Ma több megállapodásról döntenek a fővárosban

Jóváhagyta a Margitsziget átadás-átvételi eljárásának menetét és a Sanghajjal kötött testvérvárosi megállapodást a Fővárosi Közgyűlés kedden. Nem lesz Tormay Cécile utca.
Az Országgyűlés döntése nyomán a Margitsziget július 20-án került a fővárosi önkormányzat közvetlen igazgatása alá a XIII. kerülettől. Az átadás-átvétel részleteiről szóló megállapodást augusztus 22-én írta alá Tóth József, a XIII. kerület szocialista párti polgármestere és Tarlós István főpolgármester.

A dokumentum rögzíti egyebek mellett a folyamatban lévő ügyek átadásának menetét, továbbá azt is, hogy a fővárosi önkormányzat 2014. január 1-jétől jogosult a kerületek által beszedhető helyi adók bevezetésére.

A Fővárosi Közgyűlés kedden 21 igen szavazattal, az MSZP és a PM tartózkodása mellett hagyta jóvá a megállapodást. A XIII. kerület képviselő-testülete csütörtökön tárgyalja az előterjesztést.

A közgyűlés hatályba helyezte a Budapest és Sanghaj közötti testvérvárosi megállapodást is. A dokumentumot a múlt héten írta alá a két város főpolgármestere, Tarlós István és Jang Hsziang. A megállapodás - amely öt évre szól és korlátlanul meghosszabbítható - alapvetően a kulturális területre koncentrál, miközben városüzemeltetési, városfejlesztési, egészségügyi és szociális kérdésekre is kiterjed.

A javaslatot egyhangúlag támogatta a testület.

Budapest további testvérvárosairól itt olvashat.
 

Nem lesz Tormay Cécile utca

Visszavonta a Fővárosi Közgyűlés azt a határozatot, amely szerint Tormay Cécile írónő nevét vette volna fel egy II. kerületi közterület. A testület kedden arról is határozott, hogy az önkormányzati választásokig nem változnak közterületi elnevezések.

Tarlós István főpolgármester a vitában jelezte, megkapták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását - amelyet azonban nem ismertetett a plénum előtt - a Tormay Cécile közre vonatkozóan, és nem tehet mást, mint befogadja az MSZP-frakció módosító javaslatát, és visszavonják a korábbi határozatot.

A képviselők arról is döntöttek, hogy a közgyűlés a jövő évi önkormányzati választások befejezéséig - jogszabály kötelező előírása kivételével - nem tárgyal közterület elnevezéséről, megváltoztatásáról szóló javaslatot.

A főpolgármester ezt azzal indokolta, hogy az utóbbi időben a kelleténél élesebbé váltak a közterületi elnevezések vitái, továbbá elejét akarja venni annak, hogy a közelgő választásokkal összefüggésben bárki politikai célokra használja fel az elnevezésekkel kapcsolatos ügyeket.

A közterületi elnevezésekkel kapcsolatos javaslatot 26 igen szavazattal, a Jobbik 3 nem szavazatával és a Párbeszéd Magyarországért politikusa, Kaltenbach Jenő tartózkodása mellett fogadták el.

A Fővárosi Közgyűlés keddi rendes ülése egyperces tiszteletadással kezdődött Horn Gyula volt miniszterelnök és Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok halála miatt.

A napirend egészét 30 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el.
 

A következő ülésen újratárgyalják a színházigazgatói prémium kifizetését

A Fővárosi Közgyűlés a következő, szeptember végi ülésén újratárgyalja a Madách Színház vezetőjének prémiumára vonatkozó, kedden felfüggesztett javaslatot - mondta Tarlós István főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.

A városvezető közölte: az önkormányzat jogászai még egyszer felülvizsgálják a kifizetés szabályosságát.

A Jobbik korábban jelezte: törvénysértőnek tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés prémium kifizetését tette lehetővé a Madách Színház igazgatójának, miközben veszteséges az intézmény. A főpolgármester végül a vonatkozó határozatot felfüggesztette, így az nincs érvényben. Tarlós István ugyanakkor utalt arra: az ellenzéki párt sem az előző napi egyeztetésen, sem a testületi ülésen nem tett hasonló észrevételt.

Mint mondta, a javadalmazási szabályzatot a közgyűlés alkotta és jogában áll bármikor megváltoztatni, ráadásul semmibe nem ütközik a vezető teljesítmény honorálása. Kifejtette: a színháznak 2012-ben 49 millió forint közvetlen és 2,4 millió forint közvetett bevétele volt, továbbá 14,3 millió forint közvetlen és 56 millió forint közvetett kiadása. A különbözet valóban 18,7 millió forint, csakhogy a Jobbik nem vette figyelembe, hogy az intézmény önkormányzati támogatása 10 millió forint volt, miközben 244 millió forint bérleti díjat szedett be. Másrészt az évek során a Madách 810 millió forint eredménytartalékot halmozott fel, amivel az ellenzéki párt ugyancsak nem számolt, amikor a veszteségességről beszélt — tette hozzá.

Tarlós István leszögezte: a színházigazgatók teljesítményét képtelenség csak és kizárólag a pénzügyi helyzet alapján értékelni. A Madách folyamatosan teltházzal működik, nehéz oda jegyet vásárolni — emelte ki.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu