Szerdától másodfokú hőségriasztás

Szerdától másodfokú hőségriasztást rendel el az országos tiszti főorvos a várható meleg idő miatt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden.
A közlemény szerint a riasztás elrendelésére azért lesz szükség, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint száraz, napról napra melegebb léghullámok árasztják el a Kárpát-medencét. A napi középhőmérséklet szerdán és csütörtökön elsősorban a Dél-Dunántúlon, péntektől már másutt is többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot, sőt a hétvégén és a jövő hét elején helyenként 27-28 Celsius-fok körül valószínű.

A hőségriasztás szerdán nulla órától péntek éjfélig tart - közölte az ÁNTSZ.

Legutóbb június 17-én rendeltek el hőségriasztást.

Fontos a hőség elleni védekezés

Az ÁNTSZ honlapján az alábbi tanácsokat olvashatjuk:
  • A hőség idején ajánlatos a lakást, a szobát, a tartózkodási helyet hűteni. Ennek a klasszikus jól bevált módszere az éjszakai szellőztetés, napközbeni besötétítéssel. A légkondicionáló is jó megoldás, arra azonban figyelni kell, hogy a légkondicionáló legyen kitakarítva, karbantartva. A hőfok beállításánál pedig az az ideális, ha a kintinél 5-6 Celsius-fokkal kevesebb a belső tér hőmérséklete. A légmozgás ne legyen túl gyors, ne fújjon nagyon a szél, ne legyen huzat, mert ez az ízületekre lehet káros hatással, vagy nátha alakulhat ki. A ventilátorok használata addig jó, amíg a belső tér levegője 35 fok alatt van, mert a ventillátor keveri a benti meleg levegőt, és így a légmozgás vonja el a meleg levegőt a szervezetünktől, ám ilyenkor is gondoskodni kell a folyadékpótlásról.
  • A folyadékpótlásra (vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, de jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek is) ezekben a napokban fokozottan kell figyelni, inni akkor is kell, amikor az ember nem érezi magát szomjasnak. A szokásos napi 2-2,5 liter folyadékbevitel mellett még ugyanennyit vagy akár többet el kell fogyasztani attól függetlenül, hogy milyen munkát végeznek. Kerülni kell a kávét, az alkoholos italokat, a cukros, szénsavas üdítőket.
  • Fontos, hogy a kisgyerekeket ne tegyék ki soha a tűző napra, lehetőleg árnyékban, félárnyékban levegőztessék őket.
  • Még rövid időre sem szabad gépkocsiba bezárva hagyni a gyermeket, idős embert, állatot, mert a autó belső tere nagyon hamar 80 fokra is felmelegedhet. A kocsiban ülők könnyen hőgutát kaphatnak.
  • Langyos, vagy hideg vízzel zuhanyozzunk naponta akár többször is.
Hőség az, amikor a napi átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok fölé emelkedik. Ez gyakorlatilag 30-32 fok közötti maximum-hőmérsékletnél kezdődik, és ezeken a napokon a minimum-hőmérséklet csak 20-21 fokra csökken.

A forró nyári napok különösen megterhelik a szervezetet, ilyenkor nőnek a szívpanaszok is. A napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli átlagosan a halálozás kockázatát, 12 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozásét, illetve 15 százalékkal a szívpanaszok és "általános rosszullét" miatti sürgősségi mentőhívások számát.

A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja, ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz - hangsúlyozta egy korábbi közleményében az ÁNTSZ.

A háziállatokra is vigyázni kell

Az Orpheus Állatvédő Egyesület is felhívja a figyelmet, hogy hőgutát állatok is kaphatnak. Az állatvédők azt ajánlják, hogy a nagy nyári kánikulában a játékot és a sétát a kora délelőtti és késő délutáni időszakra tegyék a tulajdonosok. Az állat számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni, és az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani. Ha mód van rá, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk. A kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni.

Egyelőre nem kell fennakadásokra számítani a vonatközlekedésben

Hőség esetén egyes vasúti szakaszokon sebességkorlátozásokra lehet szükség, egyelőre azonban nem kell számítani ilyen intézkedés bevezetésére - mondta Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese kedden. Tájékoztatása szerint bizonyos szakaszokon tavaly és már idén is szükség volt sebességkorlátozásra. Erről akkor döntenek, ha több napon át 38-40 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu