Két megyében elsőfokú figyelmeztetés

Több megyében visszavonta a korábban kiadott veszélyjelzést a meteorológiai szolgálat, így már csak két északkeleti megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés a havazás, illetve hófúvás miatt.
Szerda hajnalban még hét megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás, illetve a várható hófúvás miatt. A hófúvás miatt kiadott figyelmeztetések nagy részét mostanra visszavonták. Jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a havazás, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a havazás és a gyenge hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtti figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a szél tovább mérséklődik, emiatt délutánra nyugaton és északkeleten is megszűnik a gyenge hófúvás esélye. A kiterjedtebb havazás északra és keletre szorul vissza, ott szerdán és csütörtökre virradóra még több centiméteres friss hó hullhat. Az északkeleti megyékben még akár 10 centiméternyi hó is eshet - tették hozzá. Éjjel a szélvédett, kevésbé felhős tájakon sűrű köd képződhet. Csütörtökön veszélyes időjárási jelenség már nem várható - írta a meteorológiai szolgálat.

Az aktuális információkról a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu, a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon lehet tájékozódni.  A további részletekről az érintett megye katasztrófavédelmi igazgatóságának honlapján találhatók információk.

Úthelyzet

Az intenzív havazás ellenére az országban sehol nem kellett utat lezárni, de az autósoknak indulás előtt érdemes tájékozódniuk az útviszonyokról.

Továbbra is folyamatosan havazik a főváros körzetében, Pest megye déli területén, a Dunántúl középső részén, a Duna vonalától keletre pedig mindenhol intenzíven havazik. Az északi és a keleti megyékben, valamint az Alföldön is téliesek a közlekedési feltételek.

A főutakon fennakadás délben nem volt, a folyamatos havazás miatt azonban a főutak burkolata általában latyakos vagy havas. A mellékutakon téliesebbek az útviszonyok, hókásás, latyakos, havas vagy letaposott havas szakaszokra egyaránt számíthatnak a közlekedők.

A 30 ezer kilométeres úthálózaton a havazás miatt nincs útlezárás, a nehézgépjárművek a Zala megyei 75-ös főúton a Bak és Pölöske közötti szakaszra újra behajthatnak, így jelenleg sehol sem korlátozott a teherjárművek forgalma, a határállomásokon a ki- és belépés egyaránt zavartalan.

Rendben indulnak a járatok a Liszt Ferenc-repülőtéren

Folyamatosan takarítják a futópályákat. A repülőtér fogad és indít is gépeket. Nagyjából tíz perces késéssel indulnak a járatok, mivel jégteleníteni kell a gépeket - tette hozzá Hardy Mihály.

MÁV: minden vonat elindult

A folyamatos és intenzív havazás ellenére minden vonat közlekedik, de 5-10 perces késések országszerte több vonalon is lehetnek. Jelentős, 35-40 perces késésre a Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Pusztaszabolcs vasútvonalon kell készülni, ahol Érd-elágazásnál elromlott a biztosítóberendezés. Itt a menetrend szerinti közlekedés a délelőtti órákra állhat helyre.

Zárlatos felső vezeték miatt 20-25 percet késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon szerda délelőtt. A hibát már elhárították a szakemberek, de a menetrend szerinti közlekedés csak a déli órákra állhat helyre.

Az esztergomi vonalon pedig átlagosan 10-20 percet késhetnek a vonatok, mert a Pilisvörösvár és Esztergom közötti szakaszon a vonatpótló autóbuszok a közúti nehézségek miatt nehezebben tudják tartani a menetrend szerinti közlekedést.
 

Közlekedési infók, balesetek

A katasztrófavédelem tűzoltóegységeit a déli órákig országosan összesen 111 esetben riasztották műszaki mentéshez.
  • Ismét teljes szélességében járható a 81-es út Kisbér és Vérteskethely között, ahol korábban egy kamion fordult keresztbe
  • Megszűnt az útlezárás a 2-es főút bánki elágazójánál, ahol korábban egy árokba csúszott autóbusz mentése miatt korlátozták a forgalmat
  • Helyreállt a közlekedés és az elmúlt napok szélsőséges időjárási körülményei ellenére minden út járható Zala megyében, a kamionforgalom is helyreállt az M7-es autópályán
  • Feloldották az útzárat a 61-es főúton, Nagybajomban, ahol korábban tűzoltás miatt kellett teljes szélességében lezárni az utat 
  • Az M0-ás M5-ös autópálya felé vezető oldalán, a 15-ös kilométer közelében két személyautó karambolozott. A helyszínelés és műszaki mentés miatti sávlezárás következtében három-négy kilométeres kocsisor torlódott fel 
  • Feloldották az útzárat az M3-as autópályán, ahol a 46. kilométerszelvénynél a Budapest felé vezető sávban egy sószóró ütközött korlátnak

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu