Félmilliárd forint sorsa bizonytalan

Bár tavaly a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásából több gyűlt össze, mint a megelőző években, csak minden második adófizető döntött úgy, hogy élve a lehetőséggel, a civil szektort támogatja.
Egyelőre hiányzik a kedvezményezetti lista élvonalából, sőt, a listáról magáról is a korábbi évek két nagy nyertese, a Daganatos.hu és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány.

55 ezerrel többen rendelkeztek

Idén majdnem 3 százalékkal több szja-egyszázalékról nyilatkoztak érvényesen, mint 2012-ben. Ez azért is szép eredmény, mert a felajánlott összeg tekintetében 2011-hez képest tavaly több mint 20 százalékos volt a visszaesés. Átlagosan 3859 forintról nyilatkoztak a felajánlók. Összesen 55 ezer fővel nőtt azoknak a tábora, akik a NAV nyilvántartásai szerint érvényesen rendelkeztek adójuk egy százalékáról, ennek köszönhető a teljes összeg növekedése.

– Nem lehet egzakt módon bizonyítani, mitől rendelkeznek többen, az viszont biztos, hogy az élmezőny tagjai évek óta aktívan és egyre kifinomultabban kampányolnak – tudtuk meg Miha Tamás civilkommunikációs szakértőtől.Arra is felhívta figyelmünket, hogy bár az adófizetők valamivel kevesebb, mint fele rendelkezett adója egy százalékáról, ez a felajánlható összeg 60 százalékát tette ki. Azaz, azok, akik jobban keresnek, inkább hajlamosak erre a számukra semmibe sem kerülő jótékonyságra. Ugyanakkor míg tavaly ilyenkor 74 ezer nyilatkozat érvényességét vizsgálták, most 200 ezer ez a szám, így akár jelentősen nőhet is a felajánlott összeg mértéke.

Emberért vagy állatért?

A legmagasabb összeget begyűjtő ötös élmezőny minden szervezete beteg gyerekeken segít, a második öt tagjai közt két állatokkal, két hátrányos helyzetű gyermekekkel és egy egészségüggyel kapcsolatba hozható szervezet került.
– Bár hazánkon kívül mindössze öt országban van egyszázalék-felajánlás, a hagyományos adományozásnál is megfigyelhető a nemzetközi trend, miszerint a gyerekek és az állatok a „legnépszerűbbek”. Velük lehet leginkább az érzelmekre hatni – mondja Miha Tamás. – Idén az ember felé billent a mérleg, az állatokkal foglalkozó szervezetek összességében kisebb mértékű plusztámogatáshoz jutottak a tavalyi eredményekhez képest, az élmezőnyre legalábbis mindenképp igaz ez – magyarázza a szakértő.

Vizsgálat alatt a felhasználás

A kedvezményezettek listája egy nagy meglepetést tartogat: nem található meg rajta a Daganatos.hu Alapítvány, valamint a vele minden jel szerint szoros személyi és szervezeti összefüggésben (egyes vezetőik és székhelyük is azonos) álló Gyermekmentő Támogató Alapítvány sem. A két szervezet tavaly egyaránt a top 5-ben volt, együtt több mint 400 millió forintot kaptak a felajánlóktól, idén azonban a hatóságok vizsgálatot indítottak azt illetően, hogy szabályosan használták-e fel a korábbi években összegyűjtött, egy százalékokból befolyt összeget. Félmilliárd forintnyi tétje van a még felülvizsgálat alatt álló felajánlásoknak, melyből vélhetően most is mintegy 400 millió ezeknek a szervezeteknek a javára érkezhetett.

 

Kisebb érdekességek is vannak ugyanakkor a listán. – Idén először kaphatott felajánlást a Klubrádió alapítványa, és rögtön kiváló eredményt ért el, de ugyanez elmondható a Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítványról is – mondja Miha Tamás.

Ki kaphat belőle?

• A legalább két éve bejegyzett szervezetek. Ha állami vagy önkormányzati közhasznú munkát végeznek, elég egy év.
• Ha nincs köztartozása augusztus 1-jéig az adott szervezetnek.
• December 15-ig utalják át a felajánlott támogatást, a szervezetnek pedig az ezt követő második év májusáig be kell számolnia a támogatás felhasználásáról.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu