Tovább csökken az alapkamat, alacsonyabb inflációt várnak

A jegybank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,20 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi ülésén. Elemzők nem tartották kizártnak a csökkentést, de későbbre várták azt.
A testület 15 bázisponttal, 1,20 százalékra csökkentette az alapkamatot.

A kamatcsökkentés mindaddig folytatódik, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével - közölte a jegybank.

A monetáris tanács a márciusi Inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében az egynapos betéti rátát negatív tartományba, -0,05 százalékra, míg az egynapos hitelrátát 1,45 százalékra csökkentette.

A testület közölte azt is, a továbbiakban is kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni a másodkörös inflációs hatások visszaszorítása érdekében. A tanács kamatdöntő ülésein ezentúl az alapkamat mellett egyidejűleg az egynapos betéti és hitelkamatok szintjéről, azaz a kamatfolyosó szélességéről is határoz.

A monetáris tanács utoljára 2015. július 22-én változtatott az alapkamat szintjén, akkor csökkentette a korábbi 1,50 százalékról a jelenlegi 1,35 százalékra.

Az előző, március 9-i kamatdöntő ülésen a testület jelezte, hogy kiemelten vizsgálja a külső monetáris környezet alakulását, különösen az Európai Központi Bank (EKB) intézkedéseit, és a márciusi inflációs jelentés ismeretében tovább lazíthatja a monetáris kondíciókat.

Jövőre gyorsulhat az infláció

A Magyar Nemzeti Bank jelentősen, a korábban várt 1,7 százalékról 0,3 százalékra mérsékelte idei inflációs várakozását, míg a GDP növekedésére vonatkozó előrejelzését az előzőleg várt 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelte.

A jegybanki Inflációs jelentés kedden kiadott fő számai alapján az MNB továbbra is azzal számol, hogy 2017-ben a gazdaság 3 százalékkal bővül. A jegybank szerint az infláció 2017-re 2,4 százalékra gyorsul, decemberben még 2,6 százalékos fogyasztói áremelkedést vetítettek előre.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu