Elítélték a volt titkosszolgálati vezetőket

A "kémkedési perként" ismert büntetőügyben hirdetett elsőfokú ítéletet pénteken a Debreceni Törvényszék: Galambos Lajos és Szilvásy GYörgy letöltendő, Laborc Sándor felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
Galambos Lajos elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és a közügyektől 3 évre eltiltotta.

Szilvásy György másodrendű vádlottat, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, a közügyektől 3 évre eltiltották.

Mindkettőjük esetében beszámítják a börtönbüntetésbe az előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben töltött időt.

Laborc Sándor negyedrendű vádlottat, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt egy év börtönbüntetésre ítélte, a végrehajtást két év próbaidőre felfüggesztette.
P. László harmadrendű vádlottat, a kémbotrányban felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentette a törvényszék.

Az ügy iratanyagát 2040-ig évre titkosították. A pénteki ítélethirdetést zárt tárgyalás keretében tartották meg, csak az ítélet rendelkező része volt nyilvános.

Fidesz: rács mögé kerülhet a maffiabaloldal központi alakja

Rács mögé kerülhet a maffiabaloldal egyik központi figurája - így kommentálta Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy Szilvásy György volt szocialista titokminiszter a "kémkedési perként" ismert büntetőügyben első fokon letöltendő börtönbüntetést kapott. A rendszerváltás óta példa nélküli eset, hogy valamely kabinet egy tagját kémkedésért elítéljék - mondta Kocsis Máté pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Azzal kapcsolatban, hogy a szocialisták szerint nyilvánosságra kellene hozni az ügy iratait, Kocsis Máté azt mondta: az MSZP-nek meg kellene fontolnia e kérését, "mert ezt követelték egyszer már Portik-ügyben is, és nem jártak olyan jól azzal, amikor nyilvánosságra kerültek a dokumentumok".

Az MSZP hisz Szilvásy György ártatlanságában

Hiszünk Szilvásy György ártatlanságában - közölte Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteken, arra reagálva, hogy a volt szocialista titokminiszter a "kémkedési perként" ismert büntetőügyben első fokon letöltendő börtönbüntetést kapott.

Az MSZP elnöke közleményében úgy fogalmazott, mindaddig koncepciós eljárásnak tekintik a Szilvásy György ellen indított pert, amíg titkos az ügy iratanyaga.

Mesterházy Attila pártja nevében követeli a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. Szerinte ugyanis csak a teljes átláthatóság biztosíthatja az ügyészségi eljárás és a bírósági döntés tisztaságát, valamint azt, hogy az "egész ügy nem politikai megrendelésre és befolyásolásra indult".

Gyurcsány: Veled vagyok, Szilvásy Gyuri

"Veled vagyok, Szilvásy Gyuri" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteken a Facebookon közzétett videoüzenetében arra reagálva, hogy a volt szocialista titokminiszter a "kémkedési perként" ismert büntetőügyben első fokon letöltendő börtönbüntetést kapott.

A volt miniszterelnök Szilvásy Györgynek címzett mondatában úgy fogalmazott, "egy percig nem hisszük, hogy rárontottál volna a nemzetedre, ahogyan ráront Orbán Viktor minden nap".

A politikus az Orbán-kormány abszurd világára jellemzőnek nevezte, hogy az 1950-es évek óta most ítéltek el először minisztert vagy volt tárcavezetőt kémkedés vádjával. "Hogyan szolgálják ki ezt a gyáva miniszterelnököt, ezt a gazembert, ezt az erőszakos senkiházit bírók, rendőrök ügyészek?" - kérdezte ezzel kapcsolatban.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, "azt üzenjük a bírónak, valami nagy nevű ezredesnek, hogy egyszer a tartója is el fog bukni és el fog vele menni ő is és utálni fogja majd önmagát és nem tud majd elszámolni a lelkiismeretével".

"Ezek háborút hirdettek ellenünk" - folytatta, majd hozzátette: "meddig akartok még drága demokrata barátaim csendben tűrni és politikailag korrekten szövegelni?". A DK elnöke szerint ehelyett inkább fel kellene venni a kesztyűt.

"Maradjunk Szilvásyval és a köztársasággal, védjük meg magunkat és ezt az országot" - zárta mondandóját Gyurcsány Ferenc.

Nyilvánosságot!

Az Együtt-PM szövetség szerint is nyilvánosságra kell hozni a teljes iratanyagát a "kémkedési perként" ismert büntetőügynek, amelyben első fokon pénteken letöltendő börtönbüntetést kapott Szilvásy György volt szocialista titokminiszter.

Az Együtt-PM szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: amikor az ország nemzetbiztonságért felelős egykori első számú szakmai és politikai vezetőjét kémkedéssel vádolják, majd elítélik, akkor minden magyar polgárnak joga van ahhoz, hogy teljes egészében megismerje a pontos vádat, a bizonyítékokat és az ítélet indoklását is. Csak így dönthető el, hogy koncepciós eljárásról vagy súlyos bűncselekményről van-e szó - tették hozzá.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu