Zivatar: másodfokú riasztást adtak ki

Több térségben felhőszakadásra is számítani kell. A jövő héten is szeles, esős idő várható. Házakat rongált meg a szél Vaján.
Csaknem hatvan házat ért kisebb-nagyobb kár, néhány pedig teljesen lakhatatlanná vált a vasárnap délutáni vihar következtében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Az önkormányzat harmincnyolc embert ideiglenesen a helyi közösségi szálláson helyezett el.

Takács Judit elmondta: a viharos szél és a jégeső a kisváros négy utcájában 174 embert érintett. A nagy erőkkel a helyszínen lévő tűzoltók jelenleg a közvetlen életveszélyt próbálják elhárítani, a megrongálódott háztetők és tűzfalak visszabontásán, illetve lefóliázásán dolgoznak.

Több lakás lakhatatlanná vált, harmincnyolc embert a helyi iskolában helyeztek el. A károsodott házakat statikusok mérik fel - ismertette a hadnagy. A katasztrófavédelmi szóvivő megerősítette, hogy a viharban ketten megsérültek, egyiküket a mentők kórházba szállították.

A viharos erejű szél néhány lakóház tetejét letépte, a többit pedig megrongálta - mondta Tisza Sándor, a település független polgármestere. Tájékoztatása szerint a tűzoltók és az önkormányzat társaságának munkatársai a tetők fóliázásán és a lakóházak eső elleni védelmén dolgoznak, a károk felmérése hétfőn kezdődhet el.

A helyzetet nehezíti, hogy a károsultak közül szinte senkinek nincs biztosítása - tette hozzá a polgármester.

A településen a rendőrség folyamatos jelenléttel biztosítja a tűzoltók munkájának zavartalanságát, illetve fokozottan ügyel a közrend- és a közbiztonság fenntartására - olvasható a police.hu oldalon.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét vasárnap kora délután érte el a zivatarzóna. Több településen rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső esett, amelyet viharos erejű szél, valamint helyenként borsó és cseresznye nagyságú jég kísért.
 

Másodfokú riasztást adtak ki

A várható heves zivatarok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több térségére narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap délután. Több térségben felhőszakadásra is számítani kell.

A vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzés szerint jelenleg tizenegy megyében és a főváros területén vannak érvényben figyelmeztetések a várható viharos szél, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt.

Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád megyében mind a heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Pest megyében és Budapesten csak a várható felhőszakadás, míg Fejér, Somogy és Veszprém megye területén a viharos erősségű széllökések miatt adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.

A nagyobb tavak közül a Tisza-tónál első, a Velencei-tónál, illetve az egész Balatonon másodfokú viharjelzés van érvényben. A másodfokú viharjelzés arra figyelmeztet, hogy a viharos szél magas és hosszú hullámokat okozhat. Csónak, vitorlás és más vízi sporteszköz nem közlekedhet.

A meteorológiai szolgálat a figyelmeztetésében azt írta: vasárnap és hétfőre virradó éjjel az ország északkeleti, keleti harmadán várható több helyen zivatar.

Hétfő hajnalban, reggel inkább már csak a keleti határvidéken lehet dörgés, villámlás. Néhol heves zivatar is lehet, amelyet nagyméretű jég, illetve 90 kilométer/óra feletti szél kísérhet. Helyenként felhőszakadásra is számítani lehet. Vasárnap és hétfőn az északnyugati szelet főként a Dunántúl középső részén és a Duna-Tisza közén viharos széllökések kísérhetik.
 

A jövő héten is szeles, esős idő várható

A jövő héten is többször megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a szél, többfelé várható zápor, illetve zivatar. Melegszik az idő, a hét második felében ismét 30 fok körül alakulhatnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú, vasárnap eljuttatott országos előrejelzéséből.

Hétfőn nyugaton és a középső országrészben változóan felhős idő lesz több-kevesebb napsütéssel, legfeljebb néhol lehet kisebb zápor, keleten, északkeleten viszont többnyire erősen felhős lesz az ég, többfelé valószínű eső, zápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8-13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 Celsius-fok között alakul.

Kedden nyugaton kevesebb, keleten több felhő várható, ott eső, zápor is kialakulhat. A maximum-hőmérséklet 15 és 21 fok között várható. Szerdán nyugaton időnként, keleten még többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, ott záporok is előfordulhatnak. Az éjszakai órákban 6-11 fok várható, napközben 19-24 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön napsütésre is számítani lehet, de főként a Dunától nyugatra lehetnek záporok. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul. Pénteken már bárhol előfordulhat zápor, zivatar, de több-kevesebb napsütés is várható. A nappali maximumok várhatóan 24 és 30 fok között alakulnak.

Szombaton is lehetnek záporok, zivatarok. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul. Vasárnap főként a nyugati és középső részeken lehetnek záporok, zivatarok. Napközben 21-27 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu