Átlagosan 34 százalékkal emelkedik a pedagógusok fizetése

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétől - jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdán Tatabányán sajtótájékoztatón.
A tárcavezető elmondta azt is, hogy a teljes pedagógus-életpályamodell tervezett béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte Balog Zoltán, hozzátéve, hogy az idei emelés mellett négy éven át "évenként minimum öt, de átlagosan tíz százalékkal" növekszik a pedagógusok bére minden év szeptember elsején.

Úgy fogalmazott, a béremelés által igazságosabb, minőségibb és kiszámíthatóbb lesz a pedagógusok bérrendszere. A jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást. A rendszer igazságosabb lesz, mert csökkenti az önkormányzati többletjuttatások egyenlőtlenséget okozó szerepét.

Számok szerint

Balog Zoltán az államkincstár egységes fizetési rendszerének adataiból konkrét, de névtelenné tett példákon mutatta be a tervezett intézkedések hatását, majd ismertette: 1450 olyan pedagógus van, aki nem, vagy csak minimális mértékben számíthat bérnövekedésre, ők extrém túlórapénzt, munkáltatói többletjuttatásokat vagy jutalmakat kaptak.

Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke kedden az MTI-nek azt mondta: amikor megnézték, hogy a pedagógusok milyen jogcímen kapnak pótlékot, egyéb juttatásokat, a kép vegyes volt. A munkáltatói döntésen alapuló keresetkiegészítés szempontjából az önkormányzatok esetében havi 100 ezer forintos különbségek is voltak az ország különböző részein.

Példaként említette, hogy míg az egyik fővárosi kerületben a középfokú intézmények igazgatói havi 150 ezer, az általános iskolai igazgatók 120 ezer forintos hóközi többletjuttatásban részesültek, addig az ország más településein az osztályfőnökök még a jogos osztályfőnöki pótlékot sem kapták meg, mert nem volt rá fedezete az önkormányzatnak.

A minősítés is befolyásolja a fizetést

A sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára "neveléstörténetinek" nevezte a tárcavezető által bejelentett intézkedéseket. Újságírói kérdésre elmondta, lesz lehetőség a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok jobb anyagi megbecsülésére, mert az alapbér mellett járó egyéb illetményeket a minősítés is befolyásolja majd.
Tájékoztatása szerint a tanárokat szeptember elsejétől négy kategóriába sorolják, a pedagógus I. és II. mellett lesz mestertanári és kutatótanári kategória.

Az államtitkár elmondta, a minősítés szabályai már elkészültek, hamarosan kormányrendeletben jelennek meg. Az eljárást országosan egységes szakmai szempontok szerint háromtagú bizottság végzi, amelyben részt vesz az igazgató, a kormányhivatal által felkért szakértő és a pedagógust képző intézmény képviselője.

Minden pedagógus négy minősítésen vehet részt, ebből kettő kötelező, kettőre pedig a pedagógus magától jelentkezhet - ismertette Hoffmann Rózsa.

Varga: rendelkezésre áll a költségvetési fedezet

A pedagógus bértábla részleges bevezetésének idén 40-45 milliárd, jövőre 170-180 milliárd forint bruttó hatása van a költségvetésre, amelyre rendelkezésre áll a szükséges fedezet - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály leszögezte: a kormány továbbra is 2,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tervez 2013-ban és 2014-ben. "Egyelőre nincs olyan feladata a minisztériumnak, hogy újraértékelje az államháztartási hiány mértékét" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy jelenleg olyan minimális mértékűek az elmozdulások a költségvetés egyes sorai között, hogy ezek hatását összesítve, nagyjából a tervezett szinten lehet az év végén a hiány.

PSZ: az új rendszer nem ismeri el a minőségi munkát

A pedagógusok örülnek a nettó 40-60 ezer forintos béremelésnek, de az új rendszer nagy hibája, hogy nem ismeri el a minőségi munkát, nem sarkallja jobb teljesítményre a pedagógusokat - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerdán. A PSZ elnöke üdvözölte, hogy a foglalkoztatásról szóló készülő kormányrendelet alapján a megemelt bérekhez nem járul a munkaterhek túl magas növekedése. Azt is jónak tartja, hogy a béremelés vonatkozik a szakszolgálatban és a szakmai szolgáltatásokban dolgozókra is. Szintén előnyösnek nevezte, hogy az új minősítési rendszerben a teljes közalkalmazotti munkaviszonyt beszámítják, nem csak a tanítással töltött éveket.

Ugyanakkor úgy véli, kérdéses, hogy saját erőből képesek lesznek-e előteremteni a béremelés fedezetét a nem állami fenntartású, azaz önkormányzati, egyházi és alapítványi oktatási intézmények.

PDSZ: nem erről az emelésről volt szó

Nem erről a béremelésről volt szó, az életpályamodellt előíró törvényben foglaltakhoz képest csak a pénz egy részét kapják meg szeptembertől a pedagógusok - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.

Mendrey László az emberierőforrás-miniszter pedagógus-béremelésre vonatkozó bejelentésével kapcsolatban kifejtette: a jelenlegihez képest 58 százalékos béremelést kellene bevezetni szeptembertől és nem 34 százalékosat, ugyanis ennyit határoz meg a törvény. Emlékeztetett arra, hogy egy évtizede húzódik a pedagógusok béremelése, holott "ez jogos jussuk".

A PDSZ elnöke úgy fogalmazott: "sajátos számháborúnak vagyunk tanúi", mert "most már megint nem teljesen világos, hogy kire vonatkozik" az életpályamodell. Csak az általános iskolai és középiskolai tanárokra - akik adataik szerint 122 ezren vannak - vagy az óvónőkre is vonatkozik-e, ugyanis velük együtt mintegy 150 ezerre tehető a pedagóguslétszám, szerdán pedig ez utóbbiról tett említést Balog Zoltán.

Jobbik: megbukott a kormány köznevelési koncepciója

A Jobbik szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdai bejelentésével bebizonyosodott, hogy a Fidesz-kormány nem képes tartani a pedagógusoknak tett ígéretét, és a növekedő terhekkel arányban nem tudja bevezetni a tervezett, teljes béremelést. Dúró Dóra szerint felháborító és cinikus a kormányzat részéről, hogy sikerként állítja be saját kudarcát. Szerdai közleményében úgy fogalmaz: "még a vészforgatókönyvként" beharangozott, 2014 januári kezdés sem valósul meg, így a második Orbán-kormány időszakában sem történik érdemi előrelépés a pedagógusok "megbecsülése terén".

A Jobbik úgy véli: Balog Zoltán állításával szemben nem sikerült vonzóvá tenni a fiatalok számára a pedagógus pályát, hiszen a törvényi szabályozásban is már szakmai hibát vétett a kormány, amikor az érdemi bérnövekedést csak a pályán eltöltött nagyságrendileg tíz év után tette elérhetővé. Mindez különösen nagy hiba annak fényében, hogy a pedagógusok több mint nyolcvan százaléka nő, akiknek a gyermekvállaláshoz is minél előbb szükségük lenne biztos egzisztenciára és megfelelő anyagi háttérre - írta közleményében Dúró Dóra.

Együtt-PM: a kormány úgy ad, hogy közben elvesz

Az Együtt-PM szerint a kormány a növekvő kötelező óraszám bérét és elbocsátott kollégáik fizetését adja oda a pedagógusoknak, amivel a "rezsihazugság után" most a pedagógusoknak akarja eladni a "béremelés-hazugságot".

A Fidesz megköszönte a tanárok eddigi türelmét

A párt szerint a pedagógusok a rendszerváltás utáni legmagasabb béremelést kaphatják a kormány döntése értelmében, szemben a "Gyurcsány-Bajnai-időszak politikájával", amikor a legnagyobb mértékű reálbércsökkenést szenvedték el. Erről Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivője beszélt szerdán Budapesten újságíróknak. 

Hoppál Péter szerint a Fidesz kormányra kerülése óta készült a tanárok fizetésének emelésére, ám ehhez meg kellett várni a gazdaságpolitikai eredményeket. "Végre eljött a pedagógusok ideje" - fogalmazott, majd köszönetet mondott a tanároknak eddigi türelmükért és munkájukért.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu