Május 10-re ígérik a Széll Kálmán tér átadását

Az eredeti határidőt nem sikerült tartani, de a helyiek a főváros szerint megértőek, és alig várják az átadást.
Ha az eredeti terveket tartani tudták volna, mostanra már kész lenne a megújult, meg-szépült és akadálymentes Széll Kálmán tér. Az átadás négy hónapot csúszik, a BKK ugyanakkor lapunknak azt erősítette meg, hogy május 10-re befejeződik a felújítás.

Jelenleg a támfalépület munkái mellett környezetrendezési és térburkolási munkák zajlanak a csomópontban, emellett átalakítják a Csaba utcát, amelyet az átadást követően csak a gyalogosok használhatnak majd. Hátra van még ugyanakkor a BKV üzemi épületének homlokzatépítése, az utcabútorok elhelyezése, a növények telepítése, a szökőkutak beüzemelése és az ikonikus óra új változatának elhelyezése.

Csúszás a szerződéssel

A tér rekonstrukciójának története egészen 2011-ig vezethető vissza, ekkor fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a koncepciót. A részletes tervezést a Főmterv nyerte meg, ők írhatták ki a tér átépítéséről szóló tervpályázatot, az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítése mellett. A tervpályázat eredménye 2012 végén született meg, az Építész Stúdió Kft. és a Lépték-Terv Kft. közösen adott be sikeres pályaművet.A Széll Kálmán tér felújítási szerződését eredetileg 2014 tavaszára ütemezték, a közbeszerzések miatt viszont csak őszre sikerült megkötni. A vs.hu-nak korábban a BKK azzal indokolta a csúszást, hogy így nyár helyett télen – tavaly január 12-én – lehetett megkezdeni a munkavégzést, emiatt nem minden feladatot lehetett már végrehajtani. Az eredeti 442 nap helyett ekkor egy módosított szerződésben 533 napra emelték a munkálatokra szánt időt. Másképp megfogalmazva két nyári és egy téli munkavégzési szakasz helyett két télen és egy nyáron dolgoztak a „Moszkván”.

Megértő helyiek

A Széll Kálmán tér teljes felújítására 5,3 milliárd forintos összeg állt rendelkezésre.

Hétről hétre más útvonal vált járhatóvá a felújítás alatt álló téren, bár az utóbbi hetekben már többé-kevésbé állandó útvonalon kelhetünk át, ha a fonódótól a Széna tér felé haladnánk. A tavalyi nyár dugói is emlékezetesek maradnak, ennek ellenére a BKK szerint a környékbeliek pozitívan viszonyulnak a munkálatokhoz.

– A közúti forgalomkorlátozások nagyobb része múlt év szeptemberéig lezajlott, ezért forgalmi dugók már nincsenek. A  változásokról, az aktuális forgalmi rendről mindig tájékoztatjuk az érintetteket szórólapokon, közleményekben, a Facebook-oldalunkon. Az ott lakók közül sokan örülnek a tér felújításának, és már várják, hogy teljesen használatba vehessék – írta a BKK.

Valami régi, valami új

A megújult téren találkozhatunk majd régi elemekkel és újakkal egyaránt. Az előbbiek közé tartozik a Várfok utcáig vivő szabadtéri mozgólépcső, amely műfajában talán az első lesz hazánkban.

– A 13 méter hosszú mozgólépcső várhatóan tavasztól könnyíti majd meg a közlekedést. A berendezés rozsdamentes elemekből épült, a lépcsőfokok fűtöttek, a gépház víz- és fagyálló, vagyis télen-nyáron működhet – ígéri a BKK.Épül a térre egy nagy alapterületű szolgáltatóközpont is: ez nemcsak a villamos- és buszvezetők pihenőhelye és a villamosok forgalomirányító helyisége lesz, hanem új ügyfélközpont, nyilvános illemhely, illetve további üzletek és a tér egyes funkcióit irányító helyiségek is ide kerülnek.

A régi ikonikus elemek, a Sellő és az óra megmaradnak, igaz, az utóbbi jelentősen átalakul. Látszóbeton oszlopra kerül egy digitális óra hatméteres magasságban, ezzel is utalva az idő múlására. Ez egészen biztosan megosztja majd a budapestieket. A régi óra is megmarad, csak nem itt: a Kiscelli Múzeum látogatói tekinthetik meg a múlt fontos részeként. A Sellő című szobrot restaurálás után helyezik el a Krisztina körút mentén, új helyen a téren. 

A munkálatokról

150 munkavállaló és 10 munkagép dolgozik a téren egy átlagos napon.

Öt robbanószerkezetet találtak a tér munkálatai közben, de páncéltörő gránát és föld-levegő bomba is előkerült a II. világháború „hagyatékából”.

Emberi maradványokra is bukkantak a munkálatok közben, egy 18. századi temető leleteit régészek menthették ki.

Közel húszezer négyzetméter térburkolatot helyeznek el a Széll Kálmán téren. Több ezer köbméter épület- és betonszerkezet lebontása után 1100 négyzetméteren zajlanak kőművesmunkák.

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu