Bemutatták az új úszópalota terveit

Bemutatták tegnap a 2021-es felnőtt- és a 2017-es junior- világbajnokságra készülő új budapesti úszókomplexum látványterveit. A Dagály fürdő északi részén legkésőbb 2016-ra épülhet meg a hatemeletes úszópalota.
– A főváros egy, a Duna-parti látképet meghatározó, korszerű, ugyanakkor időtálló létesítménnyel gazdagodik – mondta Szentes Tamás, sportért is felelős főpolgármester-helyettes. Emlékeztetett rá: tavaly július 19-én dőlt el, hogy Budapest rendezheti a 2021-es vizes világbajnokságot, azaz az úszók, a nyíltvízi úszók, a műugrók, a műúszók és a vízilabdázók világbajnokságát, valamint ehhez kapcsolódva 2017-ben a junior úszók világbajnokságát.

– Budapest szeretne jó házigazda lenni, és garantálni, hogy a több tízezer idelátogató gond nélkül közelíthesse meg a versenyszínhelyeket – jelentette ki. Szentes Tamás elsősorban az infrastrukturális és a tömegközlekedéssel kapcsolatos teendőket említette a legfontosabb feladataik között.

– A Dagály strand északi részén legkésőbb 2016 végére felépülő, hatemeletes úszópalota Budapest új látványossága lesz – jelentette ki Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok vezetője. Hozzátette: a 25 ezer négyzetméter alapterületű, elhúzható tetővel ellátott komplexumban verseny- és bemelegítőmedencék, továbbá ugrótorony és tanmedence is helyet kap, és alapállapotában ötezer néző befogadására lesz alkalmas.

A 2021-es vb-re becsatlakozik egy mobillelátós rész, így lesz 18 ezres befogadóképesség, de a 13 ezres ideiglenes tribünt a felnőtt-vb-t követően elbontják. Az előzetes becslések szerint nyolcmilliárd forint körül van az uszoda ára, de a költségeket még növelik majd a vizes világbajnokságokkal összefüggésben más helyszíneken zajló létesítményfejlesztések.

A tervezés most folyik tovább, október-november körül lesznek készen a kivitelezési projektek, utána következhet a kivitelező kiválasztása közbeszerzési pályázat útján. Jövő februárban kerülhet sor az alapkőletételre, azt követően pedig megkezdődhet a munka.

Ez a cikk a Metropol és a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs  Igazgatóságának együttműködésével készül.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu