Harmadfokú hőségriadót rendeltek el

Bár csütörtökön egy gyenge hidegfront hatására némileg enyhült a hőség, a következő napokban fokozódó kánikula miatt csütörtöktől hétfő éjfélig harmadfokú hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos. A kánikula könnyebb elviselése érdekében a települések és a közszolgáltatók számos intézkedést vezettek be.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtökön több járásra a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt adott ki elsőfokú riasztást. A meteorológia figyelmeztetésében azt írta: csütörtökön napközben a Dunántúlon és Bács-Kiskun megyében helyenként kialakulhatnak zivatarok, amelyek során rövid idő alatt 20-30 milliméternél is több csapadék hullhat, a szél viharossá fokozódhat és jégeső is lehet. Egy-egy heves zivatar során, főképp a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskun megye délnyugati részén, akár 80 kilométer per óra feletti szél és nagyobb méretű jég sem kizárt.

Mint írták: csütörtökön a napi középhőmérséklet főként a déli, délnyugati országrészben alakul 25 fok felett. Pénteken az Északi-középhegység és az Alföld északkeleti része kivételével 25, 26 fok körüli középhőmérséklet várható. 

Az országos tiszti főorvos a hőségriadó elrendelésével összefüggésben felhívja az egészségügyi szolgáltatók, a közüzemi szolgáltatók, a vállalkozások, az önkormányzatok figyelmét arra, hogy tegyék meg a hőség esetén szükséges intézkedéseket.

Forró és száraz lesz a hétvége

Pénteken még lehet néhol egy-egy zápor vagy zivatar, de szombaton és vasárnap már napos és száraz idő várható. A hőség fokozódik, vasárnap 38 fokig emelkedhet a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön országos középtávú előrejelzéséből.

Pénteken sok napsütés várható, az Alpokalja és az északkeleti országrész fölé viszont besodródhat egy-egy zápor vagy zivatar. A többnyire mérsékelt északi, északnyugati szél időnként megélénkülhet. A legalacsonyabb hőmérséklet "szeszélyes területi eloszlásban" többnyire 13 és 20 Celsius-fok között alakul, de északkeleten ennél néhány fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 35 fok között valószínű.

Szombaton túlnyomóan napos, száraz idő várható, a szél is mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű, a nappali maximumok várhatóan 31 és 36 fok között alakulnak.

Vasárnap is derült, száraz idő várható. A Dunántúlon helyenként megélénkülhet a déli szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul, napközben 33-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

A települések és a közszolgáltatók számos intézkedést vezettek be

A nagy melegben a kórházakban szellőztetéssel, árnyékolással védekeznek a hőség ellen, illetve mind a betegeknek, mind a személyzetnek több folyadékot kínálnak - mondta el Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség jelölt elnöke csütörtökön. 
 

A Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. Siófokon a rendőrségen, a Fő téren és a cég ügyfélfogadó irodájában csapvíz-adagoló készülékeket helyezett ki. Emellett a városban további két ivókút rendeltetésszerű működését is figyelemmel kísérik, a víztorony, illetve a katolikus templom közelében, azokra táblákkal hívják fel a figyelmet. A társaság közleményében azt írta, hogy a folyadékhiány okozta tünetek megelőzésére a legjobb megoldás az egészséges csapvíz fogyasztása.

Pest megyében Budaörsön a Templom téren, a polgármesteri hivatal mellett és a buszvégállomáson osztanak ásványvizet. Mindhárom ponton árnyékos ülőhelyeket alakítottak ki, de a város szélén elhelyezkedő nagy hipermarketekben, illetve az önkormányzat légkondicionált aulájában is hűsölhetnek az emberek.

Bács-Kiskun megyében csaknem száz helyen klimatizált helyiségekbe térhetnek be azok az emberek, akik átmenetileg egy kis frissítésre szorulnak. A helyiségek listája a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján elérhető. A listán áruházak, polgármesteri hivatalok, orvosi rendelők és művelődési központok szerepelnek, feltüntetve azt is, hogy hány embert képesek befogadni. Több olyan bevásárlóközpont is van a listán, amelyik ezer embert is képes egyidőben befogadni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyíregyházán egyelőre nem volt szükség a hőséget enyhítő intézkedésekre. Rendes Sándor, a városháza szóvivője az MTI-nek elmondta, nyár eleje óta folyamatosan működnek a Kossuth téren felállított párakapuk, ahol reggel nyolc és este nyolc között bármikor felfrissülhetnek a járókelők. Közlése szerint a nyírségi megyeszékhelyen egyelőre nem tapasztalható kánikulai meleg, de ha a következő napokban emelkedik a levegő hőmérséklete, akkor a belváros több pontján hideg ásványvíz osztását kezdik meg a lakosság számára.

A borsodi megyeszékhelyen, Miskolcon elsősorban a légkondicionálóval felszerelt autóbuszait állította forgalomba csütörtökön a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. A társaság ennek kapcsán arra is kitért, hogy rövid távú céljaik között szerepel a járműpark megújítása, az újonnan beszerzendő autóbuszok mindegyike klímás lesz.

MÁV: sebességkorlátozást vezettek be

Nem kell késéssel számolniuk az utasoknak a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vasútvonalon csütörtök délután, mert feloldották a délelőtt elrendelt sebességkorlátozást - közölte a Mávinform. A közlemény szerint az érintett vonalon minden járat menetrend szerint, késés nélkül közlekedik. A vasúttársaság reggel arról tájékoztatott, hogy a meleg miatt sebességkorlátozást vezetnek be 11 órától 19 óráig a kelebiai vasútvonal Soroksár-Kunszentmiklós-Tass közötti szakaszán.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu