Sztrájkolni fognak a vasutasok

A MÁV vezetése újabb bérajánlatot tett a szakszervezetekkel folytatott kollektív munkaügyi vitában; átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést kínált fel.
A MÁV csütörtökön közleményében kiemelte: a MÁV-csoport vezetősége saját hatáskörben, a tulajdonossal egyeztetve, az üzleti tervek átvizsgálása után a munkabéke megőrzése érdekében ajánlotta fel a 3 százalékos alapbéremelést.

A hét bérfejlesztésről tárgyaló szakszervezetből a legtöbb tagot tömörítő VSZ elnöke a munkáltatói ajánlat elutasítását azzal magyarázta, hogy a MÁV jelenlegi bérfejlesztési javaslata már nem tartalmazta a korábban kilátásba helyezett önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést, és a két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést sem.

4%-nak megfelelő alapbérfejlesztést kínáltak

A MÁV csütörtöki közleményében felidézte, hogy hétfőn a MÁV-csoport vezetése 2,2 százalékos alapbér-emelést, az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést, továbbá évente két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést ajánlott a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére a munkabéke fenntartása érdekében. Ez átlagosan 4 százalékos alapbérfejlesztésnek felelt volna meg - mondta Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője.

A szakszervezetek ezt nem fogadták el. Meleg János a hétfői bértárgyalás után azt nyilatkozta, hogy ha a munkáltató által évi két alkalommal felajánlott 25-25 ezer forint kifizetést beépítenék az alapbérbe, akkor ezzel a bérfejlesztési szint már nagyjából elérné a szakszervezetek által javasolt minimum 5 százalékos mértéket. A szakszervezetek követelése arra irányult, hogy az egyszeri kifizetések is épüljenek be az alapbérbe.

Nem tudják teljesíteni a követeléseket

A vasúttársaság nem tudja teljesíteni a szakszervezetek követelését - írta csütörtöki közleményében -, de arra törekszik, hogy ajánlata a lehető legnagyobb mértékben igazodjon az érdekképviseletek elvárásaihoz. Ezért áll már csak egy elemből az alapbérfejlesztés, átlagosan 3 százalékból.

Ezzel párhuzamosan felkérte a szakszerevezeteket, hogy közösen alakítsák ki álláspontjukat a különböző munkavállalói csoportok közötti differenciálásról. Meleg János kiemelte: egyelőre a következő tárgyalási napról sem állapodott meg a munkáltatói és a munkavállalói oldal, a sztrájk ideje alatt azonban folyamatos az egyeztetési kötelezettség.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu