Gagarin mehet, Gorkij nem

Bővítette állásfoglalását a Magyar Tudományos Akadémia a közterületek lehetséges elnevezéseiről.
A „nem javasolt” kategóriába került Gorkij, Majakovszkij, Károlyi Mihály, valamint az úttörő és a partizán elnevezés – írta a hvg.hu. A hvg.hu-nak nyilatkozó történész szerint elkeserítő a lista.

Gorkij és Károlyi nem javasolt

Nem javasolja az Akadémia, hogy az alábbi személyekről közterületet nevezzenek el az önkormányzatok: Erdei Ferenc író, szociográfus, Maxim Gorkij író, Károlyi Mihály, az első magyar köztársaság elnöke, Landler Jenő ügyvéd, Lukács György filozófus, Vlagyimir Majakovszkij költő. Az akadémiai állásfoglalásban világirodalmi jelentőségű orosz-szovjet írónak nevezett Gorkij esetében ezt azzal indokolják, hogy a Szovjet Írószövetség első elnökeként részt vett az önkényuralmi rendszer fenntartásában, ha annak egyes jelenségeit nemegyszer éles konfliktusokat vállalva bírálta is. Károlyi Mihályt vitatott történelmi személynek tartják, az akadémia megjegyzi: nem állapítható meg minden kétséget kizáróan, hogy közvetlenül részt vett volna önkényuralmi rendszer megalapozásában, kiépítésében, fenntartásában, de vitatott történelmi szerepénél fogva nem javasolt, hogy róla közterületet, közintézményt nevezzenek el.

Micsurin aggályos, Frankel nem

A használható, de aggályos kategóriába került Marx Károly filozófus, Ivan Micsurin botanikus, Schönherz Zoltán elektromérnök. Az MTA szerint továbbra is használhatók közterületi elnevezésként többek között az alábbi nevek: Bajcsy-Zsilinszky Endre (politikus), Frankel Leó (újságíró), Jurij Gagarin (űrhajós), József Attila (költő), Korányi Sándor (belgyógyász), Anton Makarenko (pedagógus), Prohászka Ottokár (püspök), Szabó Ervin (könyvtáros).

Sok helyen volt már átnevezés

Kilenc utca vagy tér átnevezéséről döntött január végén a Tolna megyei Bonyhád képviselő-testülete: egyebek mellett Etelka utca lett az Engels Frigyes utcából, Miklós utca a Marx Károlyból, Dezső utca a Károlyi Mihályból – írta a hvg.hu. Pécsen például gondosan kigyomlálták a Sarló és a Kalapács neveket, de nem úszta meg Frankel Leó sem, miközben „természetesen” utcanévhez jutott Wass Albert. Budapesten is sok közterületet átneveztek, de itt a tiltakozás hatására Frankel Leó maradhatott.

A hvg.hu által megkérdezett Valuch Tibor történészprofesszor szerint tudománytalan és következetlen a lista. Az MTA is utal arra, hogy a törvény szó szerinti értelmezése alapján az önkényuralmi rendszer megalapozói közé lehet sorolni – eszmetörténeti értelemben – a felvilágosodás nagy gondolkodóit is.

Kategóriák

• A helyi önkormányzatokról szóló törvény tiltja az önkényuralmi politikai rendszerekhez kapcsolódó utcanevek használatát, a kérdéses esetekben pedig az MTA-t hatalmazza fel a döntésre. Az MTA szerint léteznek „nem javasolt”, „használható” és „használható, de aggályos” nevek.
• Nem javasolt: Április 4., Élmunkás, Felszabadítók, Felszabadulás, Ifjúmunkás, Kisdobos, Népfront, Néphadsereg, Partizán, Tanács, Úttörő, Vörös csillag, Vörös Hadsereg, Vörös hajnal.
• Javasolt: Béke, Haladás, Köztársaság, Május 1., Terv.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu