Ellenzéki kifogások a trafikpályázatok miatt

A dohánykoncessziós pályázat eredményében a kiírás szempontrendszere érvényesült - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azután, hogy szerdán több ellenzéki párt is kifogásolta a dohányboltokra kiírt pályázatok elbírálását.
A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. hétfő este hirdette ki a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, amely szerint 5415 dohánybolt nyílhat július elsejétől.

Az MSZP szerdán közölte, hogy álláspontja szerint a kormány a nemzeti dohányboltok koncessziós jogainak odaítélésével újraosztotta a dohánypiacot, a korábban hangoztatott célok azonban nem valósulnak meg. Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján a földbérletpályázatokkal vont párhuzamot, és azt mondta: az évtizedes tapasztalattal rendelkező trafikosok helyett országszerte a településen ismeretlen vállalkozók nyertek. Így dohánykereskedők ezrei lesznek kénytelenek bezárni üzletüket, ami miatt több tízezer ember veszíti el az állását - jelentette ki. Hozzátette: a pályázati kiírás nem tesz lehetővé jogorvoslatot. Ugyanakkor kérdéseket tettek fel Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek arról, valóban érvényesültek-e azok a szempontok, amelyekről a kormányzat korábban beszélt, azaz tudni szeretnék, hány tartósan munkanélküli és megváltozott munkaképességű ember nyert a pályázatokon.

A Jobbik szakértői munkacsoportja kivizsgálja a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázatokat, mert az ellenzéki párt szerint az eredmény alapján az látható, hogy Magyarország az offshore-lovagok mellett "a dohánybárók" országává is vált. Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő kijelentette: a pályázat eredménye a laikus szemlélő számára is sokatmondó, okkal merül fel a kérdés, hogy a legnagyobb túljelentkezéssel érintett körzetekben hogyan tudott egyetlen pályázó akár négy-öt koncessziós jogot is megszerezni, hogyan tudtak egymással üzleti vagy egyes esetekben rokoni kapcsolatban álló emberek "tarolni" az egyébként telített mezőnyben. Példaként hozott egy családot, amely 9 körzetben 19 üzlet koncessziós jogát nyerte el. Hozzátette: a nyertesek között olyanok is szerepelnek, akik korábban más állami pályázatokon is sikerrel indultak, így például a Fejér megyei termőföld-haszonbérleti pályázaton a harmadik legtöbb földet elnyert Junek család egyik tagja, Junek Károly kapta a felcsúti dohánybolt koncessziós jogát. Úgy értékelte, a visszaélés lehetősége előre kódolva volt a rendszerben, mert az elérhető 120 pontból 60 pont sorsa "abszolút szubjektív mérlegelésen alapult".

Az NFM hangsúlyozza: a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény alapján a dohánytermék-kiskereskedelmi pályázatra beérkezett anyagokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. készítette elő az elbírálásra. A kiíró által kijelölt bírálóbizottság értékelte a pályázatokat, majd a végső eredményre vonatkozó javaslatát megküldte a nemzeti fejlesztési miniszternek, aki jóváhagyta az eljárás eredményét. A bírálóbizottság a beérkezett pályázatok elbírálását a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló koncessziós pályázati kiírás szempontrendszerének megfelelően végezte.

Az NFM hozzáfűzte, hogy a több pályázatot benyújtók a törvény rendelkezéseinek megfelelően legfeljebb öt koncessziós jogosultságot nyerhettek el, ha az ő pályázatuk felelt meg leginkább a kiírásban foglalt elvárásoknak. Az értékelés alapjául szolgáló szempontrendszert a pályázati kiírás részletesen tartalmazta - emlékeztetett a közleményben a minisztérium.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu