Jelentősen megnőtt az átültetések száma

Minden eddiginél több vesetranszplantációt végezhetnek Magyarországon, ha a veseátültetések száma olyan dinamikusan nő tovább, mint ahogy az az Eurotransplanthoz történő csatlakozásunk óta eltelt három hónapban történt – mondta Langer Róbert professzor, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója a Transzplantációs Centrum e heti ülésén.
Az Eurotransplant hazánkkal együtt nyolc ország transzplantációs központjait, laboratóriumait és donorkórházait tömörítő szervezet, melynek célja, hogy a rendelkezésre álló donorszerveket a lehető legjobban használják fel, azokat a legmegfelelőbb recipiensek kaphassák meg. Hazánk tavaly január elsején előzetes együttműködési megállapodást írt alá, július óta pedig teljes jogú tag.

A számok magukért beszélnek

A tagság eddigi három hónapjában 50 veseátültetést végeztek a transzplantációs klinikán, míg a korábbi évek hasonló időszakában csak 25, illetve 26 átültetésre került sor. A tavalyi nem élő donoros veseátültetések számát mostanra meghaladták. Nőtt a hasnyálmirigy-beültetések száma is, 7 ilyet végeztek eddig az évben, míg korábban évente 2-4 volt csak. Szívátültetés terén is hasonló a kép: idén eddig 30 ilyen beavatkozást végeztek, ami a tavalyi teljes év szívátültetéseivel megegyező szám. Jól állunk egyébként élő donoros veseátültetések terén is, a 18 százalékos európai átlagot már elértük, az SE pedig meg is haladta azt. 30 műszívbeültetést is végeztek hazánkban idén, öt esetben végleges keringéstámogató eszközt kapott a beteg. A szívátültetéseket a Városmajori Klinikán végzik, miközben az SE arra is készen áll, hogy a jelenleg Bécsben végzett tüdőtranszplantációkat is elkezdhessék Magyarországon elvégezni.

Olcsóbb és sokat segít

Az Eurotransplant-csatlakozás tisztán gazdasági szempontból is nagyon megéri hazánknak: egy beteg egyévi művese-kezelése ötmilliós költséget jelent, ugyanannyit, mint amennyibe egy veseátültetés kerül, a transzplantáció után azonban arra a húsz évre, amíg az új szerv működik, a transzplantált beteg kezelése évi 200 ezer forint. Egészen más nézőpontból mutat rá az Eurotransplant jelentőségére az, hogy a teljes jogú csatlakozásnak köszönhetően egy olyan hölgy is veséhez jutott most, akit húsz éven át dializáltak, de az évi 150 magyar donorszerv között sosem találtak neki megfelelőt. Az Eurotransplant-országok mintegy 150 milliós népességének évi 2500 donorja közt azonban gyorsan akadt szerv.

Jobb szervek a recipienseknek

A csatlakozással ugyanakkor nemcsak  sokkal több szervátültetés történik majd, de ezek sikerességére is sokkal nagyobb lesz az esély. Mindannyian hatféle antigént öröklünk, hármat édesanyánktól, hármat édesapánktól, egy szervátültetés pedig akkor lehet a legsikeresebb, ha mind a hat antigén egyezik a donoréval. Az eddigi évi 150 transzplantáció esetében ez csak egy-két alkalommal volt így, most viszont már minden ötödik-hatodik szervátültetésnél létrejön a körülmények ennyire szerencsés együttállása.
 

INTERJÚ - Mindenkinek jót hozott a csatlakozás

Langer Róberttel, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatójával beszélgettünk.

Milyen folyamat eredménye az átültetések számának növekedése?
– A transzplantációk számának növekedése egyértelműen az Eurotransplantnak köszönhető, a csatlakozás azonban egy több mint három éve megkezdett hosszú folyamat eredménye. A transzplantációk számának növekedéséhez számos faktor járult hozzá, kulcsfontosságú volt a kórházi donor-koordinációs rendszer kialakítása, amelyhez harmadszor fogtunk hozzá. 2010-ben már kialakítottuk, abban az évben 15%-kal magasabb is volt a szervátültetések száma, mint 2009-ben, de források híján ez felbomlott, 2011-ben vissza is estünk az előző szintre. Most az a cél, hogy 45 kórházi koordinátor legyen azokban az intézményekben, ahol várható, hogy nagy lesz az agyhalottak száma. Ha ezt a létszámot elérjük, és jól működik a rendszer, az ideális helyzetet teremt. A lendületet aztán az Eurotransplant adta meg: az olyan donorok aránya, akiknek több szervét is fel tudtuk használni, a korábbi 45%-ról már az előzetes tagság évében 52%-ra emelkedett, mostanra pedig eléri a 75%-ot. Ez folyamatos fejlődés. Most már nincs elveszett szerv, nincs olyan, hogy egy szervnek nincs recipiense – ha Magyarországon nincs, akkor elvisszük külföldre, és kapunk helyette másikat. Ettől több lesz a szervátültetés, hisz biztosítottá vált a logisztikai háttér. A sikerhez kellett a szakmai összefogás, az Eurotransplant nyitottsága, és az is, hogy mellénk álljon a politika.

Nemcsak kapunk, adunk is szerveket. Mit lehet tudni arról, hogy hány magyar szerv mentette meg külföldiek életét?
– Pontos számunk nincs, azt el lehet mondani, hogy a magyar szervek 80%-át magyar donor kapja, 20% pedig szervcserében vesz részt, vagy később visszafizetik nekünk. Ez betegcsoporttól függ. Olyan emberek kapják ezeket a szerveket, akik más úton nem jutottak volna hozzá szervhez, valóban életeket mentünk.

Hazánkban mely betegcsoportok profitáltak legjobban a csatlakozásból?
– Az életmentő szív- és májtranszplantációk száma már az előzetes csatlakozás éveiben is megnőtt: az olyan esetekben, amikor az idővel futunk versenyt, nagy segítség a csatlakozás. A gyerekek is nyertesek, jelenleg 50%-ban külföldről kapnak szervet. Korábban nem mindig volt itthon megfelelő méretű szerv. Most a várólista is lerövidült, 3-4 hónapon belül kapnak szervet. Profitáltak még az immunológiailag érzékenyítettek, akiket korábban transzplantáltak, vért kaptak vagy terhességük volt. Náluk nagyon ritkán nem lett pozitív az antigének keresztpróbája. A teljes tagsággal mindenki nyert, aki transzplantációra várt. 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu