Normafa-fantáziák

Két hét múlva lesz kész a hatástanulmány a beruházásról.
Bár a Normafa Parkba tervezett beruházás hatásvizsgálata csak heteken belül fog megszületni, az Országgyűlés már a héten elfogadta a szükséges törvényt. 

Ez nem általános érvényű, és az sem következik belőle, hogy a védett területeket automatikusan közparkokká minősítik a Normafánál, de mindenképpen lazít az eddigi szabályozáson. 

Legalábbis Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere helyi népszavazást kezdeményezett a tervezett projektről. A hegyvidékiek ez alapján mondhatnának – ezek szerint végső – ítéletet a kormány nagyívű fejlesztési tervéről. 

Az Országgyűlés fideszes többsége azonban addig sem tétlenkedett, ugyanis az említett két dokumentum nélkül is elfogadta a Normafa-törvényt, mely megteremti a fejlesztés jogi hátterét. Ez pedig a gyakorlatban a jelenlegi szabályozás fellazítását jelenti, például felhatalmazást ad a kerületi vezetésnek, hogy rendelet formájában kerületi építési szabályzatot alkosson a területre. 

Emellett a beruházásban érintett és az erdőtörvény hatálya alá tartozó ingatlanok esetében mentesítí a tulajdonost az erdővédelmi járulék megfizetése, illetve a csereerdősítés alól fakivágás esetén.

Fotó: MTI


A törvény a kihirdetést követően nyolc napon belül hatályba lép, és hatályban marad akkor is, ha a kerület lakói a későbbi népszavazáson mégis elvetik a normafai sícentrum tervét. Az eredményt azonban nyilván nagyban meghatározzák majd az önkormányzat által megrendelt hatástanulmány következtetései is.

– A terepi munkálatokkal, az adatgyűjtéssel már végeztünk. Jövő héten fogjuk összesíteni ezeket, és egyeztetünk az önkormányzattal a tervezett projekt elemeinek pontosításáról – mondta lapunknak Musicz László, a hatástanulmányt készítő csoport vezetője. A természetvédelmi szakembertől azt is megtudtuk, hogy a munka során a beruházás egyes elemeinek a védett fajokra, illetve a teljes élőhelyre gyakorolt hatását vizsgálják. 

Musicz László szerint körülbelül két hét múlva fognak elkészülni a hatástanulmánnyal, így előzetes eredményeket még nem tudott mondani. Annyit azonban már elárult, hogy biztosan lesznek módosító javaslataik egyes módszerek – például a hóágyúzás – térbeli, időbeli korlátozására. Ezek pedig beépülnek majd a megvalósíthatósági tanulmányba is.

Azonban nem ők az első szakemberek, akik a tervezett gigaberuházás kapcsán vizsgálódnak. A közelmúltban több természetvédelmi szervezet, köztük a Magyar Madártani Egyesület, a WWF, a Greenpeace és a Védegylet, egy közös hatástanulmányt jelentetett meg. Ebben pedig egyértelműen arra a következtetésre jutottak, hogy az eddig megismert tervek összeegyeztethetetlenek a természetvédelmi szempontokkal.

Fotó: Kálló Péter


– Egy országos szinten is kiemelt természetvédelmi területen terveznek drasztikus beavatkozást. Ezzel megváltozna a táj arculata, mikroklímája is – mondta lapunknak Gálhidy László. A WWF szakértője szerint azonban a tervnek nem minden részlete rossz. A libegő felújítását, a parkolóhelyek számának korlátozott növelését, az utak karbantartását, illetve egy legális hegyi kerékpárosösvény kijelölését ő is támogatná. 

Gálhidy László szerint a gond épp a síközpontfejlesz-téssel van. Ez ugyanis a jelentős forgalomnövekedés miatt a jelenleginél többek között nagyobb zajterhelést és több szemetet is jelentene a Normafánál.

A fejlesztés több elemét valóban nehéz megkérdőjelezni. Szép téli időben hétvégente elözönlik a Normafát a szánkózók és a síelők, a forgalmi fejlesztések, a jelenleginél biztonságosabb lesiklók kialakítása így valóban ésszerűnek tűnik. A beruházás ellen azonban már megindult egy aláírásgyűjtés is. A kezdeményezést elindító Normafa – természetesen nevű Facebook-csoport a napokban – a Belügyminisztériumból kikért tervek alapján – úgy számolta, hogy háromhektárnyi erdőt kellene kivágni a beruházás miatt.

A kalkulációt pár nappal később Váczi János, a XII. kerület alpolgármestere visszautasította. 

Fotó: Kálló Péter

 

Ezt tervezik a Normafához

5 milliárd forintba kerülne a tervezett beruházás Vincze P. Mártonnak, a projekt kormánybiztosának egy korábbi nyilatkozata szerint.
 

A projekt keretében több sípályát, felvonót, szabadtéri sporteszközparkot alakítanának ki, épülne egy bobpálya, síklubház, a felvonókhoz szükséges fogadóépületek, illetve kerékpáros- és sífutópályákat jelölnének ki.

• 1000 parkolóhelyet alakítanának ki több helyszínen, átalakítanák a környék forgalmi rendjét, és meghosszabbítanák a fogaskerekű vonalát is.

• A hóágyúk működtetéséhez kialakítanának egy 10 ezer köbméteres víztározót, mely az egyik jelenlegi parkoló alatt kapna helyet.

• Az Anna-kápolna mellett épülne fel a Szűz Mária a Világ Királynője engesztelő kápolna.

• Egy európai léptékű síparadicsomot hozna létre a kormány a városban, de úgy tűnik, a végső szót a kerület lakosai mondhatják majd ki. A referendum előtt ismertetnék a hatásvizsgálat eredményeit, illetve a megvalósíthatósági terveket is.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu