Kiállítótér lett a parancsnokságból

Első körben használhatóvá kellett tenni az egykori honvéd főparancsnokság évtizedek óta romosan álló épületét.
Mától látogatható a Dísz téren található egykori honvéd főparancsnokság felújított épülete. A nyitóeseményként az Egy zseniális család – Zsolnay című kiállítást lehet megtekinteni az évtizedekig kihasználatlanul álló épületben. A tárlaton összesen 260 különleges porcelántárgyat állítottak ki, de láthatóak a gyárban vezetett úgynevezett terrakottakönyvek is.

A kormány 2012-ben döntött a felújításról, mely két ütemben történt, és összesen 850 millió forintba került, kizárólag nemzeti forrásból. Ahogy Deák Zoltán tervezőtől megtudtuk: a rekonstrukció első lépéseként a közvetlen életveszélyt kellett elhárítani, ezt követően kicserélték a teljes gránitalapzatot, felújították a homlokzatot, megújultak a födémek, kicserélték a nyílászárókat, kiépítették a fűtést, és elvégezték a tűzbiztonsághoz szükséges munkálatokat is.

A tervező elmondása szerint a felújításnál az volt a fő szempont, hogy az épületet használhatóvá tegyék. Jelenleg kiállítótérként működik – a vakolatlan nyers téglafalak, illetve a csiszolt betonfelületek jó keretet adnak a mostani Zsolnay-tárlatnak. Hosszabb távon az ehhez hasonló kulturális funkciók mellett kereskedelmi egységek, turisztikai információs iroda és vendéglátóhelyek költözhetnek majd be az épületbe. 

Nyilván a további felújításokat is már ezeknek a hasznosítási terveknek megfelelően fogják elvégezni. Ahogy azonban Sárváry István, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára korábban elmondta: fontos szempont, hogy az intézmény a jövőben önfenntartó legyen. 

Tervek egy torzóra

A Honvéd Főparancsnokság tömbje 1895 és 1897 között pült Kallina Mór tervei alapján. A neoreneszánsz stílusú épület eredetileg négyemeletes volt, egy nagyméretű kupolával a tetején. Az épület területe 3000 négyzetméter.

A II. világháború alatt súlyos károkat zenvedett, ezért a kupolát és a felsőbb szinteket 1962-ig teljesen visszabontották. A félig romos épület ezt követően üresen állt, illetve raktárnak használták.

Az épület hasznosítására a rendszerváltást követően több terv született, többek között idegenforgalmi létesítményt, multimédiás központot és digitális könyvtárat, gyerekvárat, illetve kulturális központot is álmodtak ide, de az is felmerült, hogy itt helyezik el a koronát.

Fotó: MTI


A 2004-ben kiírt építészeti tervpályázatot is Péter nyerte meg, 2007-ben az épület bekerült a kormány által kiemelten kezelt palotafelújítási projektbe, mellyel összesen tízmilliárd forintra pályáztak az EU-nál.

2007-ben a 2004-es építészeti tervet módosították, ehhez azonban át kellett volna írni az I. kerület építési szabályzatát is. A kerületi önkormányzat végül módosítási tilalmat rendelet el, így nem lett volna tartható a vállalt határidő.

Ezért 2009-ben a kormány visszavonta az uniós támogatást, az egykori főparancsnokság átépítése így végül elmaradt.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu