Megdőlt a budapesti melegrekord

Megdőlt Budapesten a napi melegrekord, a fővárosban még sohasem mértek június 18-án 35,7 fokot. Tarlós István főpolgármester több intézkedést is elrendelt Budapesten a hőségriadó miatt, Pécsen permetkapukat is felállítottak.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a fővárosban Újpesten mérték a rekordmeleget. Az eddigi, erre a napra vonatkozó legmagasabb érték 34,8 fok volt, 1918-ban.

Az előrejelzések szerint szerdán északkeleten kevésbé, a déli megyékben viszont még melegebb lesz. Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy, Tolna és Zala megyében már 27 fok feletti napi középhőmérséklet valószínű. Szerdán a mnimumhőmérséklet 16 és 22 fok között várható. Napközben 31-36 fokig melegedhet a levegő.

A meteorológiai szolgálat arra is figyelmeztetett, hogy szerdán már csaknem az extrém szintet elérő, 7,9-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható.
Budapesten Tarlós István főpolgármester utasítására a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói nappal a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket, éjszaka a budapesti főútvonalakat, emellett napközben, a BKV kérésére egyes villamosvonalak vágányait is hűtik.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok - a Palatinus kivételével - a szokásosnál egy órával tovább tartanak nyitva. A Fővárosi Vízművek Zrt. szerdától a Deák téren 10-től 18 óráig jégben tárolt zacskós vizet oszt.

A Főkert Nonprofit Zrt. az öntözéshez ivóvíz-minőségű vizet használ, ezért ha a hőség miatt szükséges, a Főkert bármelyik munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissa ki a csapot.

Permetkapuk Pécsen

A pécsi vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt. permetkapukat állított fel a baranyai megyeszékhelyen, az egyiket a Sétatéren, a másikat a Széchenyi téren. Utóbbi helyen áll a cég sátra is, amelyben a következő napokban 10 és 19 óra között hűtött ivóvízzel várják a járókelőket.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága megelőző intézkedések megtételére szólítja fel a munkaadókat, különösen a szabadban dolgozók esetében. A munkaügyi szakigazgatási szervek fokozottan ellenőrzik majd a szükséges óvintézkedések betartását.

A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben kell a folyadékot pótolni, és 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani számukra. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet igyanak, és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását.

Azt ajánlják, hogy munkaszervezéssel biztosítsák a rendszeres pihenőidőt. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott helyen töltsék el a dolgozók.

A GYSEV Zrt. kedd reggel óta vizet oszt utasainak Szombathelyen és Sopronban. Az intercity-vonatok utasai is kapnak vizet, és igény esetén az utasok a regionális közlekedésben is kaphatnak frissítő vizet a kalauzoktól.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közlése szerint ügyelni kell a gyógyszerek tárolására is, mert csak megfelelő hőmérsékleten őrzik meg minőségüket. A pontos tárolási hőfokok a betegtájékoztatón olvashatók.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyári hőséget az állatok is megszenvedik, így vigyázni kell arra, hogy a láncon kikötött kutyákat se hagyják a gazdák a tűző napon, hanem biztosítsanak számukra naptól védett, hűvös helyet és elegendő friss ivóvizet.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu