Mesterházy, Bajnai: létrejött a kormányváltó szövetség

Nem lesz közös miniszterelnök-jelöltje az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek. A két szervezet közös egyéni jelöltekkel, de külön listán indul a választáson. Ezt Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője közösen jelentette be csütörtökön Budapesten, másfél órás tárgyalásuk után.
A két politikus sikerként értékelte a megállapodást, és azt mondta, hogy létrejött a kormányváltó szövetség, ugyanis az egyénijelölt-állítás összehangolása és a két külön lista garantálja a lehető legtöbb ellenzéki szavazat begyűjtését.

Bajnai Gordon elmondta: nem neveznek meg közös miniszterelnök-jelöltet, ellenzéki győzelem esetén az lesz a kormányfő, aki a több szavazatot szerző párt listáját vezette. Véleménye szerint így a választók dönthetnek erről a kérdésről.

Mesterházy Attila közölte: közös jelöltként tekintenek a 106 egyéni választókerületben induló politikusokra, így közös kampányra is készülnek. A két párt vezetői a jövőben kéthetente, a kommunikációs stábok pedig hetente egyeztetnek.

Bajnai pártjának 31 körzet jut

A 106 egyéni választókerületből 75-ben a szocialisták, 31-ben az Együtt-PM állíthat jelöltet. A Bajnai Gordon pártjának jutó 31 körzet között van hét budapesti - így a II., az V., a VII., a XII., a XVI., a XXI. és a XXII. kerület - és öt Pest megyei, valamint az egyik miskolci, debreceni, szegedi, győri és kaposvári körzet.

Az Együtt-PM indíthat jelöltet Baján, Szigetváron, Gyulán, Szentesen, Sárbogárdon, Mosonmagyaróváron, Egerben, Esztergomban, Vásárosnaményban, Nyírbátorban, Dombóváron, Körmenden, Balatonfüreden és Nagykanizsán is.
Az Együtt-PM-nek átadott választókerületek között van Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes, Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes elnökségi tagok, valamint Gúr Nándor alelnök körzete is.

Gyurcsány, Fodor, Schmuck

Közös kampánystratégiával vág neki a választásoknak és a 106 egyéni választókerületben is közös kampánystábokat működtet majd az MSZP és az Együtt-PM szövetség - mondta el Mesterházy Attila csütörtök este az InfoRádió Aréna című műsorában. A szocialisták az Együtt-PM-mel kötött megállapodás után várhatóan még négy egyéni körzetet és listás helyeket adhatnak át a többi baloldali ellenzéki pártnak.

Mesterházy Attila hozzátette, hogy a szocialista párt hamarosan tárgyalásokat kezd a többi demokratikus ellenzéki párttal, Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával, Fodor Gábor liberális és Schmuck Andor szociáldemokrata pártjával. Politikusaik akár az MSZP listáján, akár a szocialistáknak jutó egyéni körzetek némelyikében elindulhatnak.

Arra az újságírói felvetésre, hogy ha az Együtt-PM pártszövetségként indul a választáson, akkor öt- helyett tízszázalékos parlamenti küszöböt kell átlépnie, Bajnai Gordon azt mondta: messze tíz százalék feletti eredményre számít.

Júniusban kezdődtek a tárgyalások

Az MSZP és az Együtt-PM között júniusban kezdődtek tárgyalások a választási együttműködésről. Az egyeztetés múlt pénteken megakadt az esetleges közös miniszterelnök-jelölt kiválasztásának módja körüli vita miatt. Bajnai Gordon közvélemény-kutatást javasolt, Mesterházy Attila pedig azt, hogy előválasztáson döntsenek a kormányfőjelöltről és a 106 egyéni jelöltről. Bajnai Gordon később azt mondta, akár egy óra alatt meg lehet állapodni, és szervezete kész elfogadni, hogy az egyéni választókerületeket kétharmad-egyharmadban arányban osszák fel.

A szocialista párt elnöksége szerda este a tárgyalások folytatásáról döntött. Az MSZP a megállapodás érdekében eltekintett az előválasztásról szóló javaslatától. Ekkor körvonalazódott, hogy a két párt szinte biztosan külön listán indul majd.
 

REAKCIÓK

A Fidesz szerint a mai nap bebizonyította, hogy Bajnai Gordonban és Mesterházy Attilában egy közös van: csak a személyes érdekeiket nézik. A Fidesz szerint a személyes érdekeket nézték akkor is, amikor Gyurcsány Ferenccel együtt tették tönkre az országot. Akkor sem azért szavazták le őket, mert baloldaliak, hanem azért, mert az ország érdekei helyett, csak a személyes érdekeiket nézték. „Úgy tűnik, nem tanultak semmit” - áll a közleményben.

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint az MSZP és az Együtt 2014-PM csütörtöki megállapodásával a teljes körű ellenzéki összefogás ügye egyelőre elbukott - közölte Gyurcsány Ferenc csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus azt mondta, hogy az elérni kívánt sikerhez legalább három dologra lenne szükség: valamennyi választókerületben egy közös ellenzéki jelölt induljon, közös országos pártlistát állítsanak és legyen egy közös miniszterelnök-jelölt. A tárgyaló felek csütörtökön ezek egyikét sem tudták teljesíteni - jelentette ki, hozzátéve: az MSZP és az Együtt-PM "nem Orbán Viktort ejtette át, hanem önmagát, bennünket és végül a demokratikus Magyarországot".

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a csütörtöki "MSZP-Együtt-PM-paktum" is egyértelművé tette, hogy még saját sorait sem tudja rendezni a baloldal. A KDNP közölte: az egyéni ambíciók ismét felülírták a tisztességes baloldali szavazók képviseletének optimális lehetőségét. Miért gondolja Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, hogy ha "régi jó haverokként" is képtelenek megállapodni egymással, akkor egyáltalán boldogulnának Magyarország vezetésével?" - tette fel a kérdést a KDNP.
 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu