Kedden szavaznak a pedagógus-béremelésről

A pedagógus-béremelés kiterjesztéséről szóló előterjesztést vitatta meg az Országgyűlés hétfőn, kétnapos rendkívüli ülése első napján.
A képviselők várhatóan - a házszabálytól eltérően - összevont általános és részletes vitát folytatnak a köznevelési törvény módosításáról. Az Országgyűlés várhatóan még kedden szavaz az esetleges módosító javaslatokról és a zárószavazást is megtartja.

A Ház hétfőn vita nélkül dönt a házelnök előterjesztéséről, amelyben Kövér László a Párbeszéd Magyarországért két politikusa tiszteletdíjának 50-50 ezer forintos csökkentésére tesz javaslatot. Jávor Benedek és Szabó Tímea független képviselők korábban egy molinót tartottak fel az ülésteremben a miniszterelnöknek a Tavares-jelentéssel foglalkozó beszéde kezdetén.+

Fidesz: a béremelések időszaka kezdődik

A Fidesz frakcióvezetője szerint a pedagógusok béremeléséről szóló javaslat elfogadásával a parlament a béremelések időszakát kezdi meg.Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján közölte, 2013-ban emelkednek a reálbérek, 2010 második negyedéve és 2013 hasonló időszaka között 13,1 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek, a parlament pedig hozzákezdett az egészségügyi bérrendezéshez is. A frakcióvezető bejelentette, hogy a Fidesz képviselő támogatni fogják a kormány javaslatait.

Hangsúlyozta: a Fidesz képviselőcsoportja külön üdvözli, hogy nem pusztán béremelésről van szó a pedagógusok esetében, hanem összekapcsolják azt egy teljesítménykritériumokhoz kötött minősítési rendszerrel. Vagyis létrehozzák a pedagógus-életpályamodellt, amely garanciát jelent többek között arra, hogy a következő négy évben évente 10 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére - mondta Rogán Antal. Emlékeztetett rá: "2009-ben az IMF követelésére a Bajnai-kormány egyhavi pedagógusbért vett el", ezzel szemben a parlament keddi döntésével a pedagógusok bére átlagosan 34 százalékkal emelkedik majd.

A béremelés eredeti mértékének csökkentésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Rogán Antal úgy fogalmazott: a gazdaság mai teljesítőképessége jelenleg ezt teszi lehetővé és szerinte a tervezett béremelés "mindenképpen előrelépés". Szintén kérdésre válaszolva ismertette: a Fidesz hétfői frakcióülésén "kialakult álláspont volt", hogy az "ebben a formában talán nem tartható", hogy egyes iskolaigazgató bére megegyezett egy helyettes államtitkáréval. Hozzátette: ha lesznek kormánypárti módosító indítványok, akkor azokat nem a törvénybe, hanem a kormányrendeletbe építik majd be..

Az MSZP támogatja a pedagógusok béremelését, de a javaslat „összecsapott”

Az MSZP támogatja a pedagógusok béremeléséről szóló javaslatot, azonban a köznevelési törvény módosítására benyújtott előterjesztés „minden más tekintetben összecsapott, következetlen és pontatlan” - jelentette ki Hiller István hétfői sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikus, volt oktatási miniszter szerint a kormány nem tudja betartani a 2011-ben törvénybe is foglalt ígéretét. Emlékeztetett arra, hogy az oktatási kormányzat nehezebb munkakörülményeket és nagyobb terheket ígért a pedagógus szakmának, cserébe pedig ennek megfelelő mértékű béremelést. Ehhez képest a jelenlegi tervezet szerint a terhek a 100 százalékban megvalósul, a béremelés azonban csak 60 százalékban - értékelte.

Hiller István kiemelte: az Országgyűlés által hétfőn tárgyalandó javaslat szakmai, oktatási része „csapnivaló”, ezért az MSZP módosító javaslatokkal próbál meg javítani a szövegen a keddi zárószavazás előtt. Hozzátette: pártja nem utasítja el a javaslatot a béremelés miatt, de a támogatásuk vagy a tartózkodásuk a módosító indítványaik kormánypárti fogadtatásától függ.

Jobbik: a kormány nem tudja betartani az ígért béremelést

A Jobbik szerint azért kell rendkívüli parlamenti ülésen módosítani a köznevelési törvényt, mert a kormány nem tudja teljesíteni a 2011-ben törvényben rögzített béremelés mértékét és csökkenteni kell azon.

Erről Dúró Dóra, az ellenzéki párt szakpolitikusa beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: a csökkenő béremelés mellett növekednek a pedagógusok munkaterhei, számos pótlék megszűnik, eltörlik a túlóradíjakat és a helyettesítésekért sem kapnak majd annyi juttatást a pedagógusok.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a sajtótájékoztatón ismertette frakciója korábbi javaslatait a közszféra átfogó béremelésével kapcsolatban és arra bíztatta a kormányt, hogy ne csak a pedagógusok, hanem az egész szféra béreit emelje meg.

Együtt-PM: a pedagógusok bére az emelés ellenére is csökkenni fog!

Az Együtt-PM választási szövetség szerint a pedagógusok tervezett béremelése csak a fele a kormány által 2011-ben törvénybe foglalt mértéknek, így annak hatására lényegében csökkennek a pedagógusok fizetései.

Karácsony Gergely hétfői sajtótájékoztatóján kiemelte: az infláció, a cafeteria-rendszer megszüntetése, a növekvő óraszámok, a túlóradíjak eltörlése és a pótlékok megnyirbálása miatt a csökkentett mértékű béremeléssel sem éri majd el a pedagógusok fizetése a 2010-es reálbérüket.

Hangsúlyozta ugyanakkor: „mivel ez a kevés is valami”, ezért a PM színeiben politizáló országgyűlési képviselők nem fognak nemmel szavazni a javaslatra.

LMP: a pedagógusok bérét csak szinten tartja az emelés

Az LMP szerint a pedagógusok bére az emelés után is csupán a 2010-es jövedelmek reálértékének megfelelő lesz.

Erről Osztolykán Ágnes, az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának LMP-s alelnöke beszélt hétfői sajtótájékoztatóján, azt megelőzően, hogy a Ház a pedagógus-béremelés kiterjesztéséről tárgyal rendkívüli ülésén.

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy a köznevelési törvény eheti módosítása után is számos, az oktatásban dolgozó szakember nem részesül béremelésben, a többi közt a pedagógiai asszisztensek vagy az iskolapszichológusok.

Bírálta azt is, hogy az életpályamodell minősítésre vonatkozó elemeit rendeletben fogja szabályozni a kormányzat, kihagyva abból a szakértőket és az oktatáspolitikusokat.

DK: csak töredéke a megígért béremelésnek a szeptemberi emelkedés

A Demokratikus Koalíció (DK) nemmel szavaz a köznevelési törvény módosítására, mivel az ellenzéki párt álláspontja szerint a javaslat a megígért töredékével emeli csak a pedagógusok bérét, miközben hatalmas többletmunkát követel.

Molnár Csaba, a párt alelnöke, független országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: növekvő óraszámok, csökkenő pótlékok és eltörölt túlóradíjak jellemzik az új rendszert, miközben a 2011-ben megígért béremelésnek csak a töredéke valósul meg szeptembertől.

A DK éppen ezért „egy héten belül más típusú akciókkal is nyomatékosítja az elutasító álláspontját” - mondta Molnár Csaba, részleteket ugyanakkor nem árult el.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu