2,9 százalékkal nőtt a GDP tavaly

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,9 százalékkal nőtt 2015-ben az előző évhez képest, tavaly a negyedik negyedévben 3,2 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette első becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
A negyedik negyedévi adat alaposan túlszárnyalta az elemzők várakozását, bár mindenki erősebb növekedésre számított a harmadik negyedévi 2,4 százalékosnál, de senki nem várt 3,0 százalékos, vagy annál is nagyobb adatot.

A kiigazítás nélküli nyers adatok szerint, illetve a naptárhatás kiszűrésével is 2,9 százalékkal nőtt a GDP tavaly 2014-hez képest.

A negyedik negyedéves növekedés naptárhatással kiigazítva 3,1 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest.

Az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene tavaly a negyedik negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

A növekedéshez a mezőgazdaság és az építőipar kivételével mindegyik nemzetgazdasági ág hozzájárult - mondta az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője.

Az ipar húzza a gazdaságot

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság újra rácáfolt a kishitűekre, a piaci konszenzus is 2,6-2,7 százalék között várta az év egészére vonatkozó gazdasági növekedést - részletek itt.

Továbbra is az ipar volt a növekedés fő húzóereje, de most nemcsak a járműgyártás és az ahhoz kapcsolódó ágazatok, hanem majdnem az összes többi ágazat teljesítménye is bővült - közölte a szakember.

A tavalyi utolsó negyedévben a szolgáltatások többsége is "megindult", úgy tűnik, hogy az ipar növekedése húzta maga után a szolgáltatásokat is - tette hozzá.

A főosztályvezető elmondása szerint az építőipar inkább stagnált, a mezőgazdaság mutatott visszaesést.

Erősödött a forint a kedvező makroadatokra

A forint az euróval és a svájci frankkal szemben egyaránt 0,3 százalékkal erősödött, a dollárral szemben viszont árfolyama alig változott.

Az eurót az adatok közzététele előtt 311,06 forinton jegyezték, egy órával később pedig már 309,95 forinton.

A svájci frank jegyzése 282,40 forintról 281,50 forintra csökkent, a dollár jegyzése pedig 275,10 forintról 275,00 forintra.

Lelassult a GDP növekedése az Európai Unióban

Az euróövezetben nem változott, az unió egészében csökkent a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme a múlt év negyedik negyedében az előző három hónaphoz képest - közölte az Eurostat gyorsbecslése alapján.

Az unió statisztikai hivatala pénteken közölte, hogy az Európai Unió 28 tagállamában 2015 negyedik negyedében 0,3 százalékkal bővült a GDP az előző negyedévi 0,4 százalékkal szemben, míg az eurózónában 0,3 százalék maradt a növekedés üteme.

Az előző év negyedik negyedévéhez hasonlítva az EU egészében 1,8 százalékkal, az eurózónában pedig 1,5 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye. Mind az Eu-ban, mind az euróövezetben 0,1 százalékponttal csökkent a növekedés üteme 2015 negyedik negyedében az előző éves szintű negyedévi adatokkal összevetve.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu