Elkészült a Városliget megújításának terve

Új cirkuszépület, elektromosbusz-járat és interaktív ifjúsági központ is lehet a megújuló Ligetben.
Elkészült a koncepcióterv a Városliget teljes megújításáról, az anyag májusban kerül a kormány elé. A múzeumi negyed már ismert terve mellé az anyag javaslatokat tartalmaz többek között a Liget zöldterületi fejlesztéséről és a cirkuszépület új helyéről is. A koncepció szerint a Városliget 2018-ra  Európa egyik első számú városi, családi élményközpontjává válna.  

A kormány még január végén döntött a Városliget mellett található 56-osok terére tervezett múzeumi negyed megvalósításáról. Ennek kapcsán Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának koordinálásával felállt egy munkacsoport, amely megvizsgálta a Városliget teljes megújításának legfőbb elemeit is. A munkába bevonták a Főkert szakembereit, külső tanácsadókat és a Ligetben található intézmények vezetőit is. 

– Elkészült a koncepcióterv, melyről májusban dönthet a kormány – mondta lapunknak Baán László. A múzeumi negyed miniszteri biztosától azt is megtudtuk, hogy várhatóan május végén fog megjelenni az az ötletpályázat, melyben a múzeumi negyed öt épületének pontos elhelyezésére várnak javaslatokat. Eredmény nyár végére lehet, ennek ismeretében fogják az év második felében kiírni az öt épület tervezésére a nemzetközi építészeti tervpályázatot. 

A koncepcióterv egyes elemei már korábban is ismertek voltak, és a Fővárosi Állat- és Növénykert is már korábban világossá tette, hogy Pannon ősvadon néven egy hatalmas biodómot, illetve meseparkot akar majd létrehozni a Vidám Park területén, amelyet ősszel vesznek át. A Fővárosi Nagycirkusz költözése sem volt titok: az új épület vélhetően a Vidám Park Kacsóh Pongrác út felőli sarkában kap majd helyet.

– Szeretnénk a Petőfi Csarnok helyzetét is rendezni a jövőben, és átalakítani egy interaktív gyermek- és ifjúsági központtá – ismertette a koncepciót Baán László. Emellett tervezik a Városliget kertészeti megújítását is: vizsgálják, mennyire állítható vissza a századforduló utáni sétányok rendszere. Az egységes márkaként megjelenő Liget Budapest különböző attrakciói között pedig egy elektromosbusz-
járattal lehetne majd utazni a tervek szerint.

Hogy a teljes rekonstrukció mennyibe fog kerülni, azt a kormánydöntés után lehet megmondani. A koncepció ugyanis több alternatívát kínál a felsorolt elképzelések megvalósításához, a kormány dönt, ezek közül melyeket választja. 

A beruházások jelentős részét uniós pénzekből fedeznék, így már a következő, 2014-ben induló EU-s költségvetési ciklusban megnyílhatnak a finanszírozási források.

Baán László szerint, ha az ötlet- és építészeti kiírások a tervezett ütemben lezárulnak, akkor 2014–15-ben megköthetik a kivitelezési szerződéseket. Így pedig az ígért 2018-as befejezési dátum is tartható lesz. 

A gigaberuházás a biztos szerint az általa generált turisztikai többletbevételekből 15 éven belül megtérülne.

Ez lesz a múzeumi negyedben
A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria modern és kortárs anyagának egyesítésével jön létre az Új Nemzeti Galéria.

Ennek egyik szárnya lenne, de önálló intézmény maradna a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum.

Itt kap majd állandó kiállítási helyet a Magyar Építészeti Múzeum.

A Kúria korábbi épületéből költözne át ide a Néprajzi Múzeum.

Ide költözne a jelenleg Kecskeméten működő Magyar Fotográfiai Múzeum is: 4-5 ezer négyzetméteren évi 300 ezer látogatót fogadhatna.

Ide költözne még a Szabolcs utcai kórház területéről az Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ, és felújítják a Szépművészeti Múzeum Román csarnokát is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu