Rákosi páholya még megvan

Vörös csillagos címer a bejárat fölött és K-vonal az elvtársaknak az egykori Népstadionban.
Régen az állampárt elitje nézte ebből a páholyból a meccseket, ma már lassan az enyészeté lesz az egykori kormánypáholy a Puskás Ferenc Stadionban. Aki belép, annak igazi időutazásban lehet része, ahogy körbenéz a műmárvány falak, oszlopok között elhelyezett régi bútorokon.

A Rákosi-páholynak is nevezett tribünt a stadion építésekor alakították ki, negyven fő befogadására alkalmas. Sokáig innen nézték a mérkőzéseket az ország vezetői, a külföldi vendégek és azon kevesek, akiket erre az akkori vezetés érdemesnek tartott. Rákosi Mátyás például itt szurkolhatott a magyar kosárlabdasport eddigi egyetlen Eb-győzelméért is 1955-ben, hiszen a mobil pályát közvetlenül a kormánypáholy előtt építették fel. Itt azonban nem csak a magyar pártelit fordult meg, az elmúlt évtizedekben ide látogató külföldi államférfiak is itt nézhették a meccseket. 

A páholyba egy, az Istvánmezei útról nyíló külön alagútról lehet bejutni autóval. A bunkerszerű folyosó falán ma a stadion történetét bemutató kiállítás látható. Az alagút félkörívben fut be a bejárat elé, mely fölött az 1957-ig használt úgynevezett Rákosi-címer díszeleg. 

Ezen keresztül jutunk be a páholy előterébe: balra egy kis fülkében két régi bakelittelefon, melyek közvetlen összeköttetést biztosítottak a sportvezetéshez, illetve a biztonsági erőkhöz. A berendezés is a korszak ízlését tükrözi a műmárvány borítással, az oszlopokkal, a szintén műmárvány, kerek dohányzóasztal köré elrendezett régi székekkel.

Az előcsarnokból néhány lépcső után juthatunk ki a fedett páholyba. Székek itt ma már nincsenek, de a kilátás tökéletes a pályára, még úgy is, hogy egyébként maga a dísztribün nincs magasan.

A helyszín exkluzivitását, „bennfentességét” a romos környezet sem tudja tompítani. Nem is bírtuk megállni, hogy ne integessünk egyet a nemlétező nézőközönségnek. De nem zárt ujjakkal, mint egy szépségkirálynő, hanem a kézfejünket lóbálva, ahogy azt a régi híradókban látható szocialista diktátoroktól ellestük. 

A retró VIP-atmoszféra mára azonban kissé megkopott. Bár állagmegóvási munkálatokat többször is végeztek a páholyon, az állandó vízbefolyást nem sikerült megszüntetni. Így jelenleg a fogadócsarnok közepén egy óriási tócsában tükröződnek a kopott falak. 1997-ben nem ezt a már meglévő, kvázi VIP-páholyt újították fel, hanem ezzel szemben egy újat építettek. Ennek oka az is lehet, hogy talán a Rákosi-páholy kicsi lett volna mára. 

A legutóbb bemutatott tervek, melyek szerint egy új stadion épülne a mostaniban, gyakorlatilag értelmetlenné is tennék az egykori kormánypáholyt, hiszen elé épülne egy lelátó. Elképzelhető azonban, hogy az egykori kormánypáholy látogatható lesz a következő Múzeumok Éjszakáján, június 22-én. 
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu