Viszlát, Józsi! – mondta a rendőr

Tegnap reggel megkezdődött a józsefvárosi Négy Tigris piac kiürítése.
A hírhedt bazár már pénteken bezárt, a megmaradt árusok pedig a hétvégén levonultak a négyhektáros területről, melyet eredeti állapotban kellett volna visszaszolgáltatni. Azonban a végrehajtót, a felvonuló körülbelül 80 rendőrt és az újságírókat apokaliptikus állapotok fogadták a korábban nyüzsgő bódévárosban.

A területen sok konténer, félig elbontott bódé is ott maradt. Emellett roncsbútorok, különböző akciós termékeket hirdető feliratok, törött próbababák, kamagrás és viagrás dobozok tömkelege borította az aszfaltot, melyek olyan látványt keltettek, mintha egy világméretű katasztrófa miatt hirtelen kiürült szegénynegyedben jártunk volna. A piac egyik vécéjében még az aprópénz is ott volt a pénztárnak számító fülke kis rekeszében.

A távozás azonban nem érhette váratlanul az egyébként sokáig bizakodó árusokat, hiszen a végrehajtást kérő MÁV Zrt. már korábban többnyelvű szórólapokon hívta fel az intézkedésre a figyelmet, és a piac közösségi oldalán is közölték. Több bódén is láttunk olyan feliratot, melyben a Kőbányai út szemközti oldalán működő üzletekbe irányították át a vásárolókat, sőt akadt, ahol telefonszámot is kiírtak, amelyen a vevők érdeklődhetnek.

A MÁV közlése szerint a hátrahagyott konténerek, ingóságok miatt akár több napig is eltarthat a leltározás, és fel kell mérni a terület műszaki állapotát is. Ezt követően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő dönt majd az egykori piac területének sorsáról. A VIII. kerületi önkormányzat már korábban jelezte igényét rá, terveik szerint – a Ludovika bővítése miatt kieső területért cserébe – egy szabadidőparkot alakítanának itt ki.
 

A szerződésbontástól a kiürítésig

40.000 négyzetméteres volt a piac. Ekkora területen kiürítésre még nem volt példa Magyarországon.

Körülbelül húsz éve bérelte a Komondor Kft. a területet a MÁV-tól, legutóbb 2007-ben kötöttek szerződést. Ezt mondta fel a vasúttársaság körülbelül egy éve.

150 napos felmondási időt határoztak meg, tehát a Komondornak tavaly november 21-én kellett volna levonulnia a területről. Az átvétel akkor meghiúsult, a Komondor nem ürítette ki a piacot, a MÁV szakemberei így a terület egy részén lekapcsolták az áramot.

A MÁV végrehajtást indított a cég ellen, amely viszont jogi úton támadta meg a szerződésbontást. Ettől függetlenül a Pesti Központi Kerületi BÍróság májusban rendelte el a kiürítést, amelyre tegnap került sor.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu