Mobil gát: módosították a terveket

Módosították a Római-partra tervezett mobil gát terveit –tudta meg lapunk a védművet tervező ERBO-PLAN Mérnöki Szolgáltató Kft.-től.
Bár a közelmúltban elkészült háromdimenziós szivárgásvizsgálat szerint a vízvezető réteg jelentős részének lefedése a Királyok útján túl lévő területeken már nem jelentene problémát, a tervezők mégis olyan megoldást választottak, mellyel nem érik el a Dunába tartó, felszín alatti vízvezető réteget.

– A résfalat a korábban tervezett hét méter helyett csak négy méter mélyre tervezzük, a fejgerenda helyett pedig egy fordított „T” alakú vasbeton talp fogja majd tartani a mobil gátat – mondta lapunknak Erdész Béla. Az ERBO-PLAN Mérnöki Szolgáltató Kft. munkatársától azt is megtudtuk: április 15-én nyújtották be a terveket az illetékes környezetvédelmi felügyelőséghez.

Elvileg a hivatal 60 nap alatt dönt az ügyről, de a tervező cégtől már most kiegészítéseket kértek, és június 10-én fogják meghallgatni a környéken élőket képviselő civilszervezeteket is. Az ő véleményükre még a Magyar Tudományos Akadémia szakbizottsága is kíváncsi lesz. A testülettől még februárban kért állásfoglalást Tarlós István, főpolgármester, ahogy a BME geotechnikai tanszékétől is. Ez utóbbi már megszületett. Az említett két szakvéleménynek azonban a már elindított engedélyezési folyamatra nem lesz hatása.

A szakvéleményeknek inkább csak politikai jelentőségük lehet: nehéz helyzetbe kerülhet a városvezetés, ha az MTA szakbizottsága nem látja jónak a mobil gát tervét. Hiszen a vizsgálatra pont a főpolgármester kérte fel őket, aki viszont többször hangsúlyozta, elkötelezett a védmű megépítése mellett.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu