlagkereset tavaly 190 ezer forint volt, ehhez képest külföldön kétszer, két és félszer ennyit keresnek az ágazatban dolgozók, így a munkaerőt nehéz hazacsábítani.Az ÉVOSZ legutóbbi felméréséből kiderült, hogy  az építőipari szakmák csaknem fele hiányszakma, a cégek többsége a kőműves, az ács, a bádogos, a burkoló, az asztalos, a vasbetonszerelő, a központifűtés-szerelő, a villanyszerelő, valamint az épület- és szerkezetlakatos szakmákat jelölte meg hiányszakmaként.

Az ÉVOSZ becslései szerint az elkövetkező három évben 20 ezer lakás fejlesztése kezdődhet meg, ami a számításaik szerint 1400 milliárd forint megrendelést adhat az építőiparnak. A szervezet szerint elengedhetetlen lenne a munkásszállók létesítése, és arra is szükség lenne, hogy az eddiginél jelentősen intenzívebben vegyenek részt szakmunkásképzésben gyakorlati helyként az építőipari vállalkozások – írta a Magyar Nemzet Online.
 

A mikro- és kisvállalkozások vannak túlsúlyban az ágazatban, az építőipari vállalkozások 89,8 százaléka 5 főnél kevesebbet foglalkoztatott 2014-ben.


Az ÉVOSZ korábban felhívta a figyelmet, hogy a technológiai fejlődés, az új építőanyagok és korszerű építési eljárások megjelenése, valamint az energiahatékony építési eljárások iránt fokozódó igény a korábbiaknál még sokrétűbb és alaposabb elméleti és gyakorlati tudást követel meg a szakemberektől.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu