Ma megnyit a Bálna

Háromnapos programsorozattal indít az évekig üresen álló Duna-parti komplexum.
A CET-ről átnevezett létesítmény évekig állt üresen a Fővárosi Önkormányzat és a beruházó közötti jogi viták miatt. Ma azonban a fővárosiak végre körbenézhetnek az évekig elzárt épület belsejében is. Mi már tegnap „leereszkedhettünk” a Bálna gyomrába.

Az épület tulajdonképpen két részből áll: az egyik a két egykori közraktárépület által közrefogott kvázi folyosó, a másik a két épület közül induló modern tetőszerkezet kiszélesedése, mely nagyjából a Bálna fejének nevezhető. 

Az első rész hangulatát leginkább a régi épületek téglafalai és a felettük húzódó modern üvegfelület közötti ellentét határozza meg. Itt kaptak helyet a bérlők is. Ennek a résznek az alsó két szintjén szinte semmi nem érzékelhető a hatalmas térből, melyet a Bálna külseje sugall. Ez a rész inkább egy pláza folyosójára emlékeztetett. A Bálna méretei csak az emeleten válnak érzékelhetővé, ahol kiszélesedik a belső tér. Mivel a régi raktárak tetejét is meghagyták, ez a szint inkább egy fedett utcára emlékeztet. Furcsának tűntek emiatt a modern, fekete színű ülőkék. Ha már meghagyták ezt a téglafalat az egykori raktárépületek mementójaként, érdemesebb lett volna például a belvárosban több helyen is látható padokat elhelyezni. 

A Bálna fejét egy fehér fal választja el a farokrésztől. A válaszfali ajtókon belépve jobbra és balra egy-egy lépcsősoron keresztül lehet feljutni a koncertterembe. Ebben a térben kerül kézzelfogható közelségbe az épület különleges, háromszögekből összeálló üvegfelülete. 

Persze bérlők már most is akadnak, főként az épület alsó szintjén. Vannak kávézók, éttermek, söröző és egy fitnesz- terem, de ide költözött be az új Budapest Galéria is. Bár korábban már tartottak nyílt napot a Bálnában, ez a hétvége most remek alkalom lehet a budapestiek számára, hogy felfedezzék az épületet.

Délben lesz a kapunyitás, vasárnap estig várják az érdeklődőket a koncertek, táncos programok, divatbemutatók, játékok, a kiállítások és egy videomapping-fesztivál a Freelusionnel. A tematikus helyiségekben mindhárom napon szabadulós játékkal, játszóházzal, hiphop-tréninggel, táncházzal is várják az érdeklődőket, a Budapest Galéria Merítés tárlata és a Budapest-makett is megtekinthetők.

A péntek a színpadon a komolyzenéé, a népzenéé és a dzsesszé lesz: Váczi Eszter mellett a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanítványai is fellépnek. Szombaton a zenei program a színpadon az Alma zenekartól egészen a Firkinig ível, a rendezvényhelyszínen pedig déltől este kilencig lesznek divatbemutatók.

Vasárnap fellép Szalóki Ági és Vásáry André is, ismét déltől kilencig tartanak a divatbemutatók.

Tüntetés

Szerdán a Fővárosi Önkormányzat előtt tüntettek a Bálna beruházásnak azok az alvállalkozói, akik részt vettek a Bálna építésében: az önkormányzattól a beruházásban maradt pénzüket követelték.

Szerintük az ügy nem oldódott meg a Fővárosi Önkormányzat és a beruházó között létrejött megállapodással.

A városvezetés szerint az alvállalkozóknak nem lehet jogos követelésük
az önkormányzattal szemben. A főváros a segítségükre sietett, mikor megtudta, hogy a beruházó milliárdos nagyságrendű tartozást halmozott fel az alvállalkozókkal szemben – mondta Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes korábban.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu