Mesterházy: ez megdöbbentő és elfogadhatatlan

Megdöbbentőnek nevezte Mesterházy Attila MSZP-elnök a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozón elhangzottakat.
Azt mondta: elfogadhatatlan, hogy bárki politikai céljai érdekében próbálja felhasználni a titkosszolgálatokat, vagy hogy bűnözőket biztasson ellenfelei lejáratására. A pártelnök keddi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: a hétfőn nyilvánosságra jutott szöveg megdöbbentő, ami a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója és Portik Tamás, az Energol Rt. egykori igazgatója 2008. nyári találkozóján elhangzott, az "messze túlmegy azon az eszköztáron", amelyet elfogadhatónak tart.

Hozzátette: elképzelhetetlen, hogy az MSZP ilyen eszközökhöz nyúljon, bárkit erre bátorítson, vagy akár csak olyan érzetet keltsen, amely miatt bárki úgy gondolhatja, ez segítséget jelent a szocialistáknak. "A titkosszolgálatokat nagyon messze kell tartani a pártpolitikától" - hangsúlyozta.

Elfogadhatatlannak minősítette, hogy bárki politikai ellenfeleinek lejáratására adjon megbízást, illetve hogy bűnözőket biztasson olyan ügyek kreálására, amelyek a politikai versengést befolyásolják. "Ez elfogadhatatlan, soha nem jutna ilyen az eszünkbe, és remélem, hogy másnak sem jut az eszébe" - nyomatékosította.

Az mno.hu-n hétfőn azután jelent meg egy, a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozón elhangzottakat rögzítő leiratokat idéző cikk, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal a honlapján hétfőn közölte: megszünteti a titkosságát a Portik Tamás (az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója) és Laborc Sándor (a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője) közötti egyik, 2008-as találkozón elhangzottak leiratának.

Az egyelőre nem ismert, hogy kik rögzíthették a találkozókon elhangzottakat, de ez is kiderülhet a későbbi vizsgálatok során.

• A Laborc Sándor és Portik Tamás közötti beszélgetés teljes leiratának nyilvánosságra hozását kezdeményezi a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke, Molnár Zsolt.

• Gálszécsy András volt titokminiszter szerint a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozók leiratából egyértelműen kiderül, Portik azért ajánlott fel segítséget a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetőjének, mert saját érdeke is azt diktálta, hogy 2010-es választásokon a baloldal győzzön. A volt tárca nélküli miniszter, aki a felvételek nyilvánossá tételének lehetőségét vizsgáló szakértői bizottság vezetője volt, kedden a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorában beszélt erről.

Tovább kell vizsgálni az LMP véleménye szerint a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozó hátterét, mert nincs kizárólagos bizonyíték arra, hogy egyedi esetről lenne szó - mondta Mile Lajos kedden.

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Párbeszéd Magyarországért (PM) annak érdekében, hogy kiderüljön, az elmúlt 23 évben hogyan fonódhatott össze egymással az alvilág és a titkosszolgálatok, valamint az alvilág és a politika - jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere szerint semmiféle politikai motivációjuk nem volt Portik Tamás és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója találkozóinak, ugyanez nem mondható el az ügy kiszivárogtatásáról és a hangfelvételek leiratainak nyilvánosságra hozataláról.

• Az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb politikai botrányának nevezte a Fidesz kommunikációs igazgatója a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti megbeszélések nyilvánosságra kerülésével kirobbant ügyet, amelyet "évekig próbáltak eltussolni". A találkozón elhangzottakat szakértők vizsgálják, hogy azok milyen bűncselekmények gyanúját vethetik fel, mondta Kocsis Máté keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A Demokratikus Koalíció zagyvaságnak tartja a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiról szóló, hétfőn nyilvánosságra hozott név nélküli leiratokat, ezért az ellenzéki párt arra szólította fel a kormányt, hogy anonimizálás nélkül tegye közzé a történteket bemutató teljes és valós dokumentációt. Vadai Ágnes, a Gyurcsány Ferenc vezette párt független országgyűlési képviselője emellett arra kérte a kabinetet, hogy a "tisztánlátás" érdekében hozza nyilvánosságra az UD Zrt.-hez köthető lehallgatások teljes dokumentációját, valamint a játékgépek betiltásával kapcsolatos kormányzati anyagok egészét is.

• Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetség szerint a Fidesz kommunikációs igazgatójának sejtetésével ellentétben a Bajnai-kormány időszakában Laborc Sándornak már nem volt alkalma politikai befolyásával visszaélni, hiszen őt éppen Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején távolították el hivatalából. Az ellenzéki pártszövetség Kocsis Máté kedd délután tartott sajtótájékoztatójára reagálva közölte ezt az MTI-vel. Mint írják, Bajnai Gordonnak nem volt tudomása a nyilvánosságra került ügyről, a közzétett leiratok pedig utólag is igazolják, hogy Bajnai Gordon helyesen döntött, amikor megvált Laborc Sándortól, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójától.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu