Tizenhárom új díszpolgára lesz Budapestnek

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének zárt szakaszában tizenhárom embernek ítélték oda a Budapest díszpolgára elismerést.
A képviselők határozata alapján díszpolgár lehet Csoóri Sándor költő, Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, Jelenits István piarista szerzetes, teológus, Kocsis Zoltán karmester, Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, Psota Irén színművész, Ránki Dezső zongoraművész, Rost Andrea operaénekes, Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálója, Taróczy Balázs teniszező, Tóth II. József az Aranycsapat tagja. Posztumusz kitüntetésben részesül Czibor Zoltán, az Aranycsapat csatára és Rónay György költő, volt országgyűlési képviselő.

A díszpolgári kitüntetéseket június 19-én adják át.

Szobrot kaphat egy kazah költő Budapesten

Szobrot kaphat Abay Kunanbajev kazah költő Budapesten, a Városligetben. Az erről szóló javaslatot a 20 kormánypárti és a jobbikos képviselő támogatásával fogadta el szerdán a Fővárosi Közgyűlés, az ellenzéki képviselők egy része a szoborállítás ellen szavazott, míg mások nem vettek részt a voksolásban.

A szavazást megelőző vitában Móricz Eszter (MSZP) azt kérdezte a kormányoldaltól, milyen okból állítanak szobrot egy Magyarországon ismeretlen kazah költőnek?

Az előterjesztő Csomós Miklós (Fidesz) főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a kiváló magyar-kazah kapcsolatok eredményeként érkezett felajánlás az emlékműre, amely a "kazah nép ajándékaként" kerülne a Városligetbe.

Móricz Eszter válaszában hangsúlyozta: nem tartja elfogadhatónak egy olyan ország ajándékát, amelyet egy diktátor vezet antidemokratikus eszközökkel. Frakciótársa, Bánsághi Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy az előterjesztés alapján Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán elnöke június 4-én személyesen avatja majd fel az emlékművet.

Az előterjesztés szerint a "kazah nép nagy gondolkodójának" tiszteletére készített, 1 méteres, talapzattal együtt több mint 3 méter magas alkotás a városligeti Asztana úton kaphat helyet. A bronz mellszobor köztérre kerülését a BTM Budapest Galéria támogatta.

Kamerarendszert építenének ki a Margitszigeten

Több mint száz millió forintból kamerarendszert terveznek kiépíteni a Margitszigeten, a futókört 35 kamerával figyelnék meg.

Egyhangúlag hagyta jóvá az erről szóló pályázat benyújtását.
A beruházáshoz szükséges teljes összeg támogatásként a központi költségvetésből igényelhető, így a fővárosi önkormányzatnak nem szükséges önerőt biztosítania.

A beruházás tervezett értéke 106,9 millió forint. Mint az előterjesztésben olvasható, a videofelügyeleti rendszer feladata a felújítandó margitszigeti futókör, valamint a sziget belsejében lévő egyes területek megfigyelése oszlopokra telepített, nagy felbontású, éjjel-nappal működő vandálbiztos kamerákkal.

A megfigyelés a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság diszpécserhelyiségében történik majd a tervek szerint. A futókörben 35, míg a Margitsziget belsejében 42 kamerát terveznek elhelyezni.

Az előterjesztés szerint a kamerarendszer kiépítése mellett hosszú távú cél egy segélyhívó rendszer kiépítése a Margitszigeten.

Elfogadták a BKK és a BKV tavalyi beszámolóit

A Fővárosi Közgyűlés szerdán jóváhagyta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV 2013-as gazdálkodásáról és működéséről szóló beszámolókat.

A testület 18 kormánypárti igennel, hat ellenzéki nem és két tartózkodó szavazat mellett hagyta jóvá az előterjesztéseket.

A BKK tavalyi mérlegfőösszege 44,2 milliárd forintot tett ki, mérleg szerinti eredménye 250 millió forint volt. A beszámoló szerint a társaság főbb tevékenységéhez tartozott 2013-ban a fővárosi autóbusz-állomány megújítása, valamint a jegy- és bérletellenőrzés szigorítása például az első ajtós felszállási rend kialakításával, ami többletvetélt eredményezett. Felidézik továbbá, hogy tavaly megkötötték azt a kölcsönszerződési megállapodást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), amely az elektronikus jegyrendszer kialakításában nyújthat segítséget.

A BKV mérlegének főösszege 628 millió forintot tett ki, mérleg szerinti eredménye pedig 1,5 millió forint veszteséget mutatott. A beszámolóban megjegyzik, hogy a cég jelentősen átalakított működése, feladatainak átalakítása után még mindig veszteségesen működik ugyan, de eredményességi mutatója javult az előző évben.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében a BKK Zrt. felügyelőbizottságát Szemenyei László önkormányzati tanácsadó vezeti május elsejétől. Greschik Gyula műegyetemi magántanár - részben életkorára hivatkozva - lemondott posztjáról. Szemenyei László Tarlós István főpolgármester javaslatára kerül a bizottság élére.

Döntöttek a BKV hitelfelvételéhez szükséges kezességvállalásról

A közgyűlés tavaly november 13-án döntött arról, hogy refinanszírozási hitelt vehet fel a BKV a 2014-ben lejáró 9,4 milliárdos hitelének visszafizetéséhez.

Mivel a BKV nem rendelkezik a hitelek visszafizetéshez elegendő pénzzel, ezért a visszafizetés kizárólag pótlólagos források biztosítása esetén lehetséges - olvasható a közgyűlés elé terjesztett javaslatban.

A testület szerdai ülésén 19 igen szavazattal, öt nem és három tartózkodás mellett hozott döntésével jóváhagyta, hogy a BKV által indított hitelfelvételre irányuló közbeszerzési eljárásban nyertesként kihirdetésre kerülő pénzintézetekkel megköti a készfizető kezességvállalási szerződéseket.

A testület felkérte a főpolgármestert, hogy járjon el az állam és a kormány képviselőinél az állam kezességvállalása vagy a BKV tőketörlesztéséhez szükséges egyéb döntések, valamint a fővárosi önkormányzat kezességvállalásához szükséges kormányzati hozzájárulás megszerzése érdekében.

Az előterjesztés szerint az ajánlattevő pénzintézetek a fővárosi önkormányzat és a magyar állam együttes kezességvállalása esetén vállalják csak a hitelnyújtást.

Másfél milliárd forint önrészt biztosít a főváros árvízi helyreállításra

Több mint másfél milliárd forintot biztosít a tavaly júniusi árvíz miatt szükségessé vált helyreállításra a főváros saját forrásból, pályázati önrészként.

Az önkormányzat vis major pályázatot nyújtott be 4,9 milliárd forintos igénnyel árvíz elleni védekezés és helyreállítási munkálatok finanszírozásra a Belügyminisztériumhoz.

A közgyűlés szerdán döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat védekezési költségekre 6,8 millió, helyreállításra 1,6 milliárd forintos önrészt biztosít.
A Belügyminisztérium végül is egymilliárd forint védekezési és 3,5 milliárd forint helyreállítási költséget biztosít. Az előbbiekről szóló előterjesztést 25 igennel, 7 ellenzéki tartózkodás mellett támogatta a közgyűlés.

Az előterjesztésben emlékeztettek arra, hogy Magyarországot 2013 júniusában az utóbbi idők legnagyobb dunai árvize sújtotta.

Félmilliárdból újíthatják fel jövőre a Budaörsi út egy szakaszát

Félmilliárd forintból újíthatják fel a jövő évben Budapest XI. kerületében a Budaörsi út Villányi út és Dajka Gábor utca közötti szakaszát.

A közgyűlés szerdán felkérte a főpolgármestert, hogy írja alá az erről szóló támogatási szerződést. A felújításra a forrást Magyarország központi költségvetése biztosítja. A felújítás többek között útpálya aszfaltozását, pályaszerkezet-javítást, járdák valamint a vízelevezetés javítását foglalja magában.

Villamostender: további 23,7 milliós önerő

A budapesti villamostender ügyében szerdán döntöttek arról, hogy kötelezettséget vállal további 23,7 millió forint biztosítására.

Az ügy előzménye, hogy a fővárosi önkormányzat villamos- és trolibeszerzési tenderét a kedvezményezett Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csak késve tudta lezárni, mert a tenderből kizárt Skoda megtámadta az eredményt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A jogerős eredményt végül március 3-án hirdethették ki, emiatt néhány villamos átadása 2016-ra, az új uniós költségvetési ciklusra csúszott volna át, amelyet a 2013-ban lezárult ciklus támogatásából nem fizethettek ki.

Mint az előterjesztésben olvasható, ez a támogatási források részleges elvesztésével járt volna, ezért a BKK megállapodott a spanyol CAF-fal arról, hogy felgyorsítják a gyártást, cserébe a BKK lehívja a tízdarabos opciót.

A dokumentum szerint a további tíz jármű megrendelésével a tervezett forrásigény 3,5 milliárd forinttal meghaladja a jelenleg rendelkezésre álló keretet.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányrendelet ehhez biztosít milliárdos nagyságrendű plusz forrást, a 23,7 milliós többlet önrész vállalásáról pedig a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén - 21 igen szavazat, 12 ellenzéki tartózkodás - mellett döntött.

A Jobbik nehezményezi, hogy nem menesztették a BKK vezérigazgatóját

A Jobbik nehezményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a fideszes többség ismét nemet mondott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának menesztésére.

Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben a főváros vezetése nem tud úrrá lenni a közösségi közlekedési problémáin és kilátástalan anyagi helyzetén, Tarlós István főpolgármester ölbe tett kézzel nézi "a miniszterelnökkel is rokonságban álló" Vitézy Dávid "adóforintokat is felőrlő ámokfutását" és sorozatos hibáit.

A politikus kifogásolta, hogy a közlekedési lámpákat úgy hangolták át Budapesten, hogy szándékosan dugókat okozzanak, és a forgalmi irányok megváltoztatásával is a zsúfolt főutakra terelik a forgalmat. Hozzátette: amikor kritikával illették a vezérigazgatót, akkor kioktatott mindenkit, hogy csak ő ért a forgalomtechnikához és a közlekedéshez. Szilágyi György ezt kétségbe vonta, arra hivatkozva, hogy Vitézy Dávid 27 évesen nem rendelkezhet megfelelő élet- és munkatapasztalattal egy nagyvállalat vezetéséhez.

A jobbikos képviselő szerint a kormány "fejősteheneknek" nézi az autósokat a regisztrációs adó emelésével, Budapest pedig azzal súlyosbítja a helyzetet, hogy úgy próbálja meg rávenni őket a közösségi közlekedésre, hogy pokollá teszi az életüket.

Szilágyi György bírálta azt is, hogy a közbeszerzési döntőbizottság többször elmarasztalta a BKK-t. Mint mondta, törvénysértő volt például, hogy a Kaszásdűlő hévállomás melletti P+R parkolóra kiírt közbeszerzési felhívást a hirdetmény határidejének lejárta után 9 nappal módosították, indoklás nélkül.

Kitért arra: amennyiben a Jobbik irányíthatja ősztől a fővárost, első intézkedései között szerepel majd az ingyenes, őrzött P+R parkolók építése, az útfelújítások összehangolása, a BKV szolgáltatási színvonalának javítása, valamint a közösségi közlekedési jegy- és bérletárak áfájának csökkentése.
Kijelentette: a Demszky-éra után mindenki élhetőbb várost várt, de a helyzet tovább romlott, a szerződéseket alig vizsgálták felül, a rossz beruházásokat pedig befejezték. Példaként említette a városligeti műjégpályát, ami szavai szerint mindenre alkalmas, csak korcsolyázásra nem.

A Jobbik budapesti elnöke a felelősségre vonást hiányolta, és azt is kifogásolta, hogy az MSZP fővárosi frakcióvezetőjét, Horváth Csabát senki nem kérdezte meg, milyen szerepet játszott az előző városvezetésben.

Főváros: a PM politikusai is szavaztak valamennyi előterjesztésről

A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint Tarlós István főpolgármester a Párbeszéd Magyarországért (PM) által kifogásolt valamennyi ellenzéki napirendi javaslatról megszavaztatta a Fővárosi Közgyűlést, és a párt politikusai részt is vettek a testületi munkában, valamennyi előterjesztésről szavaztak.

Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató azzal kapcsolatban adott ki közleményt, hogy a PM közölte, a Fővárosi Kormányhivatalhoz fordul, kérve a Fővárosi Közgyűlésben hozott összes szerdai döntés érvénytelenítését.

Az ellenzéki párt közleményében azzal indokolta lépését, hogy a közgyűlés szerdai ülése előtt négy nappal mintegy hatezer oldalnyi anyagot kézbesítettek, továbbá pótkézbesítéssel és helyszíni kiosztással a képviselők még harmincnyolc előterjesztést kaptak.

Közölték, az ülésen az eredeti napirendet több ponton megváltoztatták, ezzel "lehetetlenné téve a megfontolt döntéshozatalt". Arra hívták fel a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság egyik korábbi határozata szerint a döntéshozóknak elegendő időt kell biztosítani a felkészülésre. Jelezték: szerintük ez a mostani ülésen nem valósult meg, ezért álláspontjuk szerint a Fővárosi Közgyűlés valamennyi döntése jogsértő.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu