Apad a Duna, de marad a veszélyhelyzet

Apad a Duna Bátánál, Dunaszekcsőnél és Mohácsnál is. Több fővárosi utat is megnyitottak. Meghosszabbították a hétfőn elrendelt veszélyhelyzetet. Két hét múlva nyitják meg a Margitsziget egyes részeit.
Hozzájárult pénteken a parlament a Duna fővárostól délre eső szakaszára kihirdetett árvízi veszélyhelyzet meghosszabbításához.

Megkezdődött az apadás Bátánál

A tetőző vízálláshoz képest tíz centimétert apadt a Duna Bátánál, a folyó vízszintje péntek reggel 772 centiméter volt - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Boros Brigitta elmondta: a vízügyi szakemberek lassú apadásra számítanak.

Az árhullám szerdán és csütörtökön 781 centiméterrel tetőzött Bátánál, ahol az addigi legnagyobb, 741 centiméteres vízállást 2002-ben mérték.

A szóvivő tájékoztatása szerint éjszaka is szükség volt a települést védő két és fél kilométeres, ideiglenes töltés megerősítésére, és folyamatosan szivattyúzzák a vizet az ártéri területről.

Az éjjeli órákban több mint száz katona, hatvan katasztrófavédelmi és húsz vízügyi dolgozó vett részt a védekezésben - tett hozzá.

Dunaszekcsőnél és Mohácsnál is apad

A csütörtöki tetőzés után pénteken már csökkent a Duna vízszintje Dunaszekcsőnél és Mohácsnál, a szakemberek lassú apadásra számítanak - mondta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kasza Anett tájékoztatása szerint a vízmagasság reggel Dunaszekcsőnél 970, Mohácsnál 960 centiméter volt, ez 7, illetve 4 centivel kisebb az egy nappal korábbi értékeknél. Az 1965-ben regisztrált rekordvízállás Dunaszekcsőn 992, Mohácson 984 centi.

A szóvivő hangsúlyozta: az előrejelzések szerint az apadás lassú lesz, a védekezők akkor lélegezhetnek fel, ha a víz szintje mintegy 40 centiméterrel, az ideiglenes gátak feléig csökken. Erre akár több napig is várni kell.

Két hét múlva nyitják meg a Margitsziget egyes részeit

Tarlós István közölte, hogy bizonyos területek továbbra is zárva maradnak a nagyközönség előtt. Ismertetése szerint a sziget felázott, több területen áll a víz, a napsütéstől függ, hogy mikor szárad fel.

A csütörtöki adatokra hivatkozva közölte: nyolc fa dőlt ki a szigeten, ebből az egyiknek a törzse csaknem egy méter átmérőjű. Szavai szerint balesetvédelmi szempontból is "észnél kell lenni".

A főpolgármester arról is beszélt: péntek délután adja le jelentését a Belügyminisztériumnak, ebben az árvízzel összefüggő fővárosi történésekről ad számot.

Több fővárosi utat is megnyitottak

Péntek hajnalban megnyitották a budai Döbrentei utcát, a Lánchíd utcát, a Bem rakpartot, a Fő utcát és a Bem teret a közúti forgalom számára. Már a 86-os buszok is eredeti útvonalukon közlekednek - olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook oldalán.

Péntek dél óta ismét a teljes vonalán közlekedik a H5-ös hév, miután a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV szakemberei megvizsgálták a hév Batthyány tér és Margit híd közötti szakaszát.

Az alsó rakpartok változatlanul le vannak zárva, ezért továbbra is arra kérnek minden budapestit és a fővárosba tartó ingázót, hogy az egyéni autóhasználat helyett válasszák a közösségi közlekedést, vagy a belsőbb területeken használjanak kerékpárt. A BKK kötöttpályás gerincvonalai és a MÁV-Start elővárosi vonatai megnövelt kapacitással közlekednek.

Ismét használhatják a gyalogosok és a kerékpárosok az Újpesti vasúti hidat (Északi összekötő híd), de a Népsziget lezárása továbbra is érvényben marad.

A Horvát utcát és a Fazekas utcát a Margit körút és a Csalogány utca közötti szakaszon a Margit körút felé vezető irányban megnyitották a közúti forgalom számára, és ismét közlekedhetnek Budapesten a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsik.

Újra megáll az M2-es metró a Batthyány tér állomáson, és eredeti útvonalon közlekednek a 11-es, 111-es, 39-es, 160-as és 260-as buszok. A metróállomáson lévő jegypénztár még nem üzemel, de a felszínen lévő mozgóárusnál biztosított a jegy- és bérletvásárlás. Az aluljáró üzletei még nem nyitottak ki.

A 19-es és a 41-es villamosok továbbra is a Széll Kálmán téri végállomáshoz viszik az utasokat, a Döbrentei tértől a 18-as villamos vonalán. A kimaradó szakaszon, Batthyány tér és Döbrentei tér között az utasok a sűrűbben közlekedő 86-os busszal utazhatnak.

A Margit híd alatti átjáró továbbra is lezárva marad, illetve a hév-állomás mellett továbbra is tilos kerékpározni a Margit híd budai hídfőjénél. Kérik a kerékpárosokat, hogy a kerékpárút helyett az Árpád fejedelem útját vagy az észak felé egyirányúsított Frankel Leó utat használják ezen a szakaszon.

A 2-es villamosok rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és az Eötvös tér között közlekednek továbbra is. A 2-es villamospótló buszok a Nyugati pályaudvar és a Széchenyi István tér között járnak. Az M2-es és M3-as metró, az 1-es, 1A, 4-es, 6-os, 17-es, 61-es villamosok, valamint a 9-es és 86-os buszok továbbra is sűrűbben járnak.

A Margitsziget továbbra is le van zárva, így a 26-os autóbuszok nem közlekednek, a 4-6-os villamosok pedig nem állnak meg a Margitszigetnél. A Királyok útja le van zárva, de a Nánási út, Pók utca és Emőd utca közötti szakaszát megnyitották a közúti forgalom előtt, így a 106-os autóbusz újra az eredeti útvonalán jár, viszont a 34-es és 934-es autóbuszok továbbra is terelt útvonalon közlekednek.

Nem közlekednek a D11, D12 és D13-as jelzésű hajók. A 104-es és a 104A jelzésű buszok nem érintik a Székesdűlő és a Székesdűlő ipartelep megállókat, valamint Rákospalota, Kossuth utca irányában az Újpest, Árpád út hajóállomás megállót. A 122-es buszok Újpest-Városkapu felé, a 204-es buszok Rákospalota, Kossuth utca irányában, illetve a 196-as buszok Újpalota, Szentmihályi út felé nem érintik az Újpest, Árpád út hajóállomás megállót.

Az M1-M7-es autópálya közös, budapesti bevezető szakaszán az Egér út és a buszsáv kezdete között a városközpont felé a leállósáv helyén buszsávot alakítottak ki a közösségi közlekedés járatai számára. Rendkívüli buszsávot jelöltek ki a Hegyalja úton az Avar utca és a Döbrentei tér között, az Erzsébet híd budai hídfőjéig centrum irányban. Ez azt jelenti, hogy a Hegyalja úton csak egy sáv járható az Erzsébet híd felé.

A Szerémi útról a Rákóczi hídra az eddigi egy sáv helyett ideiglenesen immár két sávon lehet felhajtani a hídra. A Dombóvári út felől elsőbbségadási kötelezettség létesült a Rákóczi hídra való felhajtáskor Pest felé.

Budafoki út Bogdánfy út - Szent Gellért tér közötti szakaszát lezárják a közúti forgalom elől, ide csak a budai rakparti villamosokat is pótló 86-os, valamint a 133E és a 233E autóbuszok hajthatnak be. A Szent Gellért rakparton a Szent Gellért tér és a Rudas fürdő közötti villamospályára sem lehet autóval felhajtani. A belső sávot kizárólag a villamosok és az autóbuszok használhatják

A 17-es villamos forgalmának zavartalansága érdekében egyirányúsították a Frankel Leó utcát az Üstökös utcától a Zsigmond térig kifelé irányban, tehát a Zsigmond tértől befelé minden közúti forgalom az Árpád fejedelem útját használhatja, a Frankel Leó utat nem.

Forgalomkorlátozásokat oldanak fel Pest megyében

Több úton is feloldják a forgalomkorlátozást Pest megyében pénteken és a következő napokban:
  • Csütörtökön este teljes szélességében megnyitották az utat Ipolydamásd és Letkés között.
  • Péntektől várhatóan ismét járható lesz a 2-es út dunakeszi szakasza a 14,7 és a 16,6 kilométer között, de továbbra is lesz 7,5 tonnás súlykorlátozás.
  • Péntektől válik járhatóvá Vácon a 2-es út 33-es kilométerénél az a 400 méteres szakaszt, amelyre korábban korlátozást rendeltek el. Várhatóan péntek délutántól ismét használhatják majd az autósok a 12-es utat is Verőcénél - mondta.
  • Pénteken megnyitják a forgalom előtt a Tököl és Szigetújfalu közötti utat, Tahitótfaluban a váci, Szigetmonostoron a szentendrei révhez vezető utat, valamint újra megközelíthető lesz Leányfalun a pócsmegyeri révhez vezető út.
  • Hétfőtől ismét lehet közlekedni a 11-es út 42-es és 44-es kilométer közötti szakaszán Visegrádon.
  • Csak a védvonal bontása után lesz járható a 2-es út Sződligetnél, a 11-es út Dunabogdánynál és Visegrádnál, valamint a 12-es út Nagymarosnál. A Kisorosziba vezető 1113-as út még víz alatt van, akárcsak a 12303-as mellékút Vácnál, az 50305-ös mellékút Szigetújfalunál és az 51307-es mellékút Lórévnél.

Légtérhasználati korlátozás a Dunaújvárostól délre eső folyószakasz mentén

Feloldja az érvényben lévő légtérhasználati korlátozást a Dunaújvárostól északra eső Duna vonalon péntek estétől a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala, az ettől délre eső folyószakasz mentén viszont meghosszabbították a tilalmat június 19-én estig.

„Nagyszerű teljesítmény volt a védekezés”

Egy magabiztos és cselekvőképes ország nagyszerű teljesítménye volt a dunai árvíz elleni védekezés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban. (Erről bővebben itt olvashat.)

Pénteken újra megnyit az A38 hajó

Az Anima Sound System pénteki koncertje ugyan elmarad az újbudai A38 hajón, de a többi programot megtartják. A dunai árvíz miatt az A38 hajó több mint egy héten át tartott zárva.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu