Árvíz után fokozottan kell figyelni a kullancsokra

Az árvíz utáni belvizek optimális élőhelyet biztosítanak a szúnyogoknak és a kullancsoknak. Igaz, ez utóbbi vérszívók kerülik a napfényt és a hőséget.
A szakértő szerint egyes területeken a kullancsoknak a fele valamilyen betegséggel fertőzött. Védőoltást akár a házorvos is beadhat, de a védettség csak később alakul ki.

– A belvizek körüli nyirkos környezet nagyon kedvez a szúnyogoknak és a kullancsoknak is – mondta lapunknak Kapiller Zoltán állatorvos. A Magyar Kullancsszövetség elnöke szerint a hazai kullancsok 30–50 százaléka hordozhat valamilyen fertőzést, az esetek döntő többségében a Lyme-kór baktériumát.

Bár ez utóbbi ellen jelenleg nem létezik védőoltás, a többi betegséggel, például az agyhártyagyulladással szemben viszont védhetjük magunkat. Tegnap több budapesti oltóközpontot hívtunk fel, ezek mindegyikében volt két-háromféle vakcina. Az árak 6 és 12 ezer forint között mozogtak, attól függően, hogy melyiket választottuk.

A legtöbb esetben azonban egy oltássorozatról van szó. Az első védőoltás így még nem ad védettséget, ezt előbb három hónap, majd bő fél év múlva  meg kell ismételni. Ennél persze gyorsabb séma is létezik, sőt az egyik központban egy olyan – egyébként drágább – vakcinát is ajánlottak, mellyel az első oltás után kialakulhat a védettség.

Látható azonban, hogy a legtöbb vakcinával erre a szezonra már nem érhetjük el a védettséget, így érdemes odafigyelni a megelőzésre.

A kullancsok, mivel a közvetlen napfényt, a szárazságot kerülik, inkább az erdei élőhelyeket részesítik előnyben.

Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján is elérhető, a megbetegedések száma alapján készült térképen is főként az északi és a dunántúli hegységek erdőségei jelennek meg a veszélyt jelző piros színnel.

Kappiller Zoltán szerint azonban a legjobb, ha a nyaraláshoz, kirándulásokhoz viszünk magunkkal egy, a patikákban is kapható kullancs-eltávolító kanalat. Emellett hasznos lehet az úgynevezett kullancsteszt is, mely a kiszedett kullancsban lévő kórokozók jelenlétét vizsgálja. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy ezek alapján nem lehet diagnózist felállítani, tehát az orvosi vizsgálatot nem helyettesíthetik.

Így kerülhető el

Turistaként kerüljük a kullancsokban gazdag, sűrű aljnövényzetet, bozótost, az erdőkben csak a kijelölt gyalogutakon haladjunk.

Az alsó öltözet legyen zárt, a nadrágszárat tűrjük be a zokniba vagy a bakancsba. Világos színű ruhán könnyebb észrevenni a kullancsokat.

Kirándulás vagy kerti munka elvégzése után vizsgáljuk át a hajlatokat és a deréktájékot, ahová a kullancsok előszeretettel befúrják magukat. A kifejlett példány vérszívása során lencsényi anyajegyre hasonlít.

A felfedezett kullancsot minél előbb távolítsuk el, majd fertőtlenítsük a csípés helyét.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu