Budapesten fejlesztéssel kezdődik a strandszezon

A hétvégén a főváros és az ország több pontján megnyitják strandjaikat a fürdők, tekintettel a szokatlanul meleg időjárásra.
Ebben az évben több mint 600 millió forintot fordított a strandnyitásokra a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. - mondta Szőke László, a társaság vezérigazgatója csütörtökön, a margitszigeti Palatinus Strandfürdő új csúszdáinak átadásán.

Általában 100-150 millió forintot költ a cég a nyitásra való felkészülésre, de az idén több fejlesztést terveztek. A Palatinus mellett a Római Strandfürdőn is új óriáscsúszdák épültek, a Palatinuson pedig a termálmedencét felújították - közölte a vezérigazgató. Több strandon megújultak a vizesblokkok és az öltözők, megszépült környezetben, új szolgáltatásokkal várják a vendégeket. A fejlesztéseket a társaság saját költségvetéséből fedezte.

Április végétől folyamatosan nyitnak a budapesti strandok, és a tervek szerint szeptember 1-jéig, illetve kedvező időjárás esetén szeptember 8-ig lesznek nyitva ebben a szezonban.

A legdrágább fővárosi strand a Palatinus, ahová hétvégenként a felnőttek 3000, a gyerekek, a diákok és nyugdíjasok pedig 2100 forintért válthatnak jegyet. A legolcsóbb a pünkösdfürdői strand, ahová a felnőttek hétvégenként 1800, a gyerekek 1400 forintért mehetnek be.

A hétköznapra szóló felnőttjegyek árait 0-200 forint közötti összeggel emelték - mondta a vezérigazgató, hangsúlyozva, hogy igénybe vehetők kedvezmények. Árulnak gyermek-, diák-, nyugdíjas és családi jegyeket, és vannak egyéb kedvezményes lehetőségek is.

Szőke László tájékoztatása szerint a társaság tavalyi árbevétele csaknem 7 milliárd forint, adózás előtti eredménye pedig 103 millió forint volt. Ebben sem ingatlaneladás, sem fővárosi támogatás nem volt. A társaságnak összesen 13 létesítménye van, ebből hat a strand.


Csúszdák a Palatinus Strandon (fotó: MTI)


Még tart a termálmedence felújítása (fotó: MTI)
 

A fürdők többsége megnyitja nyári részeit május elsején

​Elsőként a fővárosban nyílnak meg a külső parkok és medencék, például az újpesti Aquaworld Élményfürdő, a Dagály és a Palatinus Strandfürdő is várja a vendégeket, az alföldi régióból pedig többek között Szeged, Gyula, Mórahalom, Tiszakécske és Cserkeszőlő létesítménye nyitja meg szabadtéri területeit.

A Magyar Fürdőszövetséghez tartozó 106 egész évben működő fürdő 70 százaléka nyitja meg nyári részlegeit május elsején - mondta Vancsura Miklós ügyvezető elnök csütörtökön. Lesznek olyan fürdők is, amelyek először csak május 5-6-án képesek vendégeket fogadni strandrészeiken, egyes helyeken a nyitást késleltetheti a hideg, illetve csapadékos időjárás.

Vancsura Miklós szerint a strandszezont, de általában a turizmust is kedvezőtlenül érintheti, hogy az idén sokkal kevesebb hosszú, négynapos hétvége lesz.

Az elmúlt évben a Magyar Fürdőszövetség felmérése alapján, amelybe 50 fürdő szolgáltatott adatot, 14,1 millió látogató fordult meg a vizsgált fürdőkben, a látogatószám 45 százaléka koncentrálódott a nyári strandszezon 4 hónapjára. A fürdők az idei strandszezonban 3 százalékos növekedést várnak, terveik szerint elérik a 6,5 milliós látogatószámot. A fürdőknek nagy szükségük van a jó időre, mivel a szokatlanul hosszú tél az idei évkezdet forgalmát 15 százalékkal vetette vissza, és ez csak hosszú nyári strandszezonnal hozható be.

A fürdők tavalyi árbevételével kapcsolatban a szövetség elnöke elmondta, hogy az előzetes számítások alapján mintegy 50 milliárdos nettó árbevételre számítanak, ami 2 százalékos forgalomnövekedést jelentene 2011-hez képest. Végleges adatokkal június elején tudnak csak szolgálni, mivel jelenleg zárják le mérlegeiket a fürdők.

A Széchenyi-kártya forgalom tavaly kisebb volt ugyan, mint a korábbi években az üdülési csekk-forgalom, de 2011-ről 2012-re dinamikusan nőtt az ebből származó bevétel, és a kártya tagvállalatainak száma is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu