Nem érdemes nyáron dideregni

Az áramfogyasztási adatok is tükrözik, hogy idén eddig alig volt kánikula.
Az egyik kolléga húsz fokra tekeri és felkattintja, a másik néhány perc múlva lenyomja a légkondicionáló kapcsolóját – minden klímaberendezéssel felszerelt irodában jól ismert jelenet ez, amit rendszerint némi vita is követ. Az egyik fázik, a másiknak melege van, kompromisszum szinte sosem alakul ki, marad tehát a kapcsolgatás. Ez azonban nem tesz jót a szervezetnek, és a villanyszámla összegét is megdobhatja. Pedig a klíma nagyon hasznos lehet, ha megfelelően használják.

Felelős használat

Amióta a léghűtő és klímaberendezések széles körben elterjedtek, sokszor és sokan elmondták, hogyan érdemes működtetni őket. Nem jó például, ha 24 foknál alacsonyabbra igyekszünk hűteni a helyiséget, vagy ha a külső és a belső hőmérséklet között 3-4 foknál nagyobb az eltérés. Ezzel ugyanis nemhogy javítanánk a közérzetünkön, még meg is terheljük a szervezetünket, amelynek a nagy meleg után hirtelen a hideghez kell alkalmazkodnia.

– A légkondicionáló nem megfelelő működtetése fokozza a megfázásos betegségek előfordulását, ízületi panaszokat, deréktáji fájdalmakat, lumbágót okozhat. Kiszáríthatja a légutakat, így az allergiások tünetei rosszabbodhatnak. Súlyosabb esetben atípusos tüdőgyulladást okozó Legionella-fertőzést is összeszedhetünk miatta – sorolta a Metropolnak Dömösi Réka háziorvos. 

A legionellózis kórokozója akkor telepedhet meg a rendszerben pangó vízben, ha a klímát – legyen az irodaházban, lakásban vagy autóban – nem tisztítják rendszeresen. 

Dömösi Réka szerint ritkán derül ki, hogy egy-egy panasz hátterében a légkondicionáló használata áll. – Néha a betegek maguk kérdeznek rá, hogy lehet-e amiatt, ám az összefüggést egyértelműen csak Legionella-fertőzés esetén lehet kimutatni – fűzte hozzá.

Megugrott a kereslet

80 százalékkal csökkent a hőséggel összefüggő halálozások száma a légkondicionálók terjedésének hatására az Egyesült Államokban az elmúlt fél évszázadban.

Bár megfelelő árnyékolással is több fokkal csökkenthető a beltéri hőmérséklet, minden évben sokan vásárolnak klímaberendezést. 

– Az elmúlt hetekben jelentősen megugrott a ventilátorok és légkondicionálók iránti kereslet. Az átlagos nyár eleji helyzethez képest tízszer többet értékesítünk ezekből a készülékekből – mondta a Media Markt koncepciómenedzsere. Szánthó Balázs ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes még a berendezés megvásárlása előtt felmérni a helyszínt, kiderülhet ugyanis, hogy a kinézett klíma nem szerelhető fel, vagy a teljesítménye nem megfelelő. Érdemes azt is megtudakolni a lakhely szerint illetékes önkormányzatnál, hogy a légkondicionáló kültéri egységét milyen feltételekkel lehet az épület falán elhelyezni. 

A társasházak külső falára néhány éve engedély nélkül szerelhetők fel, a műemléki védelem alatt álló vagy világörökségi területen fekvő ingatlanoknál azonban nem.

Idén eddig kisebb a fogyasztás

Ezen a nyáron egyelőre elmaradt a hosszan tartó kánikula, talán ez látszik meg az áramfogyasztási adatokon is. 

Érdeklődésünkre a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) Zrt. közölte: a június elejétől július közepéig tartó időszakban az összfogyasztás mintegy másfél százalékkal alacsonyabb volt az elmúlt öt év hasonló időszakának átlagánál. 

Idén nyáron a csúcsterhelés a június 20-án mért 6193 MW volt, ez 95 MW-tal kevesebb, mint a 2012. évi nyári, és jócskán elmarad az eddigi abszolút rekordtól, a 2007-ben regisztrált 6320 MW-tól. A Mavir szerint megfigyelhető, hogy a nyári csúcsteljesítmény közelít a télihez, és ez főleg a klímaberendezések terjedésével magyarázható.

A téli és a nyári csúcsok közötti legkisebb eltérési értéket, 136 MW-ot 2008-ban mérték. Így valószínűsíthető, hogy egy ideig még a téli csúcsterhelés lesz a magasabb. 

A nyári időszak adatait és az átlagos fogyasztást összehasonlítva látszik, hogy 24 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet felett minden további egy fok emelkedés 90-100 MW-os napi csúcsteljesítmény-növekedést jelent. Ilyenkor az egy nap alatt elfogyasztott villamos energia mennyisége mintegy 1500-2000 MWh-val – 500-600 háztartás egész éves fogyasztásának megfelelő mennyiséggel – emelkedik.

Légiósbetegség

A Legionella pneumophila baktérium okozza a légiós betegséget vagy legionellózist – sokan a nem megfelelően tisztított klímaberendezés miatt kapják el.

A kórokozó széles körben előforduló – akár a zuhanyrózsában is megtelepedő – vízi organizmus, amely 25 és 45 Celsius-fok között érzi jól magát.

Betegséget akkor tud okozni, ha a fertőzött víz páráját, cseppjeit belélegezzük.

Atípusos tüdőgyulladást okozhat, amely a legtöbb esetben enyhe lefolyású, lázzal, fejfájással, végtagfájdalommal jár.

Súlyosabb esetben kórházi kezelésre van szükség, a betegség akár halálos kimenetelű is lehet.

Nevét 1976-ban kapta, amikor egy Philadelphiában rendezett veterángyűlés után a volt légiósok tömegesen betegedtek meg tüdőgyulladásban. A 130 beteg közül 25 elhunyt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu