Másodfokú riasztást adtak ki

A heves zivatarok miatt Baranya és Somogy megye több térségére másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délután.
A nap hátralevő részében szinte az egész országban heves zivatarra és felhőszakadásra kell készülni.

A meteorológiai szolgálat vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a heves zivatarok miatt Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megye, valamint Budapest területén a felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a helyeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: vasárnap késő délután várhatóan zivatarok kezdődnek a délnyugati megyékben, melyek a péntekihez hasonlóan, rendszert alkotva helyeződhetnek át észak-északkelet felé. A rendszer a késő este folyamán érkezhet a középső országrészbe, éjszaka pedig az északkeleti térségbe, ahol várhatóan legyengül.

Felhőszakadás és jégeső

Mint kiemelték: ismét kialakulhat heves zivatar is, melyet helyenként felhőszakadás, jégeső és szélvihar kísérhet. E szerint rövid idő alatt 25-35 milliméternyi csapadékra, akár 2 centiméteres jégdarabokra és 90 kilométer/óra körüli, vagy a feletti széllökésekre is számítani lehet. Heves zivatar elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben fordulhat elő - tették hozzá.

Hétfő hajnalra délnyugat felől fokozatosan stabilizálódik a légkör. Hétfőn késő délután, este az északnyugati országrészben alakulhat ki zivatar, azonban ekkor heves zivatar már nem valószínű - írta a meteorológiai szolgálat.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu