Igényeikre tervezett épület

A jövő év végéig még a Kossuth téren lesz a Néprajzi Múzeum.
Hasonló kaliberű költözéseket öt-tíz év alatt hajtanak végre nagy múzeumok, a Néprajzi viszont bő másfél évvel a régi épület bezárása után birtokba veheti majd a Ligetben megépített új épületet – tudtuk meg az intézmény igazgatójától, Kemecsi Lajostól az intézmény sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozni szeretnék ugyanakkor, hogy 2017 végéig a Kossuth téren működnek.

Méltó raktárközpont

A költözéssel a Néprajzi nem is egy, hanem másfél új épületet kap. A Szabolcs utcában zajlanak az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) munkálatai. Itt a Nemzeti Galériával osztoznak egymástól teljesen elkülönülő tereken. Kemecsi Lajos elmondása szerint a legkorszerűbb szakmai szempontok érvényesülnek majd az új raktárban, amely Európa legnagyobbika lesz.

– Az épületnek lesz egy úgynevezett látványraktára, a ránk bízott nemzeti értékek javát pedig korlátozott bejutású terekben helyezzük el –  mondta az igazgató. Az OMRRK-nak két év múlva kell elkészülnie.

Éjszaka a múzeumban

Az új múzeumépületbe 2018-ban kezdhetik a költözést.
– Olyan múzeum lesz ez, amilyenre formáltuk, igénylistát adtunk le arról, mi mindent kell tudnia. Ebben egy­aránt szerepelnek a látogatók, a dolgozók és a szakma elvárásai is – mondta Kemecsi Lajos. Jövő hónapban zsűrizik a beérkezett terveket, májusban pedig kiderül, hogy ki tudta legjobban teljesíteni az igényeket. Ezek közt szerepelt gyermekmúzeumi rész kialakítása, és a tervezőtől azt is elvárták a néprajzisok, hogy „éjjel-nappal múzeum” koncepcióban gondolkodjon.

Új állandó tárlat

Az új térrel az állandó kiállítás is megváltozik: a mostanit 1991-ben állították össze, ezt Kemecsi Lajos korábban idejétmúltnak nevezte. A Városligetben bemutatandó tárlat igyekszik megmutatni a múzeum gyűjteményének nemzetközi részét is, sokkal több tárgyat vonultathat majd fel.

Az idei és a jövő évben ugyanakkor még a Kossuth téren tartanak nyitva: több időszakos kiállítás is nyílik ebben az időszakban, és idén, valamint jövőre is náluk lehet majd megtekinteni a nagy sikerű World Press Photo-tárlatot. A zárvatartás időszakában kisebb vándortárlatokkal maradnak aktívak, illetve az idén áprilisban megújuló weboldalukon lehet majd legalább virtuálisan megnézni gyűjteményüket.

Időszaki tárlatok a Kossuth téren

Angyalok és koponyák – a tárlat mexikói papír­díszeket mutat be.

Húzd rá cigány! – a cigányzene történetéről szóló kiállítás a Tavaszi Fesztivál keretében megtekinthető.

Bartók fonográfhengeres gyűjtései és lejegyzései áprilistól láthatók.
Kiállítás a forradalom 60. évfordulóján – az 1956-ra való emlékezést már június közepén megkezdik.

World Press Photo 2016 – a fotóverseny győztesei ősszel költöznek a Kossuth térre.

Lábbeli-kiállítás – a november végétől meg­tekinthető tárlattal búcsúznak a Kossuth tértől.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu