Vita a trafikokról és a kerületi alkoholtilalmakról

A koncessziós jogot nem nyert trafikok, boltok, szórakozóhelyek csak július 16-án, kedden éjfélig - árusíthatnak cigarettát, azok, akik ezt a rendelkezést megszegik, súlyos büntetésre számíthatnak.
Azok a kiskereskedők, akik nem nyertek koncessziós jogot, július 16-ig értékesíthetik megmaradt készletüket. Erre a gördülékeny átmenet érdekében volt szükség, illetve azért, hogy a jövedékiadó-bevételek folyamatosan teljesüljenek. Attól lehetett ugyanis tartani, hogy azok a kiskereskedők, akik 2013. július 1-jét követően nem folytathatják a dohány kiskereskedelmi tevékenységet, már májusban sem rendelnek újabb dohányterméket, nehogy a készletük beragadjon.

Ha valamelyik vállalkozás a határidő után engedély nélkül árul cigarettát, súlyos pénzbüntetésre számíthat, ami ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedhet.

A régi dohányárusító helyek szigorú ellenőrzésre számíthatnak. A Magyar Nemzet korábbi beszámolója szerint az adóhatóság július közepén országos vizsgálat-sorozatot indít. A vámhatóság munkáját a közterületfelügyelők és a polgárőrök is segítik majd, mégpedig úgy, hogy tájékoztatást adnak arról, hol találkoztak feltételezhetően engedély nélküli dohányforgalmazással.

A dohánytermékek kiskereskedelme július 1-jétől állami monopóliummá vált, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. Múlt csütörtökig a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. akkori tájékoztatása szerint több mint 5200 nemzeti dohánybolt nyílt meg. A nemzeti dohányboltokkal vagy elkülönített értékesítési hellyel még nem rendelkező kistelepülésekre az NDN Zrt. ideiglenes ellátókat jelöl ki.

Éjjeli alkoholtilalmat akarnak a trafikokban is a kerületek

Hiába tiltják egyes fővárosi kerületek az éjjeli alkoholárusítást, ez nem vonatkozik a trafikokra.

Az ellentmondást a fideszes Lázár János által korábban benyújtott törvénymódosítás okozza, amely – legalábbis értelmezhető úgy is – kiemeli a kereskedelmi törvény hatálya alól a trafikokat, márpedig a fővárosi önkormányzatok tiltó rendelkezése erre a törvényre hivatkozik – közölte az Inforádió. Óbuda fideszes polgármestere, Bús Balázs ezért törvénymódosító javaslatot terjesztett az országgyűlés elé, hogy a trafikok is ugyanazon szabályozás alá essenek, mint a többi bolt, amelyeknél tiltja a helyi határozat az éjjeli alkoholárusítást. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György viszont azt mondta, értelmezése szerint a kerületi alkoholárusítási tilalom a trafikokra is vonatkozik.

Vizsgálatot kért az államtitkár

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár közben felkérte Gyulay Zsoltot, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, vizsgálja ki: a nemzeti kiskereskedelmi trafikhálózatban szolgáltak-e ki 18 évnél fiatalabbakat. Ezt azután jelentették be, hogy az RTL Klub július 14-i híradójának beszámolója szerint nyolc vizsgált trafikból hatban kérdés nélkül szolgálták ki a híradó 16 éves próbavásárlóját. 
 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu